fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Recenzie la cartea Mai târziu, de Stephen King

Mai târziu

Celebrul Stephen King propune un horror mai special, una dintre cele mai așteptate cărți ale lunii martie, o narațiune derulată din perspectiva unui copil inteligent, care „se plimbă” din prezent într-un „ce ar putea fi” care se vădește plin de mistere, în stilul care l-a consacrat pe autorul „Apocalipsei”.

Fiu unic al unei femei care îl crește singură și este agent literar, Jamie Conklin are 8 ani și este un puști cu abilitatea excepțională de a „vedea” morții, pentru scurt timp. Interesant, aceștia nu pot minți. Dacă băiatul întreabă ceva, cel plecat nu are altă soluție decât să spună adevărul.

Așa cum se întâmplă de obicei, acest „talent” al copilului este din plin exploatat de adulți. Pentru cei care au citit nuvela lui D.H. Lawrence, „Taina calului de lemn”, felul în care unchiul își punea nepotul să se dea într-un cal de lemn până la transă pentru a-i spune ce cal va câștiga la curse a rămas emblematic pentru literatura universală. „Variațiunea” pe care o propune King este exploatarea puștiului de către propria mamă, care încearcă să extragă, prin viziunile celui mic, de la decedatul scriitor-vedetă Regis Thomas, textul ultimului său volum, rămas nepublicat. La rândul său, prietena mamei, polițista coruptă Liz Dutton, află de această abilitate și consideră că este o ocazie formidabilă pentru a urca în carieră. Trece la fapte, expunând copilul unui mediu plin de pericole și unor întâmplări teribile, care vor avea consecințe pentru toți cei implicați.

Vezi aici mai multe cărți scrise de Stephen King

Thriller, poveste polițistă, roman horror, Mai târziu devoalează răul din alte dimensiuni, creaturi și evenimente sinistre din afara lumii cunoscute și din afara timpului. Dar ceea ce afectează ce mai mult cititorul captat iremediabil este capacitatea omului de a fi crud, romanul pendulând între pierderea celor dragi afectați de Alzheimer – o pierdere a identității, practic – și pierderea inocenței, pe măsură ce copilul este mânat de la spate să-i vadă pe adulți în toată „splendoarea” lor egoistă și neiertătoare. Jamie începe să crească prea repede, este implicat în inexplicabil și în tot ceea ce nu putem înțelege, ca specie, iar peste toate acestea se confruntă cu probemele de sănătate ale familiei apropiate, cu necazurile afacerii mamei, cu hățișurile legale ale unei activități despre care, la 8 ani, nu ar trebui să știe nimic, cu spectrul falimentului și încâlceala taxelor, și acestea alte orori ale vieții de fiecare zi, cea pe care o considerăm „reală”.

Undeva în mijlocul poveștii din cartea Mai târziu stă ca un nucleu strălucitor relația dintre fiu și mamă. Jamie și Tia sunt conectați dincolo de infinit, copilul și ulterior adolescentul intrat în centrifuga vieții, din toate dimensiunile, atât de devreme, văzându-și părintele mai mult decât pe un adult care are grijă de el bătându-se cu întreaga lume, ci și ca pe un model, un erou și, mai ales, un prieten. În acest fel, King ridică din nou emoția umană deasupra negurilor de toate felurile și din toate universurile, laitmotiv al operei acest romancier atât de special, care astfel și-a câștigat definitiv un loc de cinste nu doar în literatura contemporană, ci și în inimile a milioane de admiratori.

Cartea Mai târziu, de Stephen King poate fi comandată cu reducere de la Libris sau Nemira.

Roxana Ichim Istudor
Total
1
Shares
1 comment

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Revista UZP

Revista UZP nr. 21/2021. Mass-media, parte și întreg

Next Article
Haralamb Zincă

Maestrul thrillerului polițist și de spionaj, Haralamb Zincă, revine din 2021 la Editura Publisol!

Related Posts

Total
1
Share