Ca și în Tot ce nu ți-am spus, Celeste Ng începe povestea Mici focuri pretutindeni cu un eveniment tragic, de data aceasta un incendiu de proporții, deci un foc mare, începător. Ne aflăm în anii 1990, doar câțiva adolescenți privilegiați au pagere și cea mai „tare” experiență este vizionarea unui film.
Nucleul cărții este ciocnirea a două familii, foarte diferite, iar autoarea desface toate evenimentele anterioare prăpădului cu care își deschide cartea. De o parte stă familia Richardson, cu o casă perfectă, ca o carte poștală, în Cleveland, cu patru mașini și care arde ca o torță când cititorul face cunoștință cu narațiunea. De partea cealaltă stau Mia Warren, o fostă artistă rebelă, și fiica ei, în vârstă de 15 ani, Pearl, chiriașe ale Richardson-ilor. Pe parcurs, adolescenta leagă o prietenie cu cei care i-au închiriat spațiul mamei sale și în special cu cei patru copii Richardson: Trip, Lexie, Moody și Izzy.
Romanul Mici focuri pretutindeni poate fi cumpărat cu reducere de la Elefant sau eMAG.
Considerându-se de o mare generozitate, doamna Richardson insistă ca Mia să plătească chiria cu… menaj. Iar Ng descrie strălucit toate micile detalii care fac ca Mia și doamna Richardson să ajungă să se disprețuiască reciproc. Femeia bogată este enervată de „plăcerea perversă a chiriașei de a sfida ordina lucrurilor”, iar Mia se „răzbună” suflând în pânzele prieteniei dintre Pearl și Izzy, considerată oaia neagră în familia Richardson.
La prima vedere, Mici focuri pretutindeni este o carte despre maternitate, care abordează toate aspectele, de la avort la mamele surogat și întrebarea fundamentală la care tomuri întregi încearcă să răspundă de sute de ani: este maternitatea, în reperele ei majore, generată de biologie sau de iubire?
„Incendiul a avut mai multe puncte de pornire. Este posibil să fi fost folosită o substanță inflamabilă. Nu a fost un accident”, spun pompierii. Cine l-a pus și de ce? Maestră a ițelor trecutului, Ng „arată cu degetul”, prin istoric, spre fiecare dintre cei aproape de familia Richarson. Deci cartea este și o poveste polițistă. Nu în ultimul rând, direcția pe care o dă autoarea, aceea că familiile din elita orașului sunt în general bine intenționate și se consideră liberale, dar nu realizează că sunt privilegiate, are o certă componentă socială. „Suntem norocoși. Nimeni nu face discriminări pe bază de rasă pe aici”, afirmă nonșalantă blonda Lexie plină eră post-rasială. Prin însăși formularea ideii autoarea lasă să se întrevadă gândirea nu doar superficială, ci și iluzorie a bogaților albi din SUA anilor 1990. „De foarte multe ori ne reprimăm tendințele culturale și rasiale, chiar dacă le vedem în alții”, explică Ng. Iar când în ziua focului chiariașele Mia și Pearl își fac bagajele în grabă și dispar din oraș, intriga este completă.
Potrivit presei internaționale, Reese Witherspoon este foarte doritoare să facă parte din distribuția unei viitoare ecranizări a unei cărți atât de captivante la lectură.
Cartea Mici focuri pretutindeni, de Celeste Ng poate fi cumpărată online de la Elefant sau eMAG.