Toate ingredientele care fac din Agatha Christie o autoare irezistibilă sunt prezente în Noapte nesfârșită. Cum marea scriitoare avea 76 de ani când a lansat această poveste, nu a lăsat să-i scape nimic din ceea ce a atras dintotdeauna cititorii spre lumea pe care a imaginat-o. Nici măcar capacitatea de a surprinde nu a fost omisă, în ciuda unui istoric de 50 de volume de succes, devenite clasice ale romanelor de crimă și mister.
În primul rând, în Noapte nesfârșită decorul este fastuos, autoarea britanică fiind la fel de iscusită ca întotdeauna în a reliefa deliciile marelui lux. Tânărul Michael Rogers iese din tiparele stabilite de mama sa, o onestă reprezentantă a clasei muncitoare care vrea să trăiască cu mânecile suflecate și intră în clasa de sus prin mariajul cu Ellie Goodman, o moștenitoare care îi deschide ușile vieții luxuriante. Ce poate fi mai minunat decât să trăiești cu o femeie care te iubește într-o locuință creată de un architect genial, înconjurat de toate deliciile high life? În al doilea rând, evoluția personajului principal dintr-o „bomboană de băiat” într-un malefic care ajunge să-și sperie propria mamă cu comportamentul său ciudat lasă cititorul cu răsuflarea tăiată, întrucât, nu-i așa, Agatha Christie este sinonimă întotdeauna cu o poveste terifintă de cea mai bună calitate. Mai departe, bătrâna doamnă Lee este un personaj exotic, cu oarecari pretenții morale asupra spațiului pe care este edificată reședința tinerilor, „Gipsy’s Acre”, un loc despre care spune că este blestemat și asupra puterii întunecate a căruia o previne pe Elle. Dar pe tot parcursul cărții, Elle este la timpul trecut. Așadar, „Noapte nesfârșită” este o desfășurare dinspre efect spre cauză, dinspre concluzie spre argumentație.
Povestea imaginată de Christie în Noapte nesfârșită este captivantă și fără apariția… cadavrului, dar acest eveniment adaugă „sarea în bucate”. Deși cititorul nu mai poate avea încredere în Michael și „toate drumurile duc la soț”, geniala scriitoare lasă o portiță de îndoială pentru eventualitatea în care el ar putea fi, totuși, nevinovat. Apoi intervine „lovitura de maestru”, încă una, marca Christie: tot ce a savurat cititorul până în acel moment este răsturnat complet odată cu revelația finală. Este ca și cum s-a parcurs încă de la prima filă derularea unei crime și cititorul simte nevoia să se întoarcă la unele detalii, să recitească.
La momentul în care Michael declară, ca justificare, că „totul era gol, foarte gol”, iconica autoare a reușit deja să structureze un eșafodaj al drumului spre omor al unui om care se plictisește de atâta bine, este cotropit de trecerea tinereții și decide că doar oroarea îl mai poate face să tresalte. Placiditatea finală a personajului ascunde în străfunduri o personalitate cu adevărat respingătoare, care îl face pe Michael emblematic pentru o anume stare de spirit a unei anume clase sociale și, totodată, îi dă anvergura cea mai întunecată fără să-l determine să pună mâna pe vreo armă automată și să umple cartierul de sânge. Înainte de a-și ucide nevasta, Michael trebuie să realizeze că este mort în propiul interior. O face încet, într-o casă frumoasă, înconjurat de șampanie și lumină…
Cumpără cartea Noapte nesfârșită, de Agatha Christie, cu reducere, de la Cartepedia sau Libris.