fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Recenzie la cartea Orașul, de William Faulkner

Orașul

Trilogia „Snopes” este de citit și de recitit, iar aceasta este o realitate pe care o știu milioane de fani ai lui William Faulkner din toată lumea. Dar parcă nicăieri Flem Snopes nu este mai necruțător și mai lipsit de scrupule, mai invidios și mai bine conturat, ca personaj, decât în cel de-al doilea volum, Orașul.

Ambițiosul erou este tot mai avid de a urca pee scara socială și nu contenește să-i pândească pe cei care au pasul mai iute decât al său. Se mută într-un oraș mai mare, Jefferson, în căutare de oportunitățile pe care le poate oferi un centru economic în plină dezvoltare. Avantajele nu întârzie mult, iar unul dintre reperele cărții, parvenitismul, iese „în soare”. Ajuns supraveghetor, Flem nu este mulțumit, nu vrea să fie un „lucrător” și face totul, ajungând inclusiv să fure, pentru a-și spori venitul, deja considerabil pentru condiția lui de nu cu mult timp în urmă.

Undeva în plan secund, soția lui Flem, Eula, plictisită de eterna obsesie a bărbatului pentru bani și poziție socială, își face rost de-o aventură cu un localnic, Manfred. Flem află și nu se știe pe ce este mai furios: pe bârfele din oraș pe seama unei eventuale impotențe a sa ori pe faptul că rivalul este la fel de ambițios și de eficient în urcatul ierarhiei sociale. Un alt reper central al cărții se vede limpede: competiția. Din acest punct încolo începe adevăratul păienjeniș al naturii umane, creionată de Faulkner ca nimeni altul.

Flem îi lasă în pace o vreme pe cei doi amorezi și se concentrează pe ascensiunea în sistemul bancar, realizând, inspirat, că aici „liftul” societății este mai rapid. Dar se izbește din nou de amant: în timp ce Flem ajunge vicepreședinte de bancă, Manfred este președinte. Și un nou pilon de susținere a unui complot vast își face intrarea în scenă: ura. Pe de o parte, unul este reprezentantul fără scrupule al noului capitalism nord-american, celălalt este un sudist cu maniere și dulceață în glas.

În tot acest timp, tot mai multe și mai îndepărtate rude ale lui Flem constată că orașul Jefferson este un loc în care pot prospera. Și încep să vină, de toate gradele și din toate zările. Un așa-numit „snopesism” se crează în jurul tipologiei care nu face altceva decât să calculeze în beneficiul propriu și, cu cât reprezentanții acestui curent sunt mai mulți și mai influenți, cu atât și rezistența locală la acest tip de arivism crește.

Pentru cititorul care crede, la un moment dat, că Flem este prea ocupat cu edificarea propriei societăți într-o altă societate ca să se mai ocupe de nevastă, surpriza vine: Eula ajunge să se sinucidă, în urma unui complicat eșafodaj de șantaj emoțional la care o supune partenerul ei de viață. Orașul este consternat, la fel Manfred, care era îndrăgostit de femeie și voia să fugă cu ea. Profitând – cum altfel – de starea rivalului, Flem îi cumpără acțiunile și, cu doar o lovitură de maestru întunecat, scapă și de consoartă, și de rival, și de superiorul ierarhic.

Exact din acest punct al succesului absolut începe declinul. După regulile-reper de mai sus…

Cumpără cartea Orașul, de William Faulkner, cu reducere, de la Elefant sau Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
1
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Verde la Reduceri

Verde la Reduceri - cărți ieftine și reduceri de până la 80% la mii de alte produse

Next Article
Trofeul Arthur

Trofeul Arthur - Ediţia a VIII-a - Concurs de literatură pentru copii

Related Posts

Total
1
Share