Mai aproape ca oricând de Premiul Oscar, marea actriță Glenn Close a întruchipat la perfecțiune personajul principal din Soția, povestea imaginată de Meg Wolitzer despre un scriitor care câștigă Premiul Nobel și partenera sa de viață, adevărata trezorieră a talentului într-o lume care nu-i tolerează cu adevărat pe drumul spre succes și recunoaștere decât pe bărbați. Excepțiile, oricât de notabile, trebuie să fie… excepționale și rămân să confirme regula.
Așadar, Joe și John Castleman sunt în drum spre Helsinki, unde scriitorul va primi premiul unei vieți. Joan povestește că soțul ei are acel ego imens care îl face să se poarte ca și cum „ar fi stăpânul lumii”. Joe este descris cu un amestec de grijă maritală, distanță respectabilă și o nuanță de satiră care crește ușor, cu fiecare pagină, pe măsură ce vechile amintiri ale femeii intră în momentul prezent pentru a-i spori resentimentele. „Eram studenta lui când ne-am întâlnit. Iată-ne în 1956, un cuplu tipic, Joe intens și concentrate, eu dând roată în jurul lui”.
Povestea din Soția rămâne în cercuri concentrice, care readuc în prim-plan clișeele, așa cum se întâmplă de atâtea ori în viața multor cupluri. Există peste tot în jur atâtea Joan… Și asta pentru că era o scriitoare cu mult talent care a renunțat la tot pentru a sluji carierei soțului, întâmplător aceeași. A fost, este adevărat, o alegere și bărbatul a respectat-o ca atare: s-a complăcut. Între timp, a avut nenumărate aventuri, a petrecut, s-a îmbătat copios, a crescut în profesie și prestigiu și și-a ignorat cu nesaț copiii. Atmosfera cărții devine de-a dereptul sardonică în momentul în care, în clipa de triumf suprem pentru toată familia și toți anii scurși, Joan coagulează prețul: „Bărbații stăpâni pe lume nu devin astfel prin mărinimie și prin interesul acordat altora. Ajung aici având mare grijă de ei înșiși, întețesc focul propriei reputații, iar când vine cineva și-i întreabă ce fac, ei răspund că întețesc focul propriei reputații. Pot să ajut?, întreabă omul. Da, adu niște lemne”.
La un moment dat, autoarea lasă auditoriul să descopere secretul teribil al lui Joe și, odată cu acest moment, cititorul vrea neapărat să meargă înapoi, acolo unde a început Jane să plătească prețul de a fi partenera de viață perfectă, deși avea un talent al ei. Autoarea romanului Soția face astfel o radiografie necruțătoare a politicilor societății față de femeile care vor „să iasă din rând”, iar evenimentul central al cărții de o intensitate și o densitate cuceritoare este de fapt un non-eveniment: Joan Castleman a renunțat să scrie pentru a fi soție.
Romanul Soția de Meg Wolitzer poate fi comandat online, cu reducere, de la Elefant, Libris sau Cartepedia.