fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Lista Anutei: Zece romane pentru adolescenti

Imi place sa citesc romane pentru adolescenti chiar daca am trecut de acea varsta. Sunt o lectura lejera si amuzanta si sunt perfecte pentru perioadele mai stresante in care vreau sa ma relaxez. Voua va plac romane pentru adolescenti? Ce imi recomandati sa mai adaug pe lista?

Descrierile cartilor apartin editurilor si librariilor online pe care le recomandam. Pentru mai multe informatii despre fiecare carte in parte puteti folosi Google, cu siguranta veti gasi recenzii sau articole care sa va dea mai multe amanunte. Vezi aici toate recomandarile din lista Anutei. Spor la citit!

1. “Submarin” de Joe Dunthorne

submarinVezi aici pretul cu reducere

Ne gasim, cu acest neconventional autor galez, scufundati in adancurile existentei unui adolescent al vremurilor moderne, confruntat cu tulburarile specifice varstei, de natura comportamentala si sexuala, dar si cu ivirea problemelor in cadrul relatiei dintre parintii sai.

Un tanar atipic, pasionat de cuvinte si de sensurile lor, un avid cercetator al dictionarelor, personajul principal al cartii isi croieste o cale prin dezordonata, descumpanitoarea, totodata fascinanta sa lume interioara, depunand in miscarea lui eforturi inspre rezolvarea diferendelor dintre mama si tata, ajungand sa se indragosteasca si sa cunoasca primele experiente trupesti, luminandu-se pe sine tot mai mult, pe masura ce parcurgem un roman din ale carui pasaje clocotind de umor hormonal izbucneste imaginea unei fictiuni ce construieste realitatea.

2. “Asculta-ti inima” de Sarah Dessen

asculta-ti-inimaVezi aici pretul cu reducere

Eu sunt Annabel. Fata care are totul. Frumusete, incredere si o viata sociala de invidiat. M-am nascut sub o stea norocoasa. Nu-i asa?

„Cea mai buna prietena” ma improasca cu noroi. Familia mea se destrama incetul cu incetul. Iar vara, ce nu pare sa se mai sfarseasca, este scaldata in tacere chinuitoare, secrete si singuratate. Am cunoscut insa un baiat care nu ma lasa sa ma ascund in cochilia mea. Un tip obsedat de muzica.

Hotarat sa-mi deschida urechile si sa ma invete sa ascult. Hotarat sa-mi daruiasca zambetul pe buze. Dar poate el oare sa ma ajute sa uit ce s-a intamplat in noaptea in care viata mea s-a schimbat pentru totdeauna?

,,NU CRITICA SI NICI NU JUDECA! ASCULTA DOAR!”

Annabel Greene este o fata care are totul. Cel putin, asta este imaginea promovata de spoturile publicitare in care joaca rolul principal. Dar viata lui Annabel nu e nici pe departe perfecta. Prietenia ei cu Sophie a avut parte de un sfarsit amar, iar tulburarea alimentara de care sufera sora ei mai mare atarna ca o povara cumplita pe umerii intregii familii. Izolata si ostracizata la scoala si acasa, Annabel se refugiaza intr-o resemnare tacuta. Acesta este momentul in care in cale i se iveste Owen – un baiat hotarat sa spuna intotdeauna adevarul. Si cu ajutorul sau, Annabel invata sa-si asculte propriul glas launtric si sa-si puna cu mult curaj sufletul pe tava.

3. “Eleanor & Park” de Rainbow Rowell

eleanor-and-parkVezi aici pretul cu reducere

Citeste aici si recenzia noastra

Eleanor a fost data afara din casa si, dupa un an, se intoarce sa traiasca din nou impreuna cu mama, fratii si tatal ei vitreg. O scoala noua, unde nu cunoaste pe nimeni si toata lumea pare s-o urasca. Nu-si face nicio speranta ca si-ar putea gasi prieteni si, cand se-asaza in autobuz langa Park, un baiat tacut, care nu vrea decat sa fie lasat in pace, sa-si asculte muzica si sa-si citeasca benzile desenate, nu se-asteapta la mare lucru.

Insa unele povesti de dragoste incep fara mari asteptari si se dovedesc a fi cu atat mai impresionante cu cat inceputurile lor sunt mai modeste. Desi sunt suficient de destepti sa stie ca prima iubire nu dureaza, Eleanor si Park au curaj cat sa vrea s-o traiasca pana la capat, nu doar in ce are ea mai serios, ci si in ce are mai amuzant, mai naiv si mai stangaci.

4. “Avioane de hartie” de Dawn O’Porter

avioane-de-hartieVezi aici pretul cu reducere

La cincisprezece ani, Renee si Flo, doua eleve ale exclusivistului liceu Tudor Falls de pe insula Guernsey, par ca nu au nimic in comun. Prima este extrovertita, gata sa isi asume orice risc pentru a se distra; cea de-a doua este timida, o eleva model care se lasa dominata de prietena ei, Sally. Curand insa, Renee si Flo descopera ce inseamna cu adevarat prietenia atunci cand vietile lor se intersecteaza in mod neasteptat.

O carte emotionanta despre relatiile adolescentine, iubire, prietenii mai mult sau mai putin complicate, familie si maturizare, in anii ’90. O poveste spumoasa, pe alocuri fara perdea, scrisa in ritm alert, cu umor, in care putem privi, cu ochii maturitatii, situatii si intamplari care, la cincisprezece ani, pot parea insurmontabile: despartiri, examene sau conflicte familiale.

5. “Jurnalul unui adolescent timid” de Stephen Chbosky

jurnalul-unui-adolescent-timidVezi aici pretul cu reducere

Citeste aici si recenzia noastra

Sa stai pe margine poate fi un avantaj. Dar vine o vreme cand trebuie sa intri in ring.

Primul an de liceu e cel mai greu. Iti faci noi prieteni, te indragostesti cu adevarat, nu te mai intelegi deloc cu parintii. Sa cresti mare e mai complicat decat ti-ai imaginat vreodata. Intra in lumea lui!

Aflat in pragul adolescentei, Charlie se hotaraste sa-si povesteasca viata unui prieten imaginar, caruia ii trimite o serie de scrisori intime. Prins intre dorinta de a-si trai viata si tendinta de a fugi de ea, Charlie, se trezeste obligat sa exploreze un teritoriu pana acum necunoscut. Acela al primelor intalniri si al casetelor cu compilatii, al problemelor de familie si al prietenilor adevarati. Si cauta neincetat „melodia perfecta“ a unei „calatorii perfecte“ in care „sa se simta infinit“.

Stephen Chbosky a scris si a regizat adaptarea pentru ecran a romanului sau de debut, Jurnalul unui adolescent timid, un adevarat fenomen literar. Nascut in Pittsburgh, Pennsylvania, Stephen Chbosky a urmat cursul de scenaristica de la University of Southern California. De asemenea, a scris scenariul pentru Rent (2005) si a fost producator executiv si unul dintre creatorii seriei Jericho pentru postul de televiziune CBS, serie lansata in 2006.

6. “Inceputul tuturor lucrurilor” de Robyn Schneider

inceputul-tuturor-lucrurilorVezi aici pretul cu reducere

Citeste aici si recenzia noastra

Inceputul tuturor lucrurilor este un roman liric, sfasietor si plin de umor despre cat de greu este sa joci rolul pe care se asteapta toata lumea sa-l joci si despre cum pot izvori inceputuri noi din finaluri abrupte si tragice.

Ezra Faulkner trebuia sa fie regele balului, dar asta a fost inainte – inainte ca iubita sa-l insele, inainte ca un accident de masina sa-i sfarame genunchiul si inainte sa se indragosteasca de fata cea noua, Cassidy Thorpe.

Ezra, baiatul perfect si admirat de toti, este convins ca oamenii sunt sortiti ca la un moment dat pe parcursul existentei lor sa apara o tragedie – o singura intamplare, – in urma careia viata este privita cu alti ochi, abia atunci fiindu-le dat sa traiasca lucruri cu adevarat importante. Momentul lui tragic, de cumpana, a sosit atunci cand era pregatit sa le piarda pe toate: intr-o noapte ingrozitoare, un sofer neatent ii distruge genunchiul lui Ezra, cariera lui sportiva si viata sociala.

Acum, ca nu mai e candidatul preferat pentru titlul de Regele Balului, Ezra ajunge la masa exclusilor unde o cunoaste pe Cassidy Thorpe. Cassidy e diferita de toti oamenii pe care Ezra i-a intalnit vreodata – e fireasca fara sa faca eforturi si extraordinar de inteligenta.

Impreuna, Ezra si Cassidy descopera flash mob-urile, comorile ingropate si un pudel care ar putea fi reincarnarea lui Jay Gatsby. Dar pe masura ce Ezra se dedica unor studii noi, unor prietenii noi si unei iubiri noi, descopera ca unii oameni, aidoma cartilor, sunt usor de interpretat gresit. Si acum trebuie sa analizeze: daca acel moment tragic, de cumpana, a lovit deja, ce te mai faci atunci cand esti nevoit sa infrunti ghinioanele care nu inceteaza sa apara?

7. “Dash, Lily si Cartea Provocarilor” de Rachel Cohn si David Levithan

dash-lily-si-cartea-provocarilorVezi aici pretul cu reducere

Ce ai face daca ai gasi o carte ce te-ar provoca la un joc de-a v-ati ascunselea cu indicii? Ai accepta provocarea sau ai pune cartea inapoi in raft?

Lily a lasat in raftul librariei preferate din New York un jurnal plin de provocari, care asteapta sa fie gasit de baiatul potrivi. Acesta este Dash, un adolescent in varsta de 17 ani, pasionat de carti si cu o repulsie nemarginita fata de tot ce inseamna sarbatoarea Craciunului. El accepta regulile jocului fetei. Dar sunt ei facuti unul pentru celalalt? Desi par a se potrivi perfect in ceea ce priveste exprimarea in scris, intalnirile lor nu sunt lipsite de surprize si le pun in pericol relatia inca dinainte ca aceasta sa se infiripe.

Rachel Cohn si David Levithan au scris o poveste de dragoste care ii va face pe tineri sa scotoceasca prin rafturile librariilor, cautand si tanjind dupa o iubire (si un jurnal) care sa fie numai a lor.

8. “De 19 ori Katherine” de John Green

de-19-ori-katherineVezi aici pretul cu reducere

Citeste aici si recenzia noastra

K-5 spunea ca baietii sunt badarani.
K-10 voia doar o relatie de prietenie.
K-18 i-a dat papucii intr-un e-mail.
K-19 i-a frant inima.

Colin, un „fost copil-minune“ pasionat de anagrame, pleaca impreuna cu prietenul sau Hassan intr-o calatorie departe de casa pentru a-si uita toate dezamagirile in dragoste. Cu 10.000 de dolari in buzunar si un mistret pe urmele sale, Colin vrea sa demonstreze Teorema Fundamentala a Previzibilitatii Katherinelor care, spera el, va prezice viitorul tuturor relatiilor. Iubirea, prietenia si umorul sunt ingredientele picante ale acestui roman spumos, ingenios construit, despre cum te poti reinventa.

9. “Probabilitatea statistica de a te indragosti la prima vedere” de Jennifer E. Smith

probabilitatea-statistica-de-a-te-indragosti-la-prima-vedereVezi aici pretul cu reducere

Cine si-ar fi inchipuit ca patru minute ar putea schimba totul? Pentru tanara de saptesprezece ani, Hadley Sullivan, aceasta zi pare sa fie una dintre cele mai rele de pana acum…

Tocmai a pierdut avionul, este blocata in aeroportul JFK din New York si e pe cale sa intarzie la nunta propriului ei tata, care se casatoreste, pentru a doua oara, la Londra, cu o femeie pe care n-a vazut-o in viata ei. Apoi, asteptand sa se imbarce in urmatorul avion, il intalneste pe Oliver. E britanic. Si e foarte dragut. Si o va insoti in noul ei zbor.

Calatoria de-o noapte trece cat ai clipi, iar Hadley si Oliver se pierd unul de altul in aglomeratia din aeroport, la sosire. Ii va aduce oare soarta din nou impreuna? Desfasurata pe parcursul a douazeci si patru de ore, povestea lui Hadley si a lui Oliver ne vorbeste despre relatiile de familie, despre a doua sansa si despre dragostea la prima vedere.

O carte de pe lista New York Times Editors’ Choice

10. “Interesantii” de Meg Wolitzer

interesantiiVezi aici pretul cu reducere

Citeste aici si recenzia noastra

In stilul narcisist si autoironic al adolescentilor privilegiati, Ethan, Jonah, Cathy, Ash si fratele ei Goodman isi iau numele de Interesantii in tabara artistica din Berkshire Mountains, locul lor de intalnire in fiecare vara.

Jules Jacobson e flatata si uluita cand e primita in mica lor enclava, unde isi foloseste spiritul sarcastic pentru a compensa lipsa frumusetii, a banilor sau a avantajelor sociale.

Dupa ce o tragedie ii indeparteaza pe doi dintre membrii grupului, cei ramasi incep durerosul proces al maturizarii, imbratisand cariere si construind relatii de pe urma carora ies mai mult sau mai putin invingatori.

Anuta Stanculeanu
Total
37
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
intre ratiune si scandal

Carti cu Libertatea: "Intre ratiune si scandal" de Caroline Linden

Next Article
poezie

40% reducere pentru orice volum de poezie comandat de la Adenium

Related Posts

Total
37
Share