fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Lista Silviei: 7 cărți despre roboți

Lista din această săptămână este dedicată electronicii și roboticii. Oare ce se va întâmpla în anul 2030? Ce se va petrece atunci, cum vom fi noi, cum va arăta viața noastră? Sociologul Mauro F. Guillen face o analiză amănunțită în cartea lui 2030. Cum vor afecta și vor remodela viitorul actualele tendințe majore, punându-ne în gardă că începând cu acest an vor fi mai mulți roboți decât muncitori, vor fi mai multe computere decât creiere. De pe această listă nu putea lipsi Asimov și seria lui, Roboții. 

Lectură cu spor, în compania roboților!


Roboții 3: Soarele gol, de Asimov

Cumpără cartea cu reducere

Robotul pozitronic era simbolul superiorității spațialilor asupra pământenilor. Semăna suficient de mult cu o armă.

Crearea roboților cu creier pozitronic a schimbat complet cursul istoriei și a permis existența unei planete a izolării voite. Simpla idee că doi oameni s-ar putea întâlni față în față provoacă repulsie și teamă.

Când pe Solaria un om este ucis cu sânge rece, solarienii nu pot rezolva misterul crimei fără ajutorul unui pământean. Detectivul Elijah Baley și R. Daneel Olivaw trebuie să descopere dacă au fost încălcate Cele Trei Legi ale Roboticii sau dacă este vorba despre o conspirație care ar putea amenința întreaga Galaxie.

Spațialii ne-au făcut să ne simțim inferiori, iar noi ne-am ascuns de ei. Ca să evităm ciclul distructiv de revoltă și represiune, trebuie să concurăm cu ei, să-i urmăm dacă trebuie, să-i conducem dacă putem.

Din seria Roboții fac parte:
• Roboții I. Eu, Robotul
• Roboții II. Cavernele de oțel
• Roboții III. Soarele gol
• Roboții IV. Roboții din Lumea Zorilor
• Roboții V. Roboții și Imperiul


Clubul inginerilor: Robotica, de Rob Colson, Eric Smith

Cumpără cartea cu reducere

Plin de ilustrații grozave, fapte distractive și activități absorbante, Clubul inginerilor: Robotica ghidează cititorii prin domeniul științei inginerești – robotica.

Proiectul practic, conceput cu atenție pentru a introduce tipurile de abilități cerute de inginerii din viața reală, îi ajută pe copii să preia elementele de bază într-un mod distractiv și practic.

Cu ajutorul Clubului inginerilor: Robotica, copiii cu vârsta peste 6 ani dezvoltă abilități esențiale pentru călătoria lor inginerească.

Explorați stiința din spatele roboților și construiți-vă propriile modele, inclusiv un deget în mișcare, un robot care poate desena, mașini care pot ridica lucruri și o mașină rachetă.


Despre viitor. Perspectivele umanității, de Martin Rees

Cumpără cartea cu reducere

Viitorul omenirii e strâns legat de știință și de cum vom ști să utilizăm progresul tehnologic. Pentru a evita riscurile, e necesară o gândire pe termen lung, rațională, globală, colectivă și optimistă.

Progresele din biotehnologie, cibernetică, robotică și inteligența artificială, aplicate cu înțelepciune, ar putea să ne ofere noi puteri ca să depășim amenințările ce pândesc planeta, începând cu schimbarea climatică și sfârșind cu războiul nuclear.

În același timp, viitoarele progrese în știința spațială vor permite explorarea sistemului nostru solar și chiar a ceea ce se află dincolo de el, folosindu-ne de roboți și de inteligența artificială. Nu va exista niciun „Plan B”, nicio alternativă viabilă, dacă nu vom avea grijă noi înșine de planeta pe care o locuim.


Electronică și robotică. Primii pași, de Cătălin Cazan-Gheorghiu

Cumpără cartea cu reducere

Trăim într-o perioadă în care dispozitivele electronice ne însoțesc pretutindeni și oricând. Acestea ne ajută să gătim mai bine, să mâncăm mai bine, să dormim mai bine și știu totul despre noi și despre preferințele noastre.

Ce-ar fi să aflăm și noi câte ceva despre ele? Am încercat să vă prezint în aceste pagini elementele principale ale acestor dispozitive electronice, modalitatea în care percep ele informațiile despre noi și despre mediul în care se regăsesc și cum interpretează aceste informații pentru a decide ce acțiuni să întreprindă.


Construirea și programarea roboților lego mindstorms Ev3, de Liviu Negrescu

Cumpără cartea cu reducere

Cartea se adresează unui cerc larg de cititori care doresc să se inițieze în construirea și programarea roboților de tip Lego MINDSTORMS EV3.

Nu sunt necesare cunoștințe prealabile despre roboți. Constituie o bază excepțională pentru organizarea cercurilor de robotică în școli și facultăți.

Volumul I conține construirea roboților de tip vehicul utilizând setul Lego MNDSTORMS EV3. Cele mai simple programe definite în volum se pot realiza direct pe robot. Programe mai complexe se realizează utilizând procesorul Lego MINDSTORMS EV3 Home Edition.

Celelalte volume vor aborda programarea avansată a roboților, precum și construcția altor tipuri de roboți, ca de exemplu roboții UMANOIZI.


2030. Cum vor afecta și vor remodela viitorul actualele tendințe majore, de Mauro Guillen

Cumpără cartea cu reducere

O analiză revelatoare realizată de unul dintre cei mai importanți experți în tendințe globale, care include și o notă despre modul în care pandemia de COVID-19 va amplifica și accelera fiecare schimbare.

Potrivit lui Mauro F. Guillen, singura posibilitate reală de a înțelege transformările – și impactul lor – este să gândim lateral, să abordăm problemele creativ și din perspective noi. În loc să ne concentrăm pe o singură tendință – de pildă, schimbările climatice sau ascensiunea regimurilor nonliberale -, autorul ne încurajează să ne gândim la interacțiunea dinamică dintre aceste forțe care converg într-un punct critic unic – 2030 -, punctul din care nu ne mai putem întoarce.

Lumea pe care o cunoaștem se apropie de final. Până în 2030, o nouă realitate se va face simțită și, înainte să-ți dai seama:

• vor fi mai mulți bunici decât nepoți;
• economia globală va fi condusă de consumatori non-occidentali pentru prima data în istoria modernă;
• vor fi mai mulți roboți decât muncitori;
• vor fi mai multe monede decât țări.


Cușca de sticlă, de Nicholas Carr

Cumpără cartea cu reducere

Bazându-se pe studii de psihologie și neuroștiințe care arată cât de dependente sunt fericirea și satisfacția oamenilor de eforturile dificile pe care le fac în viața reală, Carr dezvăluie ceva ce suspectam deja: atenția dedicată ecranelor computerelor ne rupe de lume și ne creează o stare de nemulțumire.

În stilul său caracteristic, care îmbină istoria, filozofia, poezia și știința, Carr ne oferă o călătorie intelectuală de la scrierile și teoriile lui Adam Smith și Alfred North Whitehead până la cele mai noi studii despre atenție, memorie și fericire, culminând într-o meditație despre cum putem folosi tehnologia pentru a îmbogăți experiența umană.

Cușca de sticlă ne ajută să înțelegem de ce așa-numitele câștiguri ale „revoluției tehnologice” pot avea un preț mare sub forma unor pierderi pe care nu le vedem, fiind subtile și nuanțate, însă foarte puternice.

Silvia Filip
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Stock Shock

Stock Shock la Elefant - reduceri mari la început de an

Next Article
Diana Gabaldon

Autoarea Seriei Outlander, Diana Gabaldon, a început deja să scrie cartea cu numărul 10

Related Posts
arici
Citește mai mult

Lista Silviei: 7 cărți cu arici

A sosit momentul să ne împrietenim cu aricii, să ascultăm povestea medicului veterinar Massimo Vacchetta care datorită Ninnei,…

Total
0
Share