fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Lista Silviei: 7 cărți despre anxietate și atacuri de panică

În rândurile de mai jos, prin recomandările de lectură de astăzi, vă propun să ne oprim pe tărâmul psihologiei și al psihoterapiei, încercând să înțelegem ce se întâmplă în corpul nostru atunci când suntem copleșiți de sentimente negative precum frica, teama, anxietatea, rușinea, agresivitatea. Cum să procedăm să înlăturăm grijile de tot felul din viața noastră sau cum să ne comportăm spre a le diminua cât mai mult? Cum să învățăm că fiecare emoție are un rol pozitiv?

Ce să faci… să scapi de griji, de Dawn Huebner

Cumpără cu reducere

Știai că grijile sunt la fel ca roșiile? Nu, nu se pot mânca. Dar le poți face să crească pur și simplu dacă le acorzi atenție.

În cazul în care îngrijorarea a crescut atât de mult încât îți dă bătăi de cap aproape în fiecare zi, atunci cartea aceasta e numai buna pentru tine.

Ce să faci să scapi de griji este un ghid practic dedicat copiilor cu vârste între 6 și 12 ani, care au probleme de anxietate, și părinților acestora.

Grijile le sunt prezentate copiilor ca fiind niște dușmani care pot fi învinși dacă se urmează consecvent anumiți pași și anumite trucuri. Se creează, de exemplu, în intervalul unei zile un anume „timp destinat grijilor”. Se recurge, de asemenea, și la puterea imaginației: copilul va crea un cufăr pentru griji, în care acestea vor fi închise, sau se va desena pe sine lipsit de griji. Trucuri de acest fel și multe altele sunt elementele-cheie pentru o confruntare eficientă a copiilor și părinților cu problema anxietății la vârste fragede.


Frica de a-ți fi frică, de Andre Marchand, Andre Letarte, Amelia Seidah

Cumpără cu reducere

Trăim în vremuri alimentate de numeroase griji și temeri și avem adeseori senzația că toate provocările vieții ne vor sufoca. Tot mai mulți oameni suferă de tulburare de panică și agorafobie, temându-se că vor fi copleșiți de emoție și senzații de frică și chiar fiind îngroziți că vor muri sau vor suferi consecințe grave.

Apoi, își pierd o parte din autonomie evitând situațiile și locurile pe care le asociază cu pericolul perceput. Îngrijorați, ei se întreabă unde să găsească sprijinul de care au nevoie pentru a se salva.

Cartea Frica de a-ți fi frică descrie ce simt acești oameni și explică limpede de ce ceea ce trăiesc nu este de fapt periculos. Autorii cărții, psihologi cu experiență, oferă informații detaliate și metode terapeutice dovedite, bazate pe practica lor și pe cele mai recente studii din domeniu. Accesibil tuturor, acest ghid practic de auto-tratament îți permite să depășești eficient anxietatea și orice tip de teamă.


Puterea lucrurilor mici, de Rick Hanson

Cumpără cu reducere

„Aceasta este o carte de exerciții foarte simple pe care le poți transforma în obiceiuri, în principal mentale, care îți vor susține și spori sentimentul de siguranță, stima de sine, starea de bine, luciditatea și pacea sufletească.

La prima vedere, ai putea fi tentat să subestimezi forța acestor exerciții aparent foarte simple. Dar ele îți vor modifica treptat creierul prin ceea ce numim neuroplasticitate – capacitatea creierului de a se modifica în funcție de experiențe.

E vorba despre a te impregna de tot ce e bun, de a-ți proteja creierul, de a te simți mai în siguranță, de a-ți domoli anxietatea în privința imperfecțiunilor, de a te refugia și de a-ți umple golul din inimă.” – Rick Hanson

Rick Hanson este neuropsiholog.  Cartea sa precedentă, Creierul lui Buddha, scrisă împreună cu dr. Richard Mendius, a devenit un bestseller internațional.


Emoțiile negative, de Latifa Gallo

Cumpără cu reducere

Suntem în permanență traversați de emoții negative – frică, anxietate, tristețe, furie, agresivitate, rușine, gelozie etc. – care ne perturbă, ne bulversează și ne destabilizează, și nu știm ce să facem pentru a le potoli sau stăpâni. Emoțiile negative sunt însă un mijloc extraordinar de autocunoaștere și de dezvoltare personală.

În plus, cel mai adesea nici nu le conștientizăm, iar atunci când le identificăm, ni se face frică și avem tendința de a le înăbuși. Dar emoțiile, chiar și cele negative, ne ajută să trăim. De fapt, nu trebuie nici să le gestionăm, nici să le stăpânim, ci doar să le îmblânzim pentru a le elibera.

Emoțiile ne ajută să înțelegem ce se întâmplă în interiorul nostru. Vom descoperi astfel că fiecare emoție are un rol pozitiv.


Statut și anxietate, de Alain de Botton

Cumpără cu reducere

Ești preocupat de cât de bine te descurci? Ești îngrijorat că nu te descurci atât de bine pe cât îți dorești? Invidiezi succesul celor din jurul tău?

Pe toți ne preocupă ce spun ceilalți despre noi. Cu toții ne dorim să reușim și ne temem de nereușite. Într-o mai mică sau mai mare măsură, de cele mai multe ori rușinați, în intimitate, cu toții suferim de anxietatea provocată de imposibilitatea de a atinge statutul dorit.

Pentru prima dată, Alain de Botton dă un nume acestei stări universale și își propune să-i investigheze originile și potențialele soluții. Apelează la istorie, filozofie, economie, artă și politică și dezvăluie felurile ingenioase prin care cele mai puternice minți au depășit aceste griji.

Rezultatul este o carte nu doar interesantă și incitantă, ci cu adevărat înțeleaptă și practică.


Tratamentul tulburării de anxietate generalizată, de Gavin Andrews, Alison E.J. Mahoney

Cumpără cu reducere

Tulburarea de anxietate generalizată este caracterizată de îngrijorări excesive și incontrolabile referitoare la evenimente din viața cotidiană, de la sfera socială sau domeniul profesional până la familie sau starea de sănătate.

Cartea Tratamentul tulburării de anxietate generalizată vizează, între altele, încadrarea afecțiunii în literatura de specialitate, metodologia diagnosticului, cu precădere reconstituirea istoricului bolii, beneficiile și limitările soluțiilor medicamentoase, precum și potențialul constructiv, adesea neglijat, al terapiei cognitiv-comportamentale.

Prin conținutul științific atent documentat, coroborat cu ghidul dinamic și util de tratament, volumul le oferă atât psihoterapeuților, cât și pacienților un suport teoretic și un instrument practic indispensabil.

Autori: Gavin Andrews, Alison E.J. Mahoney, Megan J. Hobbs, Margo R. Genderson


Cum să-ți controlezi anxietatea, de Bret A. Moore

Cumpără cu reducere

Unul din patru români suferă la un moment dat de anxietate, aceasta fiind, de altfel, cea mai frecventă dintre tulburările psihice din țara noastră. Pentru cei care se confruntă cu stresul crescut, cu îngrijorarea, frica sau panica, autorul oferă o serie de sugestii pentru de a ține sub control anxietatea, chiar și fără ajutorul medicației sau psihoterapiei.

După ce discută despre tiparele mentale care exacerbează temerile (gândirea în “alb-sau-negru”, “catastrofizarea” etc.) și despre simptomele somatice ale panicii, autorul propune un larg evantai de tehnici pentru gestionarea anxietății: de la contestarea gândurilor iraționale la meditația de tip “minfulness”, de la modificarea rutinelor cotidiene de somn și alimentație, la exercițiile fizice și de relaxare, de la reorganizarea mediului la expunerea treptată la evenimentele înfricoșătoare.

Cartea se adresează publicului larg, dar e un instrument util și pentru psihiatri, psihologi clinicieni și psihoterapeuți.

Silvia Filip
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
arici

Lista Silviei: 7 cărți cu arici

Next Article
Carte Cadou

Carte Cadou și reduceri de până la 65%

Related Posts
arici
Citește mai mult

Lista Silviei: 7 cărți cu arici

A sosit momentul să ne împrietenim cu aricii, să ascultăm povestea medicului veterinar Massimo Vacchetta care datorită Ninnei,…

Total
0
Share