După ce am petrecut o mare parte din ultimii doi ani trăind singuri sau în grupuri mici, cu un contact social limitat, nu este surprinzător faptul că mulți dintre noi au fost disperați să audă poveștile altora. De aceea, am adunat câteva dintre cele mai bune scrieri de non-ficțiune din 2021.
Când am alcătuit lista de mai jos am luat în considerare nu numai ce scriitori făceau lucruri remarcabile în domeniul lor, ci și ce impact au avut și vor avea cărțile lor în lunile și anii următori. Și, mai presus de toate, desigur că trebuie să fie fantastice de citit.
Dacă ești în căutare de evadare dintr-un cotidian nu tocmai ”roz”, vezi lista noastră cu cele mai bune cărți de non-ficțiune din 2021, o să-ți găsești povești și idei care te vor ajuta cu siguranță
Iată propunerile noastre:
Antreneaza-ti creierul! Strategii si tehnici de transformare mentala, de Joe Dispenza
Studiile arata ca 90% dintre gandurile oamenilor sunt negative. Explicatia consta in faptul ca, din pricina stresului la care suntem supusi zilnic, ne activam “sistemul de supravietuire” si tiparele de comportament inradacinate.
Creierul nostru are insa o calitate formidabila, numita plasticitate, schimbandu-si organizarea ca urmare a procesului de invatare si a experientelor de viata. Putem, asadar, modifica felul in care privim ceea ce ni se intampla, gandurile care ne produc suferinta si ne tin pe loc, in prima faza prin simpla lor constientizare. Prin antrenament mental, autodisciplina si perseverenta, meditatie si expunere sistematica la experiente noi si, bineinteles, cu ajutorul nepretuit al creierului, schimbarea este la indemana oricui.
Prin repetitie, gandurile si sentimentele autolimitative se transforma in obisnuinte, producand astfel sabloane mentale precum sentimentul lipsei de valoare sau inclinatia spre experiente negative. De ce le simtim totusi lipsa atunci cand nu avem parte de ele? Simplu: pentru ca suntem dependenti organic de acestea. Aceste lucruri nu trebuie dramatizate; dimpotriva, avem acum certitudinea ca sta in putinta noastra sa ne reconfiguram si sa ne eliberam de tot ce ne-a facut rau pana acum. Reteta se afla chiar in paginile acestei carti. Veti afla ca experientele noi sunt un pas absolut necesar pentru a ne elibera de vechile tipare, cat de importanta este meditatia si introspectia si care este rolul pe care il joaca lobul frontal in procesul schimbarii. Pas cu pas, cu explicatii insotite de imagini, Joe Dispenza ne conduce pe drumul catre transformare.
Inteligenta emotionala, de Daniel Goleman
Cartea lui Daniel Goleman a marcat o revolutie uluitoare in psihologie prin analiza importantei covarsitoare a emotiilor in dezvoltarea personalitatii umane. Studiul sau ne explica cum, atunci cand ne intelegem sentimentele, situatia in care ne aflam devine mai limpede. Descoperim chiar un nou mod de a privi cauzele bolilor care ne macina familia si societatea.
Preluand rezultatele cercetarilor contemporane asupra creierului si comportamentului, autorul propune extinderea conceptului de inteligenta. Este binecunoscut termenul de IQ – coeficientul care masoara inteligenta umana innascuta si care nu prea poate fi ameliorat pe parcursul vietii. Dar autorul a deschis calea unei psihologii care acordã un interes egal si inteligentei sentimentelor.
Inteligenta emotionala (EQ) presupune in primul rand constientizare de sine, autodisciplina si empatie. Ea da seama de felul in care ne controlam impulsurile si sentimentele. Desi copilaria este extrem de importanta in punerea unor baze solide pentru dezvoltarea inteligentei emotionale, ea poate fi imbunatatita si cultivata inclusiv la varsta adulta.
Secretele succesului. Cum sa va faceti prieteni si sa deveniti influent, de Dale Carnegie
Sfaturile lui Dale Carnegie va arata cum sa deveniti un interlocutor agreabil, de ce e bine sa faceti complimente dezinteresate, cand e cazul sa va retrageti dintr-o disputa, ce anume trezeste dorinta de cooperare a partenerilor, cum sa faceti o buna impresie de la prima intalnire, cat de important e zambetul, prin ce strategii va puteti autopromova in ochii celorlalti, in ce fel puteti adresa critici fara sa provocati resentimente, de ce e recomandat sa va admiteti propriile greseli inainte de a le face reprosuri altora, cat de adevarat e proverbul “vorba dulce mult aduce”, cum sa raspundeti la plangerile altora, unde se termina sinceritatea si incepe brutalitatea, de ce nu functioneaza pe termen lung strategia de a da ordine, cum sa va ajutati ajutandu-i pe ceilalti – si multe altele.
In 1936, Dale Carnegie publica Secretele succesului, cartea de fata, care a inregistrat inca de la publicare un succes rasunator. De-a lungul anilor, aceasta lucrare, considerata opera de referinta a lui Carnegie, s-a vandut in peste 30 milioane de exemplare. A fost tradusa in toate limbile de circulatie internationala, iar in romaneste a aparut la Curtea Veche Publishing pentru prima data in anul 1997. O alta lucrare de referinta, publicata in 1948, este Lasa grijile, incepe sa traiesti, o colectie de sfaturi usor de pus in aplicare pentru a face fata mai bine stresului. Dintre cartile lui Dale Carnegie, aceasta s-a bucurat de un succes fulminant in Europa.
Pe Dale Carnegie il regasim in topul celor mai bine vanduti autori din toate timpurile. La peste saizeci de ani de la moartea sa, cartile lui sunt la fel de solicitate ca in primii ani dupa lansare.
Eforturile lui Dale Carnegie de raspandire a unor metode prin care ne putem optimiza relatiile cu semenii si cu lumea au fost continuate de Fundatia Carnegie. Cursurile pe care autorul insusi le-a initiat si predat sunt frecventate si astazi de zeci de mii de oameni de pretutindeni, confirmand actualitatea si utilitatea metodelor scriitorului. Aprofundarea acestor practici s-a dovedit esentiala pentru toti cei care doresc sa ocupe posturi importante in ierarhia companiilor din intreaga lume.
Ganduri catre sine insusi, de Marcus Aurelius
„O carte de capatai a civilizatiei europene.“ ANDREI PLESU
„Cu ani in urma am cumparat o editie veche din Marc Aureliu care purta urmatoarea dedicatie: «Sa-ti fie prieten in ceasurile grele si sa te sprijine cum m-a sprijinit pe mine.» Nu cred ca i se poate face unei carti un elogiu mai frumos decat acest «prieten in ceasurile grele.“ CIORAN
„Marcus Aurelius a fost primul personaj care s-a aventurat sistematic pe teritoriul eului, care l-a vizitat si care a scris de fapt un tratat despre tehnici de ameliorare si de tinere in frau a eului propriu.“ GABRIEL LIICEANU
„O veritabila comoara de intelepciune, absolut exemplara si astazi.“ DAN C. MIHAILESCU
MARCUS AURELIUS (Marcus Aurelius Antoninus Augustus) este cunoscut atat ca imparat al Romei, cat si ca filozof stoic. Nascut la Roma, la 26 aprilie 121 p. Chr., intr-o familie senatoriala de origine hispanica, a fost adoptat de viitorul imparat Antoninus Pius, la cererea imparatului Hadrian. Primeste o educatie aleasa, studiind retorica cu Marcus Cornelius Fronto si Herodes Atticus si filozofia cu Quintus Iunius Rusticus, Apollonius din Calcedonia si Sextus din Cheroneea. Domnia sa este marcata de un sir de catastrofe (ciuma, inundatii, cutremure), dar si de numeroase razboaie, purtate cu succes; in plan militar, Marcus Aurelius a fost preocupat sa respinga atacurile dusmanilor Romei de la hotarele imperiului, in special in Orient si pe Dunare, continuand politica defensiva initiata de Hadrian. A murit la 17 martie 180 p. Chr., de ciuma, se pare, la Sirmium sau la Vindobona (Viena de azi). Este ultimul din seria „celor cinci imparati buni”. Ca filozof stoic, Marcus Aurelius si-a ex primat ideile in lucrarea Ta eis heauton (Ganduri catre sine insusi), scrisa in limba greaca – una dintre pietrele de temelie ale canonului literar si filozofic. Inva taturile sale au un caracter moral si aplicabilitate practica, fiind o serie de „exercitii spirituale” prin intermediul carora omul poate dobandi cumpatarea, virtutea si linistea launtrica in fata incercarilor vietii.
O calatorie prin univers. Astrofizica povestita, de Cristian Presura
Dupa bestsellerul Fizica povestita, Cristian Presura revine cu o noua carte la fel de captivanta, de data aceasta dedicata copiilor pasionati de spatiul cosmic. Insotita de minunatele ilustratii ale Anei Alfianu, O calatorie prin univers: astrofizica povestita spune cea mai grozava poveste din cate s-au spus vreodata: aceea a universului si a oamenilor care au visat dintotdeauna sa-i descifreze tainele.
„Dragi prieteni, astazi pornim intr-o palpitanta calatorie prin univers. Misiunea noastra spatiala n-are nevoie de racheta, fiindca ne vor propulsa dorinta de a cunoaste si puterea imaginatiei. Impreuna, vom indrazni sa demontam uluitoarea masinarie cosmica si sa aflam dupa ce legi functioneaza, sa cercetam cu metoda stiintifica incredibila acumulare de materie si energie raspandita prin univers, sa punem intrebari si sa cautam raspunsuri. Sunteti gata? Sa pornim, necunoscutul ne asteapta!” (CRISTIAN PRESURA)
CRISTIAN PRESURA s-a nascut in 1971 la Voineasa si a urmat studiile facultatilor de electrotehnica si fizica. A lucrat la Institutul de Fizica Atomica, unde s-a ocupat de instalatii electrice si a studiat proprietatile laserilor cu medii active solide. In 2002 a obtinut doctoratul in fizica la Universitatea Groningen, Olanda, unde a caracterizat proprietatile optice ale sistemelor corelate de electroni. Rezultatele sale s-au concretizat in lucrari publicate in reviste de specialitate: Physical Review B, Physical Review Letters si Science.
In prezent este cercetator la compania Philips, Olanda. S-a specializat in domeniul senzorilor medicali. Impreuna cu echipa sa, a inventat si introdus pe piata primul ceas capabil sa masoare pulsul sportivilor numai pe baza senzorilor optici. A publicat mai multe zeci de lucrari si brevete de inventie. Cristian Presura are o activitate intensa de popularizare a stiintei in limba romana, scriind articole pentru ziare, reviste si televiziune. Este autorul cartilor Fizica povestita (Humanitas, 2014) si O calatorie prin univers (Humanitas, 2019). Poate fi urmarit saptamanal cu un nou video pe canalul de youtube „Fizica cu Cristian Presura”.
Arta subtila a seductiei. Cum sa fii atragator prin onestitate, de Mark Manson
Arta subtila a seductiei iti arata cum sa devii un barbat atragator nu cu ajutorul stratagemelor si replicilor de agatat ingenioase, ci prin efortul de a te imbunatati pe tine insuti. Abordarea lui Mark Manson se bazeaza pe dobandirea sigurantei de sine in relatiile cu femeile si, in acelasi timp, pe exprimarea onesta a propriei vulnerabilitati. Cartea se concentreaza asupra procesului emotional al seductiei, nu asupra parcurgerii mecanice a pasilor unui plan prestabilit.
Scopul ei este sa te ajute sa creezi conexiuni autentice cu femeile, nu doar sa le impresionezi. Arta subtila a seductiei este cel mai sincer si mai matur ghid pe care il poti folosi pentru a atrage femei fara sa te prefaci si fara sa-i copiezi pe altii.
Din el vei afla:
- de ce sfaturile de dating obisnuite nu sunt eficace pe termen lung;
- cum sa descoperi credintele si atitudinile care iti saboteaza succesul;
- care sunt comportamentele atragatoare pentru femei;
- cum sa depasesti teama de-a aborda femeile care iti plac;
- cum sa ai un aspect mai atragator cu putin timp si efort;
- cum sa porti conversatii interesante cu o femeie;
- cum sa-ti dezvolti simtul umorului.
Cartea desteptarii, de Dalai Lama
Oamenii au cautat mereu placerea. Acum, in epoca tehnologiei, distractia e la doar cateva clicuri distanta. Dar, paradoxal, se pare ca suntem din ce in ce mai nefericiti. Si asta fiindca, asa cum ne invata budismul, cautarea satisfactiilor este ea insasi o forma a suferintei, pe care o consideram, iluzoriu, ca fiind opusul placerii.
Exista insa o cale de eliberare de suferinta. Sanctitatea Sa Dalai Lama ne vorbeste tocmai despre aceasta cale. Indemnurile laureatului Premiului Nobel pentru Pace la compasiune si toleranta sunt, cu siguranta, unele dintre cele mai intelepte mesaje contemporane. Oamenii au cautat mereu placerea. Acum, in epoca tehnologiei, distractia e la doar cateva clicuri distanta. Dar, paradoxal, se pare ca suntem din ce in ce mai nefericiti. Si asta fiindca, asa cum ne invata budismul, cautarea satisfactiilor este ea insasi o forma a suferintei, pe care o consideram, iluzoriu, ca fiind opusul placerii.
Exista insa o cale de eliberare de suferinta. Sanctitatea Sa Dalai Lama ne vorbeste tocmai despre aceasta cale. Indemnurile laureatului Premiului Nobel pentru Pace la compasiune si toleranta sunt, cu siguranta, unele dintre cele mai intelepte mesaje contemporane.