fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Când genialitatea este păguboasă… („De 19 ori Katherine”, de John Green)

Micul geniu Colin are o idee fixă când vine vorba despre dragoste: ţine morţiş să dezvolte sentimente doar pentru fete care poartă numele Katherine. După 19 astfel de eşecuri, intervenţia prietenului Hasan, care îl ia într-o călătorie „de aerisire”, îi va salva viitorul sentimental.

  • de-19-ori-katherineCarte publicata in 2014 la Trei
  • Cumpara cartea cu reducere
  • Colectia Fiction Connection
  • Traducator: Shauki Al-Gareeb
  • Tip coperta: Brosata
  • Format: 130×200
  • Numar pagini: 300
  • ISBN: 978-606-719-018-2

Dar cine este Colin? Un egoist conştient de genialitatea sa, pe care o etalează şi din care şi-a făcut un mod de viaţă. Călătoria în care porneşte îl schimbă complet, Colin ajungând în final să constate că lumea nu se învârte în jurul capabilei sale persoane şi că nu are nevoie nici de nenumărate Katherine nici de teorii savante pentru a fi liber, altruist şi fericit.

Dar până aici avem de-a face cu un personaj obsedat de a calcula ce şanse matematice are fiecare relaţie cu câte o Katherine de a eşua. Aceasta este, de altfel, o parte importantă a cărţii, care se centrează pe Teoria prin care Colin ţine morţiş să demonstreze că eşecul este în natura relaţiilor sale sentimentale. În subliminal, autorul demonstrează, prin accentele personajului, că toţi cei care caută să vadă doar eşecul în orice nu vor decât să se victimizeze, să-şi susţină la nesfârşit aerul tragic şi în final „să nu aibă de-a face” cu viaţa reală. Asta dă o notă de profund realism unei cărţi care pleacă de la ideea că viaţa poate „vindeca”, prin exemplu şi experienţă personală concretă, orice fel de deraiere de la naturaleţea şi simplitatea lucrurilor (totuşi, genialitatea este o excepţie de la echilibrul universal…).

O menţiune specială se cuvine desenului personajelor. Colin este extrem de interesant în versatilitatea şi egoismul său infantil, iniţial cu „poze” de mofturos resemnat, apoi cu lecţia învăţată: „Viitorul este imprevizibil”. Între cele două puncte evoluează în tuşe credibile, cu multă atenţie a autorului la detaliile unei personalităţi ieşite, totuşi, din comun. Alături îi stau amicul Hasan, plin de simţul umorului şi de un realism salvator pentru Colin, precum şi Lindsey Lee Wells, tânăra căreia autorul îi dă glasul celor mai importante mesaje ale cărţii, plus o evoluţie surprinzătoare din perspectiva complotului.

Aşadar, Colin află pe propria piele că eterna sa raportare la trecut îi afectează major viitorul şi că nu se poate estima niciodată ce vom deveni, chiar dacă suntem geniali.

Cumpara cartea: eMAG / Elefant

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

"Este o carte!", de Emily Gravett [Editura Gama, 2015]

Next Article

Oferta zilei: "Elixirul dragostei", de Eric-Emmanuel Schmitt (30% reducere)

Related Posts

Total
0
Share