Oamenii iubesc genul fantasy – romanele fantastice – din multe motive, inclusiv pentru capacitatea de a oferi o ieșire de stresul vieții de zi cu zi. Fantezia explorează tărâmuri imaginare, pline de magie și aventură. Dincolo de aceste călătorii epice, cu multe elemente de supranatural, experții au evaluat și beneficiile acestui tip de lectură, de la cele mintale până la cele afective și emoționale, trecând prin explorarea identității și a moralității, impulsul dat imaginației și creativității proprii, relevării diversității lumii. Din această perspectivă, un top al romanelor fantastice care „bifează” nenumărate căsuțe ale succesului și efectelor pe termen lung arată astfel:
1. Trilogia „Stăpânul Inelelor” de J.R.R. Tolkien (1954). Romanele „Stăpânul inelelor”, cu amploarea lor epică, lumea bogat imaginată și temele atemporale au captivat cititorii de generații. Povestirea magistrală a lui Tolkien le permite cititorilor să se scufunde într-o lume fără egal de fantezie. Pan Macmillan exclamă: „Trilogia lui Tolkien este un clasic al ficțiunii fantasy și este o lectură obligatorie pentru toți fanii genului”. Iar potrivit ScreenRant, „ceea ce face ca opera lui Tolkien să fie atât de impresionantă este cantitatea de detalii pusă în construirea lumii. Influențat de istoria reală, el a creat o lume unică, cu propriile sale știri, limbi și personaje convingătoare. Cu toate acestea, în esență este vorba despre lupta supremă între bine și rău”.
2. „A Wizard of Earthsea” de Ursula K. Le Guin (1968). „Un vrăjitor din Pământșimare” („A Wizard of Earthsea”), romanul scris de Ursula K. Le Guin, este o poveste clasică despre maturitate și despre un tânăr vrăjitor pe nume Ged. Amplasat în arhipelagul Earthsea, romanul urmărește călătoria lui Ged de la un ucenic la un vrăjitor puternic, care trebuie să se confrunte cu întunericul din sine. Potrivit specialiștilor de la Books și Bao, „A Wizard of Earthsea a stabilit câteva elemente importante ale genului fantastic, dintre care cele mai evidente sunt sistemele magice și o școală pentru vrăjitori. După ce a folosit magia pentru a-și salva insula de atacuri, Ged este luat ca ucenic de vrăjitor, iar mai târziu este trimis la o școală de magie pentru a-și maturiza mintea, precum și magia”.
3. „Assassin’s Apprentice” de Robin Hobb (1995). „Ucenicul Asasinului” („Assassin’s Apprentice”) îi catapultează pe cititori într-o lume de intrigi politice, magie și pericol. Un bastard regal este crescut în umbra Curții, neștiind destinul care îl așteaptă. Reader’s Digest detaliază: „Lumea extinsă a lui Robin Hobb acoperă 13 cărți și mai multe serii, dar prima trilogie stabilită în Regatul Bătrânilor începe cu Ucenicul Asasinului”. Penguin Random House adaugă: „Un tip de erou mai puțin probabil, Fitz va amuza cu siguranță cititorii obosiți de protagoniștii fanteziei tradiționale”.
4. „The Poppy War”, de R.F. Kuang (2018). „Războiul macului” („The Poppy War”), roman scris de R.F. Kuang, este o fantezie puternică și întunecată, plasată într-o lume puternic inspirată de istoria Chinei secolului XX. Reader’s Digest detaliază: „Această trilogie remarcabilă, care a început în 2018, găsește inspirație în cel de-al doilea război japonez din China, războiul civil chinez și ascensiunea lui Mao Zedong. Se deschide cu Rin, care se îndreaptă spre școala militară de elită Sinegard, în ciuda șanselor ei mici de a reuși”. Romanul de început al carierei lui Kuang este un bestseller, iar cartea audio, povestită de Emily Woo Zeller, este foarte bine cotată. ProWritingAid adaugă: „Când The Poppy War a apărut în 2018, a câștigat premiul Nebula și a fost nominalizată la World Fantasy Award pentru cel mai bun roman”. Potrivit Book Riot, „această serie este una dintre cele mai bune pentru a amesteca teme clasice de fantezie militară istorică epică cu rasismul și misoginia. Rin este o fată săracă, cu pielea întunecată. Nu există așteptări de la ea. Dar apoi trece Keju, testul pentru tineret din imperiu, ceea ce înseamnă că va merge la cea mai de elită școală militară din Imperiu”. În esență, depășirea condiției prin merite personale, ambiție și multă muncă.
5. „The Way of Kings”, de Brandon Sanderson (2010). „Calea regilor” („The Way of Kings”) este un roman fantasy captivant, care scufundă cititorii într-o lume sfâșiată de război. ProWritingAid susține: „În această fantezie epică, în care săbiile mistice și armura transformă oamenii obișnuiți în războinici invincibili, regatele sunt câștigate”. Construirea complexă a lumii acestui roman și explorarea temelor profunde ale umanității au captivat cititorii din întreaga lume. Experții de kla Good Housekeeping adaugă: „O incursiune ambițioasă și grea într-o serie de 10 volume, această carte ne prezintă Rosharul măturat de furtuni după căderea miticului Knights Radiant. Este o lume bogată, în care oricine se poate pierde”.