fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

“Jurnalul unui adolescent timid”, de Stephen Chbosky

Poate povestea unui adolescent introvertit, care merge pentru prima oară la liceu, să iasă din clişee şi să surprindă pagină cu pagină? „Jurnalul unui adolescent timid”, vândută în milioane de exemplare şi pe cale de a fi ecranizată în ceea ce promite a fi un succes cinematografic, atestă că da.

  • JurnalCarte publicata in 2013 la Trei
  • Cumpara cartea la cel mai bun pret
  • Colectia Fiction Connection
  • Traducator: Constantin Dumitru-Palcus
  • Tip coperta: Brosata
  • Format: 130×200
  • Numar pagini: 256
  • ISBN: 978-973-707-738-7

Charlie este un singuratic. Nu are decât un prieten şi acela se sinucide. Apoi vine vremea ca timidul că meargă la liceu. Are 16 ani şi viaţa lui se va schimba. Sună cunoscut? Da, până la seria de scrisori pe care Charlie începe să le trimită unui anonim. Charlie descrie relaţia cu profesorul de engleză, Bill, care îi dă cărţi, apoi îl îndrumă să scrie eseuri despre ele. Apoi povesteşte despre dragostea tânărului pentru familia lui, în special pentru sora căreia îi ţine cu străşnicie secretele. Dar Charlie are şi el secrete proprii: este îndrăgostiti de Sam, fata căreia îi mărturiseşte că a visat-o goală. Deşi nu sare în sus, adolescenta „îl trimite la plimbare”. Pe de altă parte, fratele ei, Patrick, îi arată lui Charlie totul despre sexul în adolescenţă, cu partener sau fără… În plus, este homosexual, iar povestea se complică atunci când sora lui Charlie trebuie să facă un avort, desigur, secret păstrat între cei doi fraţi, ca de obicei.

Pagină cu pagină, povestea adolescentului trece de la un subiect la altul fără să lase timp cititorului să „digere”, pentru că exact aşa se derulează viaţa adolescenţilor, în ritm nebunesc, drame după drame cărora abia după ani adulţii de mai târziu le suportă consecinţele şi care ajung să-i bântuie. În fond, câţi maturi nu au sechele provenite din adolescenţe tumultuoase? Cu atât mai mult atunci când este vorba despre un tânăr timid, care ţine totul în el, cu un cost emoţional greu de estimat. Pentru că Charlie însuşi este un mister, ca orice timid, un interior cu adâncimi ameţitoare, în care orice efect este posibil. Aparent, are probleme de comportament, este instabil, cu accente de furie, dar „în spatele cortinei” are viziuni, chiar momente de leşin. Cu un realism remarcabil, autorul „ţine în mână” şi relaţia dificilă a lui Charlie cu părinţii săi obtuzi, care fac imposibilă orice formă de comunicare care ar putea atinge subiecte de interes pentru vârsta lui Charlie.

Cartea „Jurnalul unui adolescent timid” s-a dovedit un bestseller, iar succesul ei l-a surprins şi pe autor: „Este copleşitor. Este minunat, pe de o parte, întrucât eşti recunoscător să constaţi că rândurile tale au un asemenea impact asupra unui număr atât de mare de oameni. Nici nu pot descrie sentimentul. Pe de altă parte, însă, este trist, pentru că ajungi la concluzia că o carte are asemenea reverberaţii şi nu un prieten, părinţii, un preot sau un apropiat al tânărului din ziua de azi”.

Cumpara cartea „Jurnalul unui adolescent timid” de aici: Elefant / Libris / eMAG

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares
1 comment

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Lista Anutei: Zece romane care au ca tema nazismul

Next Article

"Arta retelelor sociale", de Guy Kawasaki, Peg Fitzpatrick

Related Posts

Total
0
Share