fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Recenzie la cartea Văduva de safir, de Dinah Jefferies

Văduva de safir

Dacă vă era dor de o poveste romance în stilul cel mai pur și dacă opulența și strălucirea anilor 1930 vă cheamă într-o lume a sclipiciului exterior care ascunde cu dibăcie adâncuri tenebroase, Văduva de safir, cea mai recentă operă a cunoscutei Dinah Jefferies este o garanție de scriere mătăsoasă.

Suntem în anul 1935, în Ceylon, și Louisa Reeve își pregătește casa pentru Crăciun. Soțul ei, Elliot, intră în locuința luminoasă cu buna dispoziție care îl caracterizează. Plini de voie bună, cei doi vorbesc despre cât de norocoși sunt să se aibă unul pe celălalt și viața pe care o duc. Sunt tineri, frumoși, îndrăgostiți și bogați. În acel moment magic, întreaga lume pare să conspire pentru ca soții să fie fericiți. Dar lumea rareori este ceea ce pare, nu-i așa?

A doua zi, ca într-o mișcare de întoarcere a unei mănuși pe dos, aceeași Louisa se confesează prietenei Gwen despre faptul că este nefericită profund: ea și soțul ei nu au copii, iar pierderile de sarcină se țin lanț. În plus, este foarte singură, Elliot fiind mai mereu plecat. Ca o bună prietenă, Gwen o  încurajează – în fond, trăiește într-un paradis, a crescut aici înconjurată de dragoste și de prieteni, ceea ce nu este puțin lucru, cu atât mai mult cu cât și toleranța este la ordinea zilei în această parte a lumii. O raritate…

Apoi lovește destinul. Așteptându-l pe Elliot, care îi spusese că merge la pescuit, Louisa deschide ușa… Poliției, care o informează că soțul ei a murit într-un accident de mașină. Șocul este dublu: bărbatul pe care îl iubește nu mai este, iar ultimele cuvinte pe care i le-a spus au fost niște minciuni. Pentru cititor, asta nu este de mirare.

Era doar o chestiune de timp până când personajul zugrăvit cu multă subtilitate ca un derbedeu rasat – dar tot derbedeu – să-și dea arama pe față. Așadar, autoarea are grijă ca în clipa în care este declarat decedat, Elliot să nu se fi prins prea mult de inima cititorului, pentru că toacă banii nevestei, este foarte neglijent cu ea și, în paralel, foarte preocupat să se simtă el bine.

Alte recenzii la cărți scrise de Dinah Jefferies – vezi aici.

Până în ziua fatală, Louisa nu a realizat pe deplin cât de mult din ce simțea era iubire față de Elliot și cât de mult era încăpățânarea de a-i demonstra tatălui ei că nu a avut dreptate să se împotrivească mariajului. Predictibilă și părând a nu avea altă preocupare decât cea de a deveni mamă, Louisa, la rândul său, riscă să devină un personaj anost. Dar din nou intervine destinul… Femeia aflată la o mare răscruce înclină spre Leo, un prieten comun al ei și al lui Elliot, de care fusese atrasă dinainte, dar de care nu se apropie decât când devine văduvă. I se dedică și lui cum i s-a dedicat lui Elliot și, pe cât îi este de greu cititorului modern, obișnuit cu femeia voluntară și autoritară a secolului XXI, să rezoneze cu o mentalitate care nu este departe în timp cât este departe în minte, pe atât de fermecătoare este atmosfera în care Jefferies pune povestea.

Autoarea țese o pânză aburoasă deasupra narațiunii, făcând pe cel ce citește să simtă culori și peisaje, într-un fel aidoma exercițiului din cartea „Soția plantatorului de ceai”.

Cumpără cartea Văduva de safir, de Dinah Jefferies, cu reducere, de la Elefant, Libris sau Nemira.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Happy Days

Happy Days Libris: 3 zile cu reduceri de până la 90% la mii de cărți

Next Article
Richard Flanagan

Richard Flanagan, autor distins cu Premiul Man Booker, vine în România

Related Posts

Total
0
Share