fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Recenzie la cartea Miracolul băieților, de Michael Gurian

Miracolul băiețilorÎn lume sunt aproximativ 3,5 miliarde de persoane de sex masculin. Consilierul de familie Michael Gurian pune în cartea Miracolul băieților degetul pe „rana” evoluției viitorilor bărbați într-o societate în care feminismul este într-o continuă ascensiune, iar cultura femeilor vine în valuri de peste tot. Așadar, ce pregătește societatea de mâine celor care astăzi sunt băieți sau chiar bebeluși? Cum vor „sculpta” ei, la rândul lor, o lume în schimbări atât de rapide încât biologia aproape nu mai face față? Ei bine, din perspectiva lui Gurian, primii și cei mai importanți factori care guvernează comportamentul masculin sunt natura, acumulările și cultura. Guvernați de testosteron, băieții se deosebesc de fete încă din pântecele mamei (de altfel, potrivit unor studii recente, exploziile de testosteron generează și mișcările de pe burse…). Înțelegând acest lucru, „putem da băieților iubire, structură, disciplină și înțelepciunea de care au nevoie. Nu creem violență în plus, asigurăm mai puțină. Nu facem din bărbați persoane care fac victime din femei, ci asigurăm mai puțină victimizare a femeilor prin bărbații de mâine”.

Miracolul băieților – o carte pentru băieți?

Cartea lui Gurian este, așadar, o mină de aur pentru părinții de băieți. Cum biologia nu este totul, intră în scenă acumulările și cultura. Așa cum punctează autorul, pentru a forma un viitor bărbat este nevoie de trei „familii”: cea de nucleu, cea extinsă și comunitatea (mass-media, biserica, instituțiile). „Toate acestea sunt un fel de trib al băiatului, iar băieții au nevoie de un trib pentru a se simți în siguranță, iubiți, dar și pentru a înțelege conexiunile cu lumea”. Odată percepută corect această minune numită „băiat”, se poate începe din prima zi direcționarea caracteristicilor cu totul speciale care îi fac pe băieței viitorii bărbați. Tiparele lor de excepție „trebuie celebrate, nu îngrădite și nici tratate cu medicamente”.

Gurian are și sfaturi simple pentru canalizarea energiilor cu totul remacabile ale unui băiat: sportul, cultura, studiul naturii sunt doar câteva dintre sensurile pe care poate fi direcționat un băiat. Pe un ton calm, egal, plin de înțelegere, autorul trage un semnal de alarmă vizavi de modul greșit în care este perceput și „înghesuit” în șabloane familiale băiatul american, care vine încă de la naștere cu un bagaj ce include abilități spațiale și aplecarea spre acțiune și spre competiție. „Ca societate, am ajuns într-un punct în care se adâncește confuzia reperelor care fac un băiat o minune, chiar unii au ajuns să gândească greșit că masculinitatea este un fel de defect. Nu este nici pe departe așa. Cea mai mare parte a lumii bărbaților ascunde mistere și minunății, iar spiritul masculin ia naștere în creierul băieților încă din uter”, punctează Gurian.

În esență, exemplificând cu repere ca Harry Potter sau băieții nefericiți ai lui Dickens, autorul oferă o lectură-eveniment, remarcabilă prin simplitate, de mare efect asupra oricărui părinte care își poate redescoperi și repune în perspectivă fiul, chiar dacă băiatul nu este nici durul cartierului și nici olimpicul școlii…

Cartea Miracolul băieților, de Michael Gurian poate fi cumpărată cu reducere de la Elefant, Libris sau eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
3
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
transport gratuit

Transport gratuit la orice comandă, indiferent de valoare

Next Article
Noapte buna, noapte buna, santier sub clar de luna

Noapte buna, noapte buna, santier sub clar de luna, de Tom Lichtenheld

Related Posts

Total
3
Share