fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Lecturi fundamentale: Charles Dickens

Oare ce ar fi spus marele Charles Dickens astăzi, văzând că opera lui nu a luat nicio zi pauză de la tipărire, ecranizare, studiere, montare scenică? S-ar mira că este cotat în topul celor mai mari scriitori ai lumii, că are statui pe tot mapamondul, că emisiunile filatelice omagiale se ţin lanţ sau că atâtea şcoli, biblioteci şi cercuri literare îi poartă numele? Probabil că nu. Pentru că toate generaţiile care s-au bucurat de ceea ce a scris nu au făcut decât să-i mulţumească, citindu-l şi recitindu-l, pentru că a creat unele dintre cele mai populare şi iubite cărţi din literatura universală. Şi poate ceea ce este cel mai important este faptul că personajele lui Dickens au rămas nemuritoare, lumea lui fiind valabilă pentru toate lumile care i-au urmat.

david copperfieldDavid Copperfield. Poveste emoţionantă a luptei la care îi supune viaţa pe orfani, „David Copperfield” este şi procesul de trecere de la copilărie la maturitate. Rămas fără tată de mic, tânărul David are o mamă iubitoare, dar care se recăsătoreşte – şi de aici încolo începe infernul. Mereu în calea tatălui vitreg, băiatul este mutat de colo-colo, dintr-o şcoală brutală în alta şi se întoarce din ce în ce mai rar în casa pe care au pus stăpânire soţul mamei sale şi familia lui. Apoi, mama lui David se stinge la rândul ei, iar băiatul rămâne fără vreun suflet apropiat căruia să-i pese de soarta lui. Dar atunci când natura umană este bună în fundamentul ei, greutăţile nu fac decât să călească un om.

Dickens a pus acest adevăr în valoare ca nimeni altul, demonstrând că David Copperfield ştie să rămână curat într-o lume care poate macula cu uşurinţă. Pentru asta va avea prieteni şi fericirea generată de iubire şi de propria familie. Cât despre personajele create de autor pe drumul evoluţiei eroului său, este suficient să-l amintim pe memorabilul şi tragicomicul patron Wilkins Macawber.

Cumpără cartea cu reducere de aici.


poveste despre doua orasePoveste despre două oraşe. Londra şi Parisul perioadei Revoluţiei Franceze sunt postate între oglinzi puţin măgulitoare. Dickens montează cele două societăţi într-un decor de neuitat, punctând decisiv la felul în care este descris clivajul dintre aristocraţia franceză şi restul claselor sociale, întoarcerea brutală a roţii, cu reacţia răzbunătoare, violentă, a revoluţionarilor faţă de sus-puşii ajunşi în noroi, ca şi paralela cu Londra aceluiaşi răstimp, oraş care privea stupefiat şi marcat de aceleaşi suferinţe urbane la transformarea unei monarhii absolutiste într-o Republică de neimaginat cu doar un deceniu înainte.

Atitudinea arogantă a aristocraţiei franceze (care a prilejuit ţării serii nesfârşite de greşeli geopolitice majore în istorie) reiese din remarca marchizului St. Evremonde: „Represiunea este singura filosofie durabilă. Teama şi prizonieratul vor ţine întotdeauna câinii supuşi în faţa biciului”.

Cumpără cartea cu reducere de aici.


marile speranteMarile speranţe. La începutul secolului XIX, povestea frumoasei, retrasei şi inaccesibilei Estella, a excentricei Miss Havisham şi a blajinului Joe se derulează pe coordonate care le-au făcut nemuritoare, introducându-le definitiv în cultura populară a tuturor civilizaţiilor.

Nu doar naraţiunea este magică, cu simbolul victoriei finale a celui care, ţintind prea sus, luptă suficient pentru asta, ci şi scenele contrastante pe care cititorul nu le mai uită niciodată, cele cu bătrâna acrită, în rochie de mireasă, care se răzbună pe lumea masculină prin tânăra Estelle, cimitirele, sărăcia extremă, puşcăriile plutitoare sau zornăitul lanţurilor celor oprimaţi. Nu este de mirare că imediat după apariţia cărţii s-a înregistrat un val universal de entuziasm, care nu s-a mai oprit.

Cumpără cartea cu reducere de aici.


poveste de craciunPoveste de Crăciun. O altă carte care s-a bucurat de un succes instant este povestea nefericitului şi afurisitului Ebenzer Scrooge, care se transformă total în urma vizitelor din partea unui spirit, cel al fostului său partener de afaceri, care îi pune în faţa ochilor trecutul, prezentul şi viitorul.

Scrooge este atât de şocat, încât realizează că omul care a fost nu valorează mare lucru şi decide să recupereze ce se mai poate. Inutil să cuantificăm de câte ori a fost tipărită această poveste sau câte adaptări pentru scenă şi ecran au omagiat-o.

Cumpără cartea cu reducere de aici.

Citiţi!


Îți plac aceste cărți? Și nouă! Avem o colecție din ce în ce mai mare de lecturi fundamentale.


„Să ai o inimă care nu împietreşte niciodată, un temperament care nicicând nu oboseşte şi o atingere care nicicum nu doare”

„Mila începe acasă, dreptatea afară”

„Suntem făuritorii lanţurilor pe care le purtăm în viaţă”

„De multe ori, viciile sunt doar virtuţi duse la extrem”

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Cărți ieftine: Book Manifest revine la eMAG cu reduceri la peste 80.000 de cărți

Next Article
reduceri nemira

La Nemira, Bookfest continuă online

Related Posts

Total
0
Share