fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Să o cunoaștem pe Lea Ypi: „Speranța este o datorie morală”

Lea Ypi

Autoarea albaneză Lea Ypi a crescut în ultimul avanpost stalinist din Europa: Albania. Habar n-avea că Xhafer Ypi, fostul prim-ministru al Albaniei, un om pe care trebuia să-l disprețuiască, era străbunicul ei. În memoriile sale premiate, „Free”, scriitoarea Lea Ypi își amintește că în 1991, când comunismul din Albania a luat sfârșit, părinții ei au dezvăluit adevărul și i-au spus că țara a fost o „închisoare în aer liber aproape jumătate de secol”. Lea, profesor de teorie politică la London School of Economics, continuă să scrie despre experiența chinuitoare a războiului civil din 1997. Un interviu publicat de The Guardian relevă cele mai importante repere ale filosofiei de viață a unui intelectual care are în spate experiența „lagărului comunist”. „Nu mi-am propus să scriu o carte de memorii – aveam de gând să scriu o carte filosofică, dar apoi s-a întâmplat Covid-19. Mă ascundeam de copiii mei într-un dulap și cartea a devenit din ce în ce mai personală, pentru că era vorba chiar despre această experiență de restricție fizică înconjurată de o mare incertitudine cu privire la ce înseamnă libertatea într-o societate liberală. Am fost în izolare în Albania și, deși complet diferit și terifiant, am avut un sentiment de déjà vu”, detaliază Lea Ypi.

Vorbind despre sentimentul de apartenență, autoarea afirmă că „acasă” este aeroportul Heathrow, Terminalul 5… „Nu știu unde aparțin”. Și totuși, țara natală îi lipsește, ca o legătură invizibilă și indestructibilă: „Mi-e foarte dor de Albania, de verile sale vaporoase și fierbinți și de iernile uscate și vântoase”.

Vorbind despre planurile de viitor și fundamentul existenței sale actuale, Lea Ypi afirmă că vrea să fie un bun membru al societății și să promoveze libertatea. „Speranța este o datorie morală – trebuie să acționăm ca și cum ar exista șansa ca lucrurile să meargă într-un mod favorabil pentru ceea ce dorim să realizăm. Dacă am fi nihiliști, nu am putea susține acest simț al datoriei. Iar libertatea este și o conștientizare a datoriei, gândul că îți poți face datoria, oricât de grea este”, detaliază scriitoarea.

Una dintre cele mai plastice imagini evocate de scriitoarea de origine albaneză este portretizarea mamei, o femeie fără teamă, care „știa să mânuiască un cuțit”: „Am fost întotdeauna inspirată de neînfricarea mamei mele. Încerc s-o imit, deși nu sunt sigură că reușesc. Când eram copil, când mergeam împreună prin Durrës, orașul meu natal, era foarte întuneric noaptea, erau mulți oameni băuți și eram foarte speriată, dar vedeam în ea neînfricare totală. Când îi arătam pe vreunul care ne-ar fi putut face rău, îmi răspundea că îl vom ataca!”.

Întrebată ce carte ar recomanda unui copil, Lea Ypi a răspuns: „Legendele și miturile Greciei antice”.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
BOOKS50

Cărți ieftine, promoții și reduceri (15 iunie 2022)

Next Article
Iernile sufletului

Iernile sufletului. Despre tihnă și refugiu în perioade dificile, de  Katherine May

Related Posts
Citește mai mult

Lecturi fundamentale: Balzac

Toată lumea ştie cine a fost Balzac, aşa cum ştie cine a fost Einstein sau Napoleon. Balzac este…

Total
0
Share