fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Recenzie la cartea Mitologia nordică, de Neil Gaiman

Mitologia nordică

„Prima mea întâlnire cu Asgard, una dintre cele nouă lumi ale mitologiei nordice, a fost pe vremea când aveam vreo șapte ani și citeam aventurile lui Thor”, își amintește Neil Gaiman. Scriitorul s-a lăsat cotropit până la vârsta maturității depline de lumea fantastică a zeităților Nordului și dăruiește publicului o serie de personaje de care lumea a început deja… să nu se mai sature, așa cum face cu poveștile Olimpului.

Cum mitologia nordică nu a avut un Homer și doar câteva manuscrise au rămas mărturie a unor credințe pline de simboluri, golurile pe care le lasă vechile scrieri se pot umple ușor cu giganți de gheață, cu eroi ca Thor și unelte sau arme magice, ca acel ciocan supranatural pe care pământenii au început deja să-l descrie pentru generația următoare. Poveștile fantastice descrise de Gaiman se petrec pe nave făcute din unghiile morților, nașterea marelui Aesir se petrece atunci când o vacă fără coarne, cu origini misterioase, linge un bloc de gheață până când din el se ivește un cap de om, iar primele ființe umane sunt construite din scoarță de copac și resturi de cenușă purtată la țărm. Odin, cel mai vechi și măreț reprezentant al „neamului” lui Aesir, este cel ce-i imaginează pe oameni și îi croiește, apoi „se sacrifică pe sine sieși” pentru a atinge măsura supremă a înțelepciunii divine. Iar ciudatul Loki, cel cu o cicatrice în dreptul gurii, este deopotrivă slujitorul și trădătorul regatului său: datorită lui există în Asgard celebrul ciocan al lui Thor sau sulița care nu ratează ținta niciodată. Și tot el asmute o armată de giganți împotriva pământenilor…

Gaiman nu se mulțumește să „transcrie” vechile manuscrise. Lumea pe care o absoarbe din ele este trecută prin filtrul modernității și astfel accesibilizată. Universul zeilor nordici, rece, aplecat spre violență, reglări aprige de scoruri și marcat de principii severe, capătă un ritm calibrat cu expresii relativ moderne presărate în dialoguri („Gura, Thor!”, „Am un sentiment neplăcut legat de treaba asta”) ș folosește un limbaj lejer, care susține eșafodajul mistic: „Hoenir era înalt, bine făcut și arăta ca un rege. Atunci când Mimir se apropia să-i dea sfaturi, Hoenir și vorbea tot ca un rege și lua decizii înțelepte”. Această manieră de abordare asigură cărții lui Gaiman accesul deplin și la copii, și la adulți.

Ceea ce deosebește fundamental zeitățile nordice de cele europene – chiar dacă acestea din urmă par a avea mai multe trăsături comune cu oamenii – este faptul că zeii Nordului mor. O previziune spune că într-o zi, un puhoi de uriași, demoni ai focului, va face din Asgard un morman de scrum „și tot ce este viu va pieri, inclusiv urmașii lui Aesir”. Așadar, în timp ce pentru toate credințele creștine există, totuși, promisiunea Raiului (sau a vieții în Olimp, după caz…), mitologia nordică are această tușă tragică, a posibilității dispariției complete în neant. Până la proba contrarie, a existenței certificate a Edenului, știința a calculat doar că la un moment dat, Pământul se va face țăndări și va înceta să existe. Chiar și crezând în entități supranaturale, se pare că nordicii vechi nu credeau totuși în eternitatea… eternă. În schimb, credeau cu tărie în renașterea unui Pământ nou – verde, firește – care ar urma să fie „repus pe picioare” de Balder, zeul frumuseții, și de doi dintre fiii lui Thor…

Cumpără cartea Mitologia nordică, de Neil Gaiman, cu reducere, de la Elefant, Libris sau Cartepedia.

Roxana Ichim Istudor
Total
29
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
transport gratuit

Voucher transport gratuit la Elefant (doar azi, 14 august)

Next Article
Book Blitz

Book Blitz: 40% reducere la cărțile Editurii ALL

Related Posts

Total
29
Share