fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Închinarea la abstract („Zei americani”, de Neil Gaiman)

ZeiZeii şi creaturile mitologice există pentru că oamenii cred în ele. Le-au adus cândva emigranţii care au trecut oceanul, iar puterea lor, chiar dacă a diminuat în timp, este încă pe deplin reflectată de urmaşii oamenilor care veneau spre America în secolul XIX. Obsesia pentru celebritate, media, tehnologie atestă faptul că credinţele mitologice nu au dispărut, ci doar s-au transformat. Aşadar, cartea „Zei americani” pune în faţa celei mai puternice societăţi din lume oglinda adoraţiei faţă de entităţi obişnuite care au devenit supranaturale. Iar trista concluzie este că abstractul conduce realul, America închinându-se la virtual.

  • Carte publicata in 2014 la Paladin
  • Cumpara cartea cu reducere
  • Colectia Serie de autor Neil Gaiman
  • Traducator: Liviu Radu
  • Tip coperta: Cartonata
  • Numar pagini: 666
  • ISBN: 978-606-93637-7-5

Shadow a rămas singur pe lume şi a fost eliberat din închisoare când i-a murit nevasta. Îşi ia o slujbă la un aparent escroc, Mr. Wednesday, apoi pleacă într-o călătorie din care află că angajatorul său este o încarnare a lui Odin, Tatăl Suprem, ale cărui puteri sunt în declin pentru că oamenii nu prea mai cred în ele. Mr. Wednesday se află în conflict cu noii zei americani – internetul, media etc. Pe parcursul călătoriei, Shadow face cunoştinţă cu creaturi magice ca Mr. Nancy, încarnare a zeului păianjen Anansi sau Mad Sweeney, care îi dăruieşte o monedă fermecată pe care Shadow o foloseşte pentru a-şi readuce soţia la un fel de semi-viaţă.

Autorul spune, în esenţă, povestea unei racolări. Shadow şi Wednesday nu fac altceva decât să-i stârnească şi să-i motiveze pe vechii zei în lupta cu cei noi, chiar dacă mulţi au rezerve. Zeii noi îl răpesc pe Shadow, iar aventura continuă cu felul în care acesta scapă şi este ascuns de Wednesday într-un loc ciudat, populat de zei antici egipteni şi de o stranie comunitate din zona Marilor Lacuri. Aici, de altfel, Shadow întâlneşte un spaţiu în care din spatele liniştii pândesc fenomene ca dispariţiile frecvente de copii.

Călătoria in “Zei americani” continuă, iar la un moment dat zeii noi reuşesc să-l elimine pe Wednesday. Acest incident coagulează eforturile vechilor zei, care trec la acţiune şi se adună în jurul ideii de confruntare. Shadow piere la rândul lui, dar aceasta este doar o trecere spre tărâmul morţilor, pe unde este ghidat de zeul Thoth şi judecat de Anubis. Aşa află că este de fapt fiul lui Wednesday…

Cartea “Zei americani” se remarcă prin numeroasele comploturi şi prin relevarea „adaptării” vechilor zei la noile circumstanţe ale societăţii americane: de pildă, Queen of Sheba este azi o prostituată care rămâne tânără şi puternică prin uciderea clienţilor cu care se culcă. În aceste condiţii, fanii cărţii aşteaptă cu nerăbdare adaptarea cinematografică după „Zei americani”, care a fost cunoscută până acum pentru faptul că nu era genul „ecranizabil”. În plus, autorul însuşi va superviza unele episoade ale viitoarei serii.

Cumpara cartea “Zei americani” de la: Elefant / Libris / eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares
1 comment

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Pregatiti de Marea Evadare? Titluri Fantasy & Adventure cu 45% reducere

Next Article

Memoria unei ere (recenzie la cartea „Secolul meu scurt”, de Mircea Maliţa)

Related Posts

Total
0
Share