fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Filozofie de viață (recenzie la cartea “Nietzsche pentru stresați”, de Allan Percy)

Nietzsche pentru stresați – Allan Percy, trad. Anca Irina Ionescu, ed. Herald, 2014

99 de pilule de filozofie radicală pentru a ține mintea trează

nietzsche-pentru-cei-stresatiAllan Percy este expert în coaching și tehnici de îndrumare personală și un simpatic comentator de pilule de înțelepciune precum ”Nietzsche pentru stresați”, ”Oscar Wilde pentru blazați” sau ”Kafka pentru deprimați” (ed. Herlad).

Așa cum ne-a obișnuit în ”Oscar Wilde pentru blazați”, pe care v-am prezentat-o pe bookuria.info cu puțină vreme în urmă, ”Nietzsche pentru stresați” este o carte la fel de interesantă. Cu multe sfaturi și păreri ale autorului foarte utile. Mai sunt și unele maxime cu care nu sunt de acord, însă aici nu e vina autorului german :)

Cumpara de aici cartea cu reducere

M-au impresionat anumite constatări evidente de care nu mi-am dat seama până acum. Spre exemplu, spune Nietzsche: ”Distincția pe care o conferă nefericirea este atât de mare (ca și când a fi fericit este un semn de vulgaritate, de lipsă de ambiții), încât, dacă spunem cuiva ”Dar ce fericit ești”, în general, persoana respectivă protestează”. La maxima aceasta am râs, cumva cu jumătate de gură, și mi-am amintit că oamenii chiar se scuză când li se spune: ce fericit ești, ce bine arăți, ce ochi frumoși ai, ce bine te îmbraci etc. Sunt câțiva care chiar se simt bine când sunt complimentați, restul se scuză, ați observat?

Și pentru că unii se simt vinovați că nu fac bine mereu, iată ce ne învață Nietzsche și Allan Percy: ”Un om care se crede absolut bun este un idiot spiritual” – ”Sfatul spiritual pe care ni-l dă Nietzsche este următorul: nu putem aspira să fim întotdeauna buni și să facem totul bine; este suficient să fim dispuși să facem astăzi lucrurile puțin mai bune decât ieri” p. 27

”Cel care luptă împotriva monștrilor trebuie să aibă grijă să nu se transforme și el în monstru„ precizează autorul german. Și foarte bine o face. Dacă ne uităm la majoritatea filmelor de acțiune sau dramă, victimele care încearcă să se răzbune ajung cel mai adesea la fel de răi ca și călăii lor. Ura te transformă într-un monstru. Știu că este greu câteodată să fim buni cu cei care ne fac / ne vor răul, dar iertarea și uitarea sunt instrumente mult mai bune pentru noi decât ura și răutatea. Deoarece iertarea ne scade tensiunea arterială, generează un somn odihnitor, facilitează digestia, contribuie la relaxare și întărește sistemul imunitar (supărarea determină opusul).

Și fiindcă sunt o persoană care zâmbește des fiindcă știu ce important este zâmbetul în viața unui om, am să redau ceea ce spune Allan Percy despre beneficiile terapeutice ale râsului (p. 81) ca să luați aminte și să vă reamintiți și voi să râdeți:

  • Acționează ca anestetic al durerii
  • Îmbunătățește circulația și reglează tensiunea sanguină
  • Este un exercițiu aerobic: 5 minute de râs echivalează cu 45 minute de sport ușor
  • Masează organele
  • Întărește capacitatea de apărare și previne îmbolnăvirea
  • Atenuează stresul și oboseala
  • Eliberează endorfinele, hormonii fericirii
  • Contribuie la relaxarea musculaturii și la starea de confort
  • Ajută la relativizarea problemelor

Sper ca sfaturile și maximele din această carte să vă ajute și să luați aminte că lucrurile bune se întâmplă doar dacă noi credem în ele. Îmi plac foarte multe aceste cărți de la Herald, sunt foarte utile, ușor de citit, le poți lua oriunde și au numai sfaturi bune.

Emilia Zăinel

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Pana la 77% reducere la cartile Nemira

Next Article

Un ghid util: ”Fotografia digitala - Tehnica si compozitie”

Related Posts

Total
0
Share