fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Recolta, de Jim Crace

Un sat englez de secol XVI, fără nume, feudal ca timp şi medieval ca abordare, reacţionează în faţa unei schimbări – trecerea de la agricultura de subzistenţă la producţia de lână – aşa cum au reacţionat la nou (şi mai ales la noul tehnologic) mai toate societăţile: cu reacţie de respingere.

recolta

Iniţial, locuitorii habar nu au de mersul lumii. Sunt foarte preocupaţi de trei străini – doi bărbaţi şi o doamnă foarte atrăgătoare – care s-au aciuat la marginea localităţii. Naratorul Walter Thirsk, omul de casă al stăpânului conacului local, aparţinând lui Master Kent, nu prea are curaj să iasă în faţa comunităţii, întrucât este la rândul lui un nou-venit, chit că a ajuns pe acele meleaguri în urmă cu vreo 12 ani. Nu este perfect apt de muncă oricum şi lucrează alături de un alt nou-venit, Quill, care are sarcina de a numara sătenii şi a împărţi munca. În rest, locuitorii sunt blonzi, placizi şi se află acolo de secole; sunt cei mai fericiţi când mănâncă şi beau pe cheltuiala bogătaşului, anotimpurile şi vremurile sunt previzibile şi se succed fără surprize.

Până într-o zi, când sosirea unui nou stăpân al conacului, Edmund Jordan, va desemna zorii unei noi ere. În faţa acesteia se blochează iniţial, apoi încep să se opună oameni pentru care totul era la fel an de an şi care atunci când nu lucrează dorm sau se îndoapă cu bere. Schimbările fac ca „noi” să devină „noi împotriva lor” cu viteza luminii în clipa în care orânduiala străveche trebuie obligatoriu să facă loc progresului. Şi nu întâmplător.

Instinctiv, ei ştiu că vine mai multă muncă pentru ei şi că sunt în joc mai mulţi bani pentru „conaşul”: „Stăpânul întotdeauna cântăreşte cel mai mult”. În schimb, noul boier promite să furnizeze şi religie odată cu capitalismul: va plăti pentru ca în sfârşit satul să aibă o biserică proprie, apoi, de la slujbă, îi va îmboldi la şi mai multă… muncă.

Crace reuşeşte să creioneze impecabil, în interiorul unei cărţi premiate, realitatea că ruperea unei comunităţi este perfect posibilă pornind de la lucruri mărunte. Iar faptul că indivizii sunt la cheremul unor forţe care îi depăşesc nu este decât parţial adevărat: există în majoritatea cazurilor şi în mai toate timpurile istoriei momente care atestă că în final, individul „de la firul ierbii” are puterea. Creată pe o structură puternică şi scrisă într-un limbaj fluent, foarte atrăgător pentru cititor, Recolta este şi un semnal de alarmă faţă de eternele înlănţuiri cauză-efect din toate societăţile.

Cartea Recolta, de Jim Crace are reducere buna la Elefant / Libris / eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Litera și Uber te duc gratuit la Gaudeamus!

Next Article

Programul complet al evenimentelor Adenium la Gaudeamus 2015

Related Posts

Total
0
Share