fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Seara Marguerite Yourcenar dedicata volumului Alexis sau Tratat despre lupta zadarnica

Alexis sau Tratat despre lupta zadarnica

Editura Humanitas Fiction va asteapta la Libraria Humanitas de la Cismigiu miercuri, 20 septembrie, ora 19, la lansarea volumului Alexis sau Tratat despre lupta zadarnica. Lovitura de gratie recent aparut in editie de colectie.

Cartea poate fi cumparata online de aici.

La eveniment vor vorbi Adela Greceanu, scriitoare si jurnalist cultural, Cristian Patrasconiu, jurnalist cultural, si Cosmin Ciotlos, critic literar. Moderatorul intalnirii va fi Denisa Comanescu, director general al Editurii Humanitas Fiction.

“Marguerite Yourcenar a insemnat ultima reverberatie a unui cor eroic de scriitori europeni printre care se numarau Thomas Mann si André Gide, barbati mai varstnici pe care i-a admirat cu precadere si ale caror opere au influentat-o pe a sa. S-a inscris perfect in linia lor de scriitori filozofi, cu o cultura profunda si vasta, de moralisti care privilegiau perspectiva istorica si de virtuozi in egala masura ai romanului, prozei scurte si eseului. Asemenea lor, si-a manifestat, intr-o maniera plina de demnitate, predilectia pentru subiecte socante, fiind fascinata ca si ei de ambiguitatea sexuala.” (Edmund White)

Alexis sau Tratat despre lupta zadarnica si Lovitura de gratie (ecranizat in 1976 de regizorul Volker Schlöndorff), primele doua romane publicate de Marguerite Yourcenar, imbraca forma confesiunii: doua voci, amintind parca de tonul aproape alb al lui Mishima, dau viata unor personaje care resping femeia din ratiuni asemanatoare.

Alexis sau Tratat despre lupta zadarnica (Traducere din franceza de Petru Cretia)

Asemenea tuturor eroilor lui Marguerite Yourcenar, Alexis isi pune intrebari pentru a se cunoaste pe sine si pentru a intelege lumea. intr-o lunga scrisoare adresata sotiei pe care a parasit-o, el analizeaza “lupta zadarnica” pe care a dus-o ascunzandu-si adevarata identitate sexuala.
Lovitura de gratie (Traducere din franceza de Doina Jela Despois)

In 1919, intr-un tinut baltic secatuit de razboi, ideologii, revolutie si deznadejde, trei tineri, Éric, Sophie si fratele acesteia Conrad, prieteni din copilarie, sunt atrasi intr-o tragica poveste de iubire, iar dorinta frustranta, vanitatea ranita, minciunile, erotismul si violenta ii imping pana in pragul nebuniei.

“Razboaiele si dramele publice nu sunt decat prilejuri de a merge pana la capatul sentimentelor si al conflictelor interioare. Alexis si Éric au in comun o aceeasi convingere pur literara ca vechile cuvinte, daca sunt reslefuite cu maiestrie, pot scoate la lumina cele mai ascunse nuante afective.” (Bertrand Poirot-Delpech)

Marguerite de Crayencour s-a nascut la Bruxelles pe 8 iunie 1903, dintr-o mama belgiana, Fernande de Cartier de Marchienne, si un tata francez, Michel Cleenewerck de Crayencour. Mama murindu-i dupa zece zile, de educatia ei se va ocupa, in Franta, tatal anticonformist si extrem de cultivat. El ii plateste publicarea primelor doua plachete de versuri, dupa ce, impreuna, aleg pseudonimul debutantei, Yourcenar, o anagrama a numelui lor de familie. In 1929 ii apare primul roman, Alexis sau Tratat despre lupta zadarnica (Alexis ou le Traité du Vain Combat), si ii moare tatal. Calatoreste prin Europa, pentru ca, odata cu izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial, sa se stabileasca in America. In 1937 o intalneste la Paris pe Grace Frick (alaturi de care va trai pana la moartea acesteia, in 1979), la indemnul careia va ajunge in SUA si va preda literatura comparata in New York City si la Sarah Lawrence College. In 1938 publica Povestiri orientale (Nouvelles orientales; Humanitas Fiction, 2016), iar in 1939, romanul Lovitura de gratie (Le Coup de Grace; aparut la Humanitas Fiction in 2017 impreuna cu Alexis sau Tratat despre lupta zadarnica). In 1951 vede lumina tiparului romanul Memoriile lui Hadrian (Mémoires d’Hadrien; Humanitas Fiction, 2015), incununat cu Prix Femina Vacaresco, si in 1968, romanul Piatra filozofala (L’Oeuvre au Noir), recompensat cu Prix Femina. In 1977 ii este atribuit de catre Academia Franceza Grand Prix de Littérature pentru intreaga opera, iar in 1980 devine prima femeie aleasa in Academie. Se stinge din viata la 17 decembrie 1987, cenusa fiindu-i ingropata in Brookside Cemetery, Somerville, Maine. Cu o opera care cuprinde romane, povestiri, eseuri, poeme, piese de teatru si trei volume de memorii, Marguerite Yourcenar este una dintre cele mai importante scriitoare de limba franceza.

Comunicat Editura Humanitas

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
aplicația pentru smartphone

Festivalul Enescu 2017 lansează aplicația pentru smartphone

Next Article

Tenorul Peter Hoare urcă pe scena Festivalului Enescu 2017

Related Posts
Bookfest 2023
Citește mai mult

Editura Litera la Bookfest 2023

În perioada 24-28 mai, Editura Litera este prezentă la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023, desfășurat, ca în…

Total
0
Share