fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Recenzie la cartea Silver Bay, de Jojo Moyes

Silver Bay

Jojo Moyes este o artistă a suspansului, toate cărțile sale învăluie poveștile în mister și nu destăinuie cheia acestora decât aproape de final. Așa mi s-a întâmplat și cu seria Înainte să te cunosc, unde pe măsură ce înaintam cu lectura, apăreau noi elemente care mai reprezentau câte un indiciu, dar până la scena ce marchează sfârșitul seriei, nu am știut ce se va întâmpla. Silver Bay nu a fost nici ea o excepție.

Titlul și coperta cărții m-au păcălit puțin inițial și am crezut că va fi o poveste despre surf cu elemente de idilă, însă, de fapt, Silver Bay este o poveste despre viață, despre cât de ușor este să vezi lucrurile doar dintr-o perspectivă atunci când nu o cunoști deloc pe cealaltă, despre cât de greu este să îndrepți greșelile trecutului, despre sacrificiul unei mame și al unei fetițe de 11 ani, despre compasiune, respect și regăsire.

Fir narativ în Silver Bay

Cartea are mai mulți naratori, pe Kathleen, o bătrână de 76 de ani, care în adolescență prinsese un rechin-taur și intrase astfel în cartea recordurilor, pe Hannah, o fetiță de 11 ani, strănepoata lui Kathleen (din partea surorii acesteia din urmă), pe Elizabeth sau Liza cum o vom descoperi în poveste, mama fetei, și pe Mike, un tănâr afacerist britanic, care încearcă să obțină autorizațiile necesare pentru construirea unui nou complex pe plaja din Silver Bay.

Silver Bay este un loc idilic, un golf aproape sălbatic, unde marile lanțuri hoteliere încă nu au ajuns, unde localnicii organizează excursii în larg pentru turiști și le arată acestora delfinii și balenele care îl tranzitează an de an. Singurul loc unde un turist poate rămâne peste noapte în această zonă este hotelul condus de către Kathleen, care nu oferă condiții de lux, dar care face pe oricine să se simtă binevenit.

În acest peisaj sălbatic, își face apariția Mike Dormer, un britanic ce vrea să afle mai multe despre zonă pentru a putea încheia un contract pentru un complex turistic foarte profitabil, dar care ar pune în pericol viața marină din zonă. Mike vine dintr-o lume perfectă, sau cel puțin așa credea înainte de a ajunge în Silver Bay. Este tânăr, lucrează pentru tatăl logodnicei sale, Dennis Beaker, și se află în plină ascensiune profesională. Cu toate acestea, nu se simte tocmai împlinit sufletește, golful va fi cel care îi va schimba cursul vieții și îi va oferi claritate.

Hannah și Liza trăiesc alături de Kathleen de aproximativ șase ani deoarece au fugit din Anglia din cauza unor probleme pe care Liza nu a putut să le înfrunte. Aceasta a pierdut un copil, o fetiță, pe Letty, iar problemele cu tatăl fetei au determinat-o să plece în Australia, la mătușa sa și să ducă o viață ascunsă, plină de temeri, obligând-o și pe fiica sa, Hannah, să trăiască astfel. Cele două personaje împart o mare durere, latentă, care scoate la suprafață, din când în când, răni adânci.

Atât Hannah, cât și Kathleen și Liza, îl îndrăgesc pe Mike, deși nu îi înțeleg pe deplin acțiunile, cu atât mai puțin când în golf își face apariția și logodnica acestuia, Vanessa. Ulterior, vor afla de ce a ajuns Mike în Silver Bay și îl vor blama pentru acțiunile sale.

Mike își dă seama de greșeala ce o va face dacă merge mai departe cu proiectul și încearcă să îl convingă pe Dennis că o altă locație ar fi mai potrivită, însă Vanessa nu îl susține. Așadar, Mike îți dă demisia și se întoarce în Silver Bay pentru a încerca să oprească proiectul.

Aici nu este nicidecum primit cu brațele deschise, însă, reușește să recâștige încrederea personajelor principale și după un episod aproape tragic, în care Hannah a fost la un pas de a-și pierde viața în larg, Liza îi mărturisește lui Mike adevăratul motiv pentru care a fost nevoită să vină în Australia.

După mai multe încercări și planuri de a salva Silver Bay, Hannah este cea care reușește să îi sperie pe investitori. Cu ajutorul câtorva localnici, fetița încropește o poveste despre existența rechinilor în acea parte a oceanului, iar apoi le trimite email-uri tuturor celor care urmau să finanțeze afacerea, astfel că aceștia se retrag, iar proiectul nu se va mai finaliza.

De asemenea, în final, Liza mai află o veste destul de surprinzătoare, dar foarte îmbucurătoare, care pune capăt tuturor misterelor, iar ea și Mike rămân împreună în minunatul Silver Bay.

Concluzie la cartea Silver Bay

Finalul cărții ne oferă și deznodământul mult așteptat, enunțat de Kathleen însăși. Aceasta ne aduce în prim plan faptul că este important să ne bucurăm de natură și să nu încercăm să intervenim asupra ei deoarece putem face mai mult rău: „Ei ar fi înțeles că aceasta e povestea unui echilibru imperceptibil; a unui adevăr care ne doare de câte ori vietățile acelea ne binecuvântează cu vizita lor, ca, de altfel, de câte ori ne deschidem sufletele – uneori, poți distruge un lucru minunat prin simpla ta prezență.” (Moyens, p. 396).

Romanul m-a captivat datorită felului în care este surprinsă esența fiecărui personaj, a stilului cinematogrzafic ușor de urmărit și a împletirii destinelor Lizei și al fiicei sale cu cel al viețuitoarelor marine din Silver Bay.

„[…] balenele nu sunt monogame […] dar sunt mame extraordinare. Am văzut o balenă cu cocoașă dispusă să eșueze pentru a-și trage puiul în apă. Am auzit cântece de iubire și de jale ce străpungeau tăcerea din largul oceanului, și am plâns laolaltă cu ele. Cântecele acelea poartă în ele toată dragostea și durerea pe care le trezește puiul în sufletul unei mame.” (Moyes, p. 227-228).

Romanul Silver Bay, de Jojo Moyes poate fi comandat cu reducere de la Litera, Elefant sau Libris.

Alina Vladoi
Total
0
Shares
1 comment
  1. Primele 80 pag m-au descurajat dar totusi i-am mai dat o sansa si pana la final nu am mai lasat-o din mana!

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
dezvoltare personală

Promoție Litera: 50% reducere la cărțile de dezvoltare personală

Next Article
Galaxia Copiilor

Noutăți pentru copii de la Editura Galaxia Copiilor

Related Posts

Total
0
Share