fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Ultimele secrete înainte de apus

Philip Roth – , trad. Fraga Cusin, ed. Polirom, 2012

m-am-maritat-cu-un-comunistScrierile lui Philip Roth mă impresionează întotdeauna prin unicitatea, originalitatea, forța și intensitatea lor, iar cărțile sale sunt unice deoarece jonglează cu stiluri diferite, ceea ce puțini autori mai reușesc (am mai citit , Complexul lui Portnoy și – stiluri diferite). Un sentiment puternic mi-a lăsat și M-am măritat cu un comunist deși, din păcate, titlul nu mi-a plăcut prea mult, ba chiar m-a făcut să o ignor pentru un timp. Dar până la urmă mi-am zis că poate cartea are un alt sens decât cel evidențiat de titlu, ceea ce s-a și întâmplat, când am aflat că, în roman, ar fi numele unei cărți pe care a scris-o fosta soție a personajului principal, Ira Ringold.

Autorul te ține mereu în echilibrul trecutului cu prezentul, deși cel din urmă nu mai poate schimba nimic pentru povestitor, și anume Nathan. El începe să povestească de perioada cuprinsă între adolescența și maturitatea sa, tinerețe influențată de Ira Ringold, fratele profesorului său de engleză, Murray. Prin intermediul lui l-a cunoscut pe Ira și acesta avea să-i schimbe viața. Cel puțin până când drumurile lor s-au despărțit. Dar Ira avea să schimbe nu numai viața tânărului Nathan, dar și a multor alte persoane.

Reîntâlnirea după mulți ani (profesorul Murray avea 90 de ani) reînvie povestea lui Ira. Multe lucruri i-au fost necunoscute lui Nathan, iar acum fratele fostului său “idol” îi împărtășește secretele tristei vieți ale lui Ira (numit și Iron Rinn după un personaj pe care-l interpreta).  Ira a fost un om foarte mare, ce impunea respect oriunde se ducea și care a luptat pentru drepturile americanilor săraci, care nu făcea discriminări (era evreu, familia sa locuise într-un cartier de italieni – Newark, detaliu ce a decis multe aspecte ale vieții lui) în privința evreilor sau negrilor și credea că poate schimba ceva. Johnny O’Day, un comunist convins, l-a învățat și l-a luat sub aripa sa. Johnny O’Day a fost persoana care i-a schimbat complet viitorul lui Ira. Dacă nu era el, viața masivului bărbat care-l interpreta pe Lincoln perfect, era alta, poate mai bună.

”Dar povestea era a lui Ira. De ce a fost imposibil pentru el” (p. 110) spune Nathan mulți ani mai târziu când bătrânul Murray îi dezvăluie că și el pierduse din cauza prieteniei cu Ira (mai precis, din cauza orientărilor politice ale acestuia), fiind nevoit să stea departe de catedră șase ani. Însă mereu a încercat să fie fratele cel mare, mereu l-a susținut pe Ira, oricâte probleme a avut. Fiindcă de mic era obișnuit să lupte, să ia apărarea celor slabi.

Când Ira a întâlnit-o pe Eve, o fostă starletă hollywoodiană, viața lui nu putea fi mai complicată de atât. Total nepotrivită ca soție, cu un trecut urât (nenumărați soți) și o fată, Sylphid, care îi distrugea viața, Eve a fost picătura care a umplut paharul. Poate dacă nu era Sylphid, adolescenta de 22 de ani care locuia cu mama sa doar ca să o tortureze, viața celor doi ar fi fost cât de cât mai bună. În ciuda avertizărilor, Ira nu a ascultat când a fost sfătuit să nu se căsătorească cu Eve, nicidecum din cauza orientărilor sale politice – din ce în ce mai evidente – și-a pierdut aproape tot.

”Însă după ce-a apărut ”M-am măritat cu un comunist”, s-a dezbrăcat de toată educația de pension și s-a întors la acel Ira pe care nu l-ai văzut niciodată…” (p. 178) povestește Murray nostalgic punctul de cotitură din viața fratelui său. Cartea a fost povestită de Eve, ușor influențabilă, și scrisă de soții Grant (dușmanii lui Ira, aspiranți la funcții înalte) într-o manieră dură. Ei nu au pierdut, dar Eve și Ira au pierdut totul.

Mi-a plăcut foarte mult cartea, m-a ținut mereu în suspans și m-a acaparat cu totul. Povestea, după cum v-ați dat seama, nu este una prea plăcută, dar chiar și așa, povestea aceasta trece dincolo de frumusețe.

Emilia Zăinel

, cu reducere si transport gratuit.

Vezi aici mai multe recenzii scrise de Emilia Zăinel

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Cadou Yves Rocher la abonarea la revista Avantaje

Next Article

Peste 100 de titluri Humanitas cu reduceri de pana la 75%

Related Posts

Total
0
Share