fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Umbra vîntului, de Carlos Ruiz Zafon

Barcelona anilor 1940, evocată de Zafon, este greu de imaginat în contrapondere cu destinaţia turistică minunată care este astăzi oraşul. Este Spania tiraniei, cu clădiri pline de urme de gloanţe şi care adăpostesc aristocraţi faliţi. Supravieţuitori ai războiului civil, spaniolii acelei generaţii aproape nu mai au speranţa unor vremuri mai bune. Sunt urmăriţi de poliţia secretă şi nu găsesc alinare decât la preoţii catolici, mulţi dintre ei colaboraţionişti. Dar, ca întotdeauna, se ivesc şi „căi de scăpare” pe care sistemul nu le poate atinge şi pe care oamenii mereu au reuşit să le identifice, de fiecare dată când totalitarii şi-au croit drum spre putere.

umbra-vintului

  • Carte publicata in 2013 la Editura Polirom
  • Cumpara cartea cu reducere
  • Colectia BIBLIOTECA POLIROM.Actual
  • Traducator: Dragos Cojocaru
  • Format: 130×200
  • Tip coperta: Brosata
  • Numar pagini: 488
  • ISBN: 978-973-46-3582-5

Aşadar, naratorul Daniel Sempere se află în căutarea sensului existenţei şi creaţiei fără succes a scriitorului Julian Carax, a cărui carte, Umbra vîntului, i-a marcat existenţa. Fiu, la rându-i, al unui librar, Daniel găseşte acest volum în „Cimitirul cărţilor uitate”, un loc în care scrierile unor autori memorabili dar ignoraţi sunt adunate cu miile. Cartea pune imediat stăpânire pe tânăr, cu atât mai mult cu cât are o stranie poveste proprie: a existat cineva care a reuşit să distrugă toate exemplarele, mai puţin pe cel pe care îl ţine în mână Daniel. “Vânătorul” are, aşadar, o nouă ţintă. Şi, alături de el, şeful poliţiei locale, Ignacio Fumero, care nu vede cu ochi buni cercetările lui Daniel vizavi de scriitorul decedat cu un deceniu în urmă.

Umbra vîntului este construită ca păpuşile ruseşti Matrioşka, povestire în povestire, cu straturi concentrice de aduceri aminte şi interpretări. Asta dă ultramodernismul unei cărţi care altfel este scrisă într-o proză aerată, dulce-melancolică, chiar în condiţiile în care evocă episoade dramatice, uneori de-a dreptul crude. Energia emoţională pe care o degajă autorul este completată de creionarea unor personaje puternice, inclusiv cele din fundal, cum ar fi prietenul lui Daniel, Fermin, un ghid excentric printre secretele Barcelonei. Căci fiecare „plimbare” pe străzile evocate de Zafon are o tresărire de trecut, de mister, de poveşti fabuloase înscrise şi în zidurile metropolei şi în vieţile oamenilor pe care nicio dictatură nu i-a putut doborî definitiv.

Cartea Umbra vîntului, de Carlos Ruiz Zafon poate fi cumparata, cu reducere, de la Elefant / Libris / eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Carti cu Libertatea: "Arta de a pacatui" de Sabrina Jeffries

Next Article

Ocolul pământului în optzeci de zile, de Jules Verne

Related Posts

Total
0
Share