fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Inapoi la argument cu Horia-Roman Patapievici – dialog cu Tatiana Niculescu Bran

Libraria Humanitas de la Cismigiu va invita joi, 29 octombrie, ora 19, la a 25-a intalnire “Inapoi la argument cu Horia-Roman Patapievici”. Dialogul cu Tatiana Niculescu Bran, avand ca tema “Ultima dorinta a Reginei Maria”, se va purta intr-o zi cu o insemnatate speciala: intr-un alt 29 octombrie, din 1875, la Eastwell House, in resedinta din comitatul Kent a ducelui de Edinburgh si a Mariei Alexandrovna, mare ducesa a Rusiei, se nastea Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg si Gotha, viitoarea Regina a Romaniei.

tatiana-niculescu-brad“Am iubit Tenha Juvah, locul pe care l-am creat, locul pe care l-am cladit; deci lasati ca inima mea sa stea acolo, chiar daca trupul va trebui ingropat la Curtea de Arges, alaturi de Papa, asa cum este corect pentru o Regina”, spune Regina Maria in testamentul sau, redactat in 1933 la Balcic. Inhumarea separata a inimii are radacini simbolice in vremea cruciadelor si a fost urmata in Marea Britanie de alti regi si regine, printre care Richard I Inima de Leu. Regina Maria isi declara astfel loialitatea fata de poporul roman si fata de aceasta bucata de pamant, pe atunci romaneasca, a carei frumusete fusese faurita cu mainile ei.

Cartea Tatianei Niculescu Bran, Regina Maria. Ultima dorinta, spune povestea ultimelor ore din viata reginei si a inimii sale incercate. Testamentul, boala, relatiile cu ceilalti membri ai familiei regale, amintirea proprietatii Tenha Juvah de la Balcic, dezinteresul cu care a fost tratata caseta cu inima reginei in timpul regimului comunist, recuperarea ei recenta de catre familia regala, toate aceste momente si amanuntele lor sunt reconstituite unul cate unul din insemnari de jurnal, documente, carti si articole.

“In aceasta primavara, mi-a atras atentia stirea despre decizia familiei regale de a depune inima reginei in camera ei de la castelul Pelisor, dupa ani de zile in care s-a aflat in custodia Muzeului National de Istorie a Romaniei. Mi-am dat seama ca, in vizitele mele la Balcic, avusesem un interes trecator fata de povestea inimii ei – si cam atat. Cum anul acesta se implinesc 140 de ani de la nasterea reginei, mi-am spus ca o carte despre povestea inimii ei ar fi cea mai potrivita declaratie a admiratiei si iubirii mele fata de aceasta desavarsita romanca englezoaica, mare regina si cuceritoare scriitoare.” (Tatiana Niculescu Bran)

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Impresie falsă, de Jeffrey Archer

Next Article

N-a dansat decât o vară, de Per Olof Ekstrom

Related Posts
Bookfest 2023
Citește mai mult

Editura Litera la Bookfest 2023

În perioada 24-28 mai, Editura Litera este prezentă la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023, desfășurat, ca în…

Total
0
Share