fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Impresie falsă, de Jeffrey Archer

Romanul unui simplu furt? Nicidecum. Impresie falsă este cartea unei conspiraţii internaţionale de a fura un Van Gogh şi al unui efort de asemeni internaţional de a împiedica să se întâmple furtul.

impresie-falsa

Marea reuşită a romanului lui Archer constă în scoaterea din tipare a unei acţiuni care porneşte de la cea mai primitivă dintre dorinţele umane: a poseda ce nu-ţi aparţine. Atacurile din 11 septembrie 2001 au dus la închiderea spaţiului aerian american tocmai când Bryce Fenston, un bancher veros, a pus ochii pe lucrare şi se pregăteşte să-şi ia zborul spre New York cu acest autoportret al lui Van Gogh cu urechea bandajată. Ca întotdeauna când vine vorba despre acţiuni care merită efortul, autorităţile se mobilizează, în frunte cu FBI, cu experta Anna Petrescu (fostă angajată a lui Fenston, concediată de acesta) şi un fost angajat al unei case de licitaţii. Bineînţeles că şi toţi aceştia au de trecut aceleaşi dificultăţi când vine vorba despre a intra şi a ieşi din SUA, regula aplicându-se tuturor. Pentru a condimenta acţiunea, autorul arată că Anna reuşeşte să-şi disimuleze moartea, dacă tot lucra într-unul dintre turnurile gemene lovite în fatidicul septembrie.

Anna încearcă s-o ajute pe aristocrata Arabella Wentworth să recupereze averea familiei prin vânzarea tabloului pe care îl vrea Fenston. Este urmărită de Olga Krantz, mercenară angajată de bancher, pe urmele amândurora aflându-se agenţii americani. Anna reuşeşte totuşi să vândă lucrarea unui magnat japonez, angajându-se chiar la corporaţia acestuia. Krantz este împuşcată, rănită, apoi trimisă la închisoare, iar agentul FBI Jack Delaney marchează o reuşită în carieră prin demascarea bancherului şi rezolvarea cazului. Mai mult, începe o relaţie amoroasă cu aceeaşi Anna.

Archer demonstrează din nou că este un scriitor abraziv, uneori până la cinism, care sacrifică „dulcegăriile” în favoarea relatării dinamice, fruste. „Doar atunci când cunoşti pe cineva tragedia devine mai mult decât un titlu de ştire”, gândeşte Anna la un moment dat. Cartea are ritm şi trepidează în toată această goană după omul cu tabloul. Singura atenuare – dacă poate fi numită astfel – a tonului vibrant al cărţii este apelul la formulări de epocă, semne menite să amintească cititorului că piesa centrală este un obiect preţios ajuns la noi din secolele trecute.

Poti cumpara cartea Impresie falsă, de Jeffrey Archer, cu reducere, de la Elefant / eMAG / Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Lista Anutei: Zece romane potrivite pentru Halloween

Next Article

Inapoi la argument cu Horia-Roman Patapievici - dialog cu Tatiana Niculescu Bran

Related Posts

Total
0
Share