fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Domnişoara Einstein, de Philip Sington

Domnişoara Einstein, de Philip Sington să fie thriller? Roman istoric? Beletristică de zile mari pe linia subţire dintre geniu şi nebunie? Documentaristică? Ce este cu această carte bogată ca un cufăr cu podoabe din aur?

domnisoara einstein

Vezi aici cel mai mic preț

Domnişoara Einstein este cu certitudine un thriller, din moment ce urmăreşte căutările unui psihiatru, Martin Kirsch, prin Germania, Elveţia şi Serbia pentru a descoperi cine este femeia care a fost găsită amnezică într-o pădure, având în mână un bilet de intrare la o prelegere a lui Einstein. Este un roman istoric cu siguranţa, din moment ce detaliază fabulos despre cei 400.000 de oameni care au fost sterilizaţi împotriva voinţei lor în timpuri întunecate ale istoriei nu prea îndepărtate sau despre cei 250.000 de oameni cu handicap ucişi de nazişti. Este şi o lucrare documentară nu doar pentru că pleacă de la corespondenţa dintre Einstein şi prima lui soţie, matematiciana Mileva Maric, ci şi pentru că descrie Berlinul până la mirosurile specifice unui cartier sau al altuia şi până la melodiile care răsunau din gramofoane.

Alma Siegel îl caută pe logodnicul ei, psihiatrul Martin Kirsch, care la rându-i este plecat în căutarea identităţii unei paciente. Şi nu doar din acest motiv, ci şi pentru că relaţia cu superiorul său de la clinica „Charite” era una tensionată, pentru că fratele său, Max, a pierit pe front, pentru că familia logodnicei, prea bogată şi prea influentă, îl face să nu se simtă în largul lui. Poate că bunul doctor are nevoie de a „face o pauză” de la toate acestea…

Frumoasa pacientă care nu-şi aduce aminte de nimic despre ea însăşi are şi un nume: Mariya, iar medicul începe să se îndrăgostească de ea. Grăbit să-i confirme identitatea, găseşte în fostul ei apartament dovezile unei minţi sclipitoare, geniale aproape. Doar două minţi feminine ar fi putut fi astfel în epocă: Marie Curie şi Mileva Maric, fosta soţie a genialului Albert Einstein. Martin călătoreşte în Elveţia pentru a o găsi. Este Mariya fiica celor doi?

În paralel, cititorul este introdus în lumea primitivă a psihiatriei de început de secol XX, precum şi în atmosfera Germaniei acelor timpuri de stres imens, în care mintea umană era mereu pe punctul de a ceda. Episodic, şi nu într-o lumină tocmai favorabilă, apare în carte şi cel numit de mulţi „omul secolului XX”, Albert Einstein, cu legendara lui inabilitate de a relaţiona cu oamenii. Alături de el vor pleca în exil peste ocean alţi uriaşi ai ştiinţei mondiale, mulţi câştigători de Premii Nobel, ca Niels Bohr, Enrico Fermi, Lise Meitner, Otto Robert Frisch, Hans Bethe, Emilio Segre, Bruno Pontecorvo, Eugene Wigner, Leo Szilard, John von Neumann sau Edward Teller.

Dacă sunteţi în căutarea unei lecturi captivante, care are toate ingredientele necesare unui roman de cea mai bună calitate, care să vă lase pe gânduri şi pentru ceea ce ştiaţi, şi pentru ceea ce nu ştiaţi, şi din perspectiva complotului şi din cea a personajelor, Domnişoara Einstein este o alegere cum nu se poate mai potrivită.

Cartea Domnişoara Einstein, de Philip Sington poate fi cumpărată cu reducere de la eMAG / Elefant / Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Cadouri pentru copii isteti de la Libris

Next Article

Crestinism, simturi si Cartea simturilor - o noua editie Inapoi la argument

Related Posts

Total
0
Share