Considerat unul dintre maeştrii nuvelei (mulţi îl pun alături de Maupassant, Cehov sau Poe!), Stefan Zweig propune povestiri de excepţie reunite într-un volum care poate sta la loc de cinste în orice bibliotecă şi mai ales în bibliografia interioară a oricărui iubitor de carte.
- Carte publicata in 2011 la Editura RAO
- Cumpara cartea cu reducere
- Numar pagini: 124
- ISBN: 978-606-609-047-6
Remarcabilă este măiestria cu care Zweig pune în scenă în Amoc. Obsedatul povestea din poveste, nuanţând felul în care oamenii reacţionează odată ce au fost puşi în faţa unor evenimente extreme. Alegeri, temeri, greşeli, reacţii nebuneşti, toate se rostogolesc într-un amalgam ce lasă cititorul cu respiraţia tăiată. „Mai devereme sau mai târziu, toţi sucombăm în faţa slăbiciunilor noastre. Unii beau, alţii fumează opiu, alţii se comportă ca brutele – un soi de nebunie ne covârşeşte pe toţi”. Oare nu asta se întâmplă cu cel care îl provoacă pe marele Mirco Czentovic, campionul mondial de şah? Puţini ştiu că „challengerul” a trecut prin experimentele naziştilor şi pentru a nu înnebuni în izolarea teribilă, a dezvoltat capacităţi de mintale necrezut. Şi, în cele mai multe cazuri, „eroii” lui Zweig se sinucid, aşa cum avea să facă scriitorul însuşi atunci când îşi va da seama că al treilea Reich nu mai poate fi oprit…
Trecând, totuşi, peste această cortină neagră, dăm de un scriitor al iubirii. Personajele sale care nu sunt marcate de tragedii „cu nume şi prenume” au alte hibe: dorinţele nepotrivite. Este cazul tânărului medic a cărui viaţă este dată peste cap până la obsesie de o necunoscută. În junglă! Nu mai văzuse o femeie albă se şapte ani…
„Cel mai cumplit iad pentru un om poate fi chiar în mintea sa”, spune o vorbă. Zweig o duce la rang de artă, povestind până la ce suferinţă poate împinge înstrăinarea, până spre ce abisuri (sau dimensiuni, depinde de forţa interioară a fiecăruia) poate direcţiona însingurarea. Peste toate, incredibil dar adevărat, povestirile lui Zweig nu au în ele sinistrul, ci lecţia, nu transmit un mesaj de lipsă de speranţă, ci de căutare a ei. Oriunde. Cu orice preţ. Chiar şi atunci când personajele se joacă în modul cel mai periculos cu propria minte, tot în căutarea speranţei se află. Şi în acest fel, obsesia, dedublarea, schizofrenia voluntară sunt toate căile unora dintre noi spre un soi de izbăvire. De orice fel.
Cumpara cartea Amoc. Obsedatul, de Stefan Zweig, cu reducere, de la Elefant / eMAG / Libris.