fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

“Athos: Arhitectura si spatiu sacru”, de Teofil Mihailescu

athos_albumAlbumul „Athos. Arhitectură și Spațiu Sacru” vă vorbește prin lumină, vă vorbește prin tăceri, vă vorbește prin senzații despre Tibetul Creștin, Grădina Maicii Domnului, Arca Ortodoxiei căci așa i se mai spune Sfântului Munte Athos.

[button target=”_blank” style=”” class=”btn_yellow” link=”http://bit.ly/Pcp0CW”]Cumpara cartea de aici[/button]

O apariție editorială de excepție, în condiții grafice și tipografice de excepție, cu text în limbile română, engleză, franceză și germană, Albumul „Athos. Arhitectură și Spațiu Sacru” reunește în 190 de pagini aproape 500 de fotografii de arhitectură care documentează într-un senzațional pelerinaj fotografic toate mănăstirile athonite și vă vorbesc despre relația între istorie, arhitectură, spațiu sacru și natură la Muntele Athos. Muntele Athos e doar un pretext pentru căutarea Luminii iar ortodoxia doar una dintre căi. Albumul nu este un exercițiu de prozelitism. Albumul însă este un exercițiu de admirație și vă invită cu lumină (photo) scriind (grapheion) la documentare, emoție estetică, meditație, căutare de sens si rezistență într-o lume post-modernă care ne fură șansa vieții care să ne aparțină noua înșine pentru a ne da perfid în schimb „șansa” dependenței de himere cu prețul pierderii de noi înșine.

Albumul prezintă atât cele 20 de mănăstiri athonite – 17 grecești, una rusească, una sârbească și una bulgărească, toate urmând sistemul de viețuire chinovial, cât și schitul românesc Sfântul Ioan Botezătorul – Prodromos, portul Dafni, capitala Kareia și granița peninsulei athonite cu lumea. Albumul vorbește în egală măsură, prin tăceri de lumină, despre viața monahală athonită, despre natura acestei lumi din lume, despre arhitectura specifică, despre contribuția de secole a domnitorilor români pentru zidirea și împodobirea mânăstirilor atonite, despre timp și ne-timp, despre dincoace și dincolo de ziduri, despre liniște și ne-liniște, despre toleranță și iubire. Într-un fel, acest album este și o mărturisire despre cum timpul dispare din ecuația vieții în lumea athonita în care nu vorbele-n vânt ci tăcerea apropie oamenii de ei înșiși, de ceilalți, de natură și de Dumnezeu. Despre acest loc al timpului altor înțelesuri vă vorbesc în tăcere fotografiile acestui Album si deopotrivă despre marii anonimi jertfindu-se întru Hristos și viețuind în sihăstrie, despre ctitorii lăcașurilor sfinte, despre arhitectură, natură, atmosferă și taine într-un loc fără timp unde înveți că suntem ceea ce cunoaștem nu ceea ce deținem, că dacă bați ți se va deschide, că dacă ceri ți se va da, că doar căutând vei găsi.

Exponent al tinerei generaţii de arhitecţi români, Teofil Mihăilescu, autorul Albumului, este doctor al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, are un master la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București, este conferențiar universitar, este membru fondator al Ordinului Arhitecților din România și conduce Biroul de Arhitectură „Teofil Mihăilescu”. Stagiile ca arhitect la J. Paul Getty Museum from Los Angeles, Politecnico di Milano, Universita degli Studi di Genova sau Royal Institute of Technology in Stockholm îi împlinesc un valoros parcurs profesional ce include fotografia ca mijloc de explorare antropologică a lumii. Fotografiile sale sunt o sumă de cadre-stări care spun o poveste despre sentimentul locului în lumea athonită și însumează ca timpi de expunere o secundă de Lumină. Veți ține în mână o secundă de Lumină de la Athos care vi se dăruiește cu suflet curat dintr-un loc al curățeniei sufletului. Dăruind acest Album, dăruiți și Dumneavoastră o secundă de Lumină celor dragi acum în prag de Paște, sărbătoarea Luminii.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Bazar de weekend: carti la pret fix

Next Article

40% reducere la orice carte

Related Posts

Total
0
Share