fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

litera.ro

Austerlitz, de W.G. Sebald

Este un erou sau un antierou personajul principal al melancolicului volum Austerlitz? Cititorul va judeca după ce va constata că Austerlitz s-a născut la Praga, este fiul unui cântăreţ de operă care are şi o mică afacere. Odată cu ridicarea naziştilor şi invadarea Cehoslovaciei, tatăl trebuie să fugă în Franţa şi fiul nu va mai auzi niciodată de el. Şi uite aşa, fiul nu prea face nimic cu viaţa lui. Este un melancolic, „oblomovist” aproape, şi pare insensibil la faptul că mama sa îl trimite la Londra, unde este adoptat de familia unui preot din Ţara Galilor. Dar este încă sufficient de mic încât iniţial să nu înţeleagă, apoi să uite, doar pentru a avea un şoc major mult mai târziu, odată cu aflarea adevărului despre identitatea sa.

austerlitz

Între timp, însă, băiatul este isteţ. Merge la şcoală cu rezultate bune, apoi la Oxford, în cele din urmă obţinând un post de profesor. Dar melancolia şi resemnarea sunt mereu în preajmă. Ici-colo, autorul se întâlneşte cu povestitorul în diverse locuri, iar povestea capătă accente descurajante de fiecare dată când personajul iese la iveală lipsit de prieteni, şi mai ales în momentul în care află adevărul despre originile sale, ceea ce îi generează o boală mintală ce îl trimite direct la sanatoriu.

Mai presus de orice, Austerlitz este felul lui Sebald de a spune despre puterea evenimentelor istorice asupra destinelor şi a conştiinţelor asupra efectelor episoadelor accidentale ale fiecărei vieţi. Este, neîndoielnic, o puternică naraţiune despre devastare interioară, despre reacţia de apărare în faţa gonirii evreilor din Praga, dar şi despre bulversarea pe care o simte eroul în faţa lagărului unde fusese „internată” mama lui naturală. În plus, Sebald face o legătură puternică a personajelor cu clădiri cu profundă semnificaţie, creând descrieri de-a dreptul hipnotice, de neuitat, ale peregrinărilor lui Austerlitz pe străzile din cartierul unde se născuse.

Austerlitz nu este o carte pentru amatorii de lecturi facile. Este plină de înţelesuri despre şoc, soartă, adaptare la schimbare inclusiv prin rezistenţa în faţa a ceea ce nu se poate schimba. Frazele lui Sebald sunt lungi, pline, încărcate de simboluri majore ca timpul, memoria sau experienţa umană extremă, interioară sau exterioară. Nu în ultimul rând, odată închise paginile, cititorul „riscă” să rămână mult timp pe gânduri, să lege ceea ce a citit de propriile experienţe şi, eventual, să ajungă la concluzia că răul nu se termină niciodată, că dezumanizarea nu are nici timp nici spaţiu, că lupta omului, melancolic sau nu, cu demonii propriei existenţe rămâne, la rândul ei, un demers continuu…

Cartea Austerlitz, de W.G. Sebald poate fi cumparata de la Elefant / eMAG / Libris.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Fisa de lectura: "Anul in care te-am intalnit", de Cecelia Ahern

Next Article

Carti cu Libertatea: "O aventura secreta" de Mary Balogh

Related Posts

Total
0
Share