fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Azaleea roşie, de Anchee Min

Povestea extraordinară pe care o spune Anchee Min în Azaleea roşie este cu atât mai ardentă cu cât este autobiografică. Este foarte greu de imaginat cum o persoană a putut avea două relaţii amoroase complet interzise în China „revoluţiei culturale”, când sexul în afara căsătoriei era aspru pedepsit, iar homosexualitatea era o crimă antirevoluţionară de neimaginat. Şi totuşi…

azaleea-rosie

Născută în Shanghai în 1957, Min „a fost crescută după învăţăturile lui Mao şi învăţând operele consoartei lui, tovarăşa Jiang Qing. A câştigat concursuri de recitat din Cartea roşie scrisă de marele lider, apoi s-a oferit voluntar să lucreze într-o zonă stearpă a Chinei, la ferma Focul Roşu”. Aici se complică toate lucrurile pentru adolescenta care o cunoaşte pe viitoarea ei iubită, secretara de partid Yan, o femeie plină de farmec „cu umerii laţi ai unui lord al războiului”. În pofida supravegherii neîntrerupte (în special din partea tovarăşului Lu, „o creatură teribilă care doarme alături de un scalp pretinzând că aparţine unui martir al revoluţiei”) şi a regimului de competiţie politică acerbă, o tânără numită „Little Green”, plină de graţie, „care împrăştie bălegarul ca şi cum ar umbla cu pietre preţioase” le va aduce pe cele două împreună. Prinsă cu un băiat din vecini, asistă la executarea acestuia „pentru viol” şi îşi pierde minţile, făcându-le pe Min şi Yan să o compătimească până la a dormi împreună, ca să se consoleze reciproc. De aici până la o relaţie interzisă nu mai este decât un pas, pe care cele două îl fac.

Legătura lor tandră şi pasională este întreruptă atunci când, printr-un concurs spectaculos se împrejurări, Min este aleasă să facă parte din distribuţia unui film (Azaleea roşie) despre tovarăşa de viaţă a lui Mao. Ajunsă din nou în Shanghai, eroina intră într-o centrifugă a intrigilor cu nimic mai prejos decât „şerpăria” hollywoodiană. O a doua poveste de amor se consumă clandestin, în parcuri, printre flash-urile ritmice ale lanternelor forţelor de ordine, alături de alte cupluri. Partenerul este însuşi „Supraveghetorul”, care, la un moment dat, constată amuzat că „dacă secretarul general ar vedea toate astea, ar fi şocat… dar tot impotent”.

În 1984, Anchee Min a reuşit să plece în Statele Unite şi în acest fel toată lumea a putut afla despre o poveste fabuloasă a iubirii în vremuri comuniste.

Cartea Azaleea roşie, de Anchee Min o gasesti cu reducere la Elefant / Libris / eMAG.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

O zi, de David Nicholls

Next Article

Belzhar, de Meg Wolitzer

Related Posts

Total
0
Share