fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Balada tristei cafenele, de Carson McCullers

Sudul american nu a încetat niciodată să inspire. Este acolo o linişte înceţoşată, persistă un calm şi atârnă o nemişcare ce se dovedeşte un fundal excelent pentru povestea lui McCullers. Orăşelul-gazdă are o moară, câteva case prăpădite unde trăiesc muncitori, câţiva piersici, o biserică cu două ferestre colorate şi o biată stradă principală ce cu greu poate fi numită astfel. În afară de zilele în care fermieri din împrejurimi fac ceva comerţ şi animă zona, localitatea este tristă, îmbibată de căldura lipicioasă, singuratică, melancolică, îndepărtată şi înstrăinată de civilizaţie. Tocmai aici trăieşte un personaj cu totul straniu, complet nepotrivit cu locul.

balada-tristei-cafenele

Miss Amelia este o ciudată. Foarte înaltă, musculoasă ca un bărbat, umblă în cizme de cauciuc prin tot acest orăşel în care trăieşte de-o viaţă. Independentă din cale-afară într-o lume conservatoare privind libertatea femeilor, Miss Amelia se află în fruntea mai multor afaceri locale şi este o procesomană care a băgat spaima în toţi locuitorii. În plus, trecutul i-a transformat numele în renume: a fost măritată zece zile cu băiatul rău al oraşului, Marvin Macy. Pe acest background intervine un cocoşat care intră într-o zi pe străzile prăfuite şi o caută, pretinzând că este o rudă îndepărtată a femeii. Vărul Lymon reuşeşte ceva ce părea imposibil: să devină beneficiatul afecţiunii temutei Miss Amelia. Cei doi deschid o micuţă cafenea care izbuteşte să aducă un strop de viaţă şi culoare în dezolantele vecinătăţi. Zi după zi, localitatea se trezeşte la puţină viaţă, dar, cum nimic nu durează la nesfârşit, trecutul femeii o ajunge din urmă în forma fostului soţ, proaspăt ieşit din închisoare.

Balada tristei cafenele este un roman al iubirii aspre. Într-o proză fluidă, agreabilă, McCullers explorează în personaje misterele, profunzimile, complicaţiile, trădările acestui cel mai comentat sentiment uman. Aşa cum scria Balzac cândva, „cel ce iubeşte este mai fericit decât cel ce este doar iubit”. Povestea Ameliei şi a felului în care iubeşte sau este iubită este una a trecerii barierelor spre cei pe care îi iubim cu orice preţ, chiar al durerii, asumat dinainte, una a temerilor şi resentimentelor celor care sunt doar iubiţi şi se descoperă perplecşi în faţa forţei celor care îi iubesc, una a unor adâncimi sentimentale imposibil de estimat. Şi, pentru ca Balada tristei cafenele să fie o carte memorabilă, autoarea impregnează naraţiunea şi cu răsturnări de situaţie care vor face deliciul cititorului.

Romanul Balada tristei cafenele, de Carson McCullers se gaseste cu reducere la eMAG sau Libris.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

"Steaua secreta" de Nora Roberts impreuna cu Libertatea pentru femei

Next Article

Infernul, de Dante Alighieri

Related Posts

Total
0
Share