fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Bani de hârtie, de Ken Follet

În zece ore, de la 06:00 la 16:00, povestea unei uluitoare mişcări a finanţelor dintr-o mână în alta anunţa, în anii 1970, un scriitor care a ajuns celebru: Ken Follet. Crima, marea finanţă şi investigaţia jurnalistică sunt interconectate până la nerv şi ilustrate în personaje de o forţă teribilă: un asasin şi banda lui, un corporatist rapace şi un ziarist ambiţios.

bani-de-hartie

Tim Fitzpeterson este un subsecretar de stat slab ca politician, dar cu scopul de a atinge culmile politicii. Mafiotul Tony Cox face ce face şi reuşeşte să nu se dea prins autorităţilor, ţinând un cartier întreg într-o mână de fier. Iar Felix Laski este un om de afaceri veros, care nu are nicio oprelişte când vine vorba despre a juca murdar. Pe „scaunul mortului”, victimă de serviciu, ilustrarea năpăstuiţilor lumii care îi suportă pe toţi cei de dinainte, se află Derek Hamilton, un om de vârstă mijlocie cu probleme de sănătate şi de bani, dar care are o comoară: „Hamilton Holdings”. Este exponentul celor 99% din oameni care se chinuie să împartă 1% din avuţia lumii (restul fiind la cei de mai sus).

Sensibil la frumuseţea feminină, Fitzpeterson cade în mrejele unei fete cu părul roşu doar pentru a descoperi că a fost o capcană întinsă de Cox, care doreşte informaţii de la vârf. Şantajul apare deci chiar în debutul cărţii, dând măsura evoluţiilor ulterioare. Cox vinde datele obţinute de la Fitzpeterson lui Laski, care are nevoie de ele pentru a pune mâna pe „Hamilton Holdings” la preţ de nimic. Ce obţine mafiotul? Ajutor pentru un jaf de proporţii. În toată nebuloasa complică lucrurile un jurnalist de la „Evening Post”, publicaţie obişnuită „să pună batista pe ţambal” de fiecare dată când e rost de scandal şi care nu ştie cum să se poarte editorial când Fitzpeterson, hărţuit şi şantajat fără oprire, încearcă să se sinucidă. Şi totul merge prost, de la un accident minor ce se interpune atacului mafioţilor asupra transportului cu bani până la evoluţia acţiunilor „Hamilton Holdings”, care îl lasă pe Laski cu buza umflată. Iar aceste ghinioane deconspiră întregul eşefodaj.

Toate personajele evoluează pe muchie de cuţit, silite să facă alegeri care înseamnă şi renunţări dureroase, chiar dacă este vorba despre „low life” sau dimpotrivă, de „high life”. Cu Bani de hârtie, stilul Follet, care a ajuns sinonim cu bestseller, era un început promiţător.

Cartea Bani de hârtie, de Ken Follet poate fi cumparata de la Elefant / eMAG

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Muzee italiene „anchilozate”, la ora de înviorare

Next Article

Tabachera din Bagombo, de Kurt Vonnegut

Related Posts

Total
0
Share