fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

„Bogaţii”, de John Kampfner

Jan Pieterszoon Coen şi Robert Clive, doi afacerişti nemiloşi ai secolelor trecute, aveau aceleaşi „date personale”: pragmatism, obsesie pentru sporirea averii, niciun scrupul, o cruzime fără margini. Au murit amândoi înainte de a împlini 50 de ani, convinşi până în măduva oaselor că banii sunt singura măsură a succesului cuiva. Cum nimic nu s-a schimbat în atâtea secole, poate doar in afara faptului că mijloacele s-au rafinat, averile din contemporaneitate putând fi create fără ca sângele să curgă şiroaie, Kampfner consideră oportun să facă o trecere în revistă a pilonilor centrali ai marilor acumulări de averi, indiferent de epocă sau de cultură.

  • bogatiiCarte publicata in 205 la Baroque Books & Arts
  • Cumpara cartea cu reducere
  • Colectia Savoir-vivre
  • Traducator: Elena Ciocoiu
  • Tip coperta: Brosata
  • Format: 135×210
  • Numar pagini: 616
  • ISBN: 978-606-8564-21-0

Periplul pe care îl propune „Bogaţii” trece pe la obsesia pentru aur a lui Mansa Musa, împărat din Mali, pe la Ludovic al XIV-lea şi opulenţa care l-a controlat toată îndelungata lui domnie, pe la manevrele industriaşului german Alfred Krupp sau pe la faraonul egiptean Akhenaten şi cultul său pentru soare. Nu sunt ocolite nici figurile contemporane ale obstinaţiei de a strânge avere cu orice preţ, autorul relatând despre „tocilarii” din Silicon Valley, administratorii de fonduri care mai şi ruinează oameni din când în când, bancherii din City-ul londonez, mereu în căutarea felurilor de a îndatora pe oricine.

Cartea „Bogaţii” este scrisă într-un stil foarte accesibil, atestând dorinţa autorului de a lăsa isprăvile protagoniştilor să se dezvăluie singure. De pildă, amintitul Krupp este „demascat” în toată „splendoarea” felului în care controla absolut totul, dat fiind faptul că preluarea afacerii familiei survenise pe când el avea doar 14 ani, aşa încât era mereu nesigur şi obsedat de a face bani din orice. Secretos, închis şi maniac, întreţinea o reţea de spioni care îl ţineau la current cu evoluţiile pieţelor. Dar Krupp face parte dintr-o gamă de îmbogăţiţi care şi-au creat averile din lucruri palpabile – în cazul său, armament. Întregul oraş Essen era dominat de casele pe care Krupp le ridicase pentru muncitorii săi, aşadar creşterea unei asemenea bogăţii este lesne de înţeles, are corespondent în realitate.

La fel Carnegie, scoţianul abrupt care a construit un imperiu al oţelului ce l-a făcut unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume. Cât despre regii care au moştenit ţări întregi şi şeicii care câştigă milioane de dolari la un joc de table într-o noapte, este de asemeni foarte clar care sunt sursele de înavuţire. Dar ce te faci când bogăţia fabuloasă şi stridentă este făcută din… invizibil? Cât de palpabilă este sursa îmbogăţirii lui Mark Zuckerberg prin comparaţie cu deceniile de muncă îndârjită ale lui Krupp? Diferenţele sunt uluitoare.

Din spatele stilului abordabil şi plăcut al lecturii din „Bogaţii” se iveşte, pentru cine este dispus să înţeleagă, mesajul dur al unei cărţi care pune pe gânduri fără să fabuleze: „Victoria superbogaţilor din secolul XXI este rezultatul a 2000 de ani de istorie”. Pe de altă parte, lumea virtuală care l-a îmbogăţit pe Zuckerberg este la ani lumină de lumea în care bogăţia era măsurată în numărul de oameni care îţi erau sclavi…

Cartea „Bogaţii”, de John Kampfner poate fi cumpărată de la Elefant / eMAG / Libris

Roxana Ichim Istudor
Total
1
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Conflicte si oameni care au schimbat lumea, impreuna cu Libertatea

Next Article

„Concert în memoria unui înger”, de Eric-Emmanuel Schmitt

Related Posts

Total
1
Share