fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

BookTube – vezi ce să citești :)

Am aflat de ceva vreme de acest mic fenomen, BookTube, care se răspândește pe youtube, de la youtuberi străini, dar chiar și români. Vreau să vă spun părerea despre câțiva booktuberi români și adaug câteva informații interesante despre ei. Nu mă înțelegeți greșit, și cei străini sunt foarte buni, poate mult mai buni, cum ar fi „emmabooks” sau „A clockwork reader”, dar o să vorbesc despre ei altcândva.

Mai jos aveți o listă cu câțiva booktuberi români care mie mi-au plăcut. Am luat în calcul în primul rând vloggeri care se ocupă de cărți pentru copii.

Daria Prietenă cu Cărțile

BooktubeDin câte știu eu, Daria este unul dintre cei mai populari booktuberi români. Are conținut de calitate și, în general, se pricepe la ce face. O găsești și tu la această adresă aici. Are vreo 3.7 mii de abonați și fiecare subscribe ajută.

Recomandări: Am doar o mică problemă. La thumbnail-uri, ar fi mai bine dacă ai reuși să le pui pe toate fullscreen. Chiar dacă videoclipurile în sine sunt la fel ca celelalte, o să atragă mai puține persoane, pentru că o să creadă că sunt făcute de vreun amator.

Mai am o mică sugestie, încearcă să faci mai multe videoclipuri top 10, pentru că în general astfel de materiale atrag mulți oameni. Știu că ai mai făcut videoclipuri de genul, dar ar fi fain să faci mai multe.

Și ultima, dar nu cea din urmă, atunci când faci unboxinguri sau review-uri încearcă să te uiți în față, la cameră, în loc să te uiți în jos, la carte. Cel puțin așa văd eu că ar fi mai bine.

Tea scrie și citește

Tea are vreo 2.000 de abonati. Conținutul este foarte interesant și divers. Pe Tea o poți vedea chiar aici. Majoritatea videoclipurilor ei sunt reușite, și e foarte bine că nu face recenzii doar la cărți foarte populare, ci și la altele mai puțin cunoscute. Este un mod excelent de a-i face pe cei care o urmăresc să citească și altfel de cărți.

Are thumbnailurile foarte frumoase și colorate, ceea ce e foarte bine. Sigur atrag cititorii, așa m-a făcut și pe mine să stau ceva vreme pe canalul ei. Tea este foarte activă, acestea a fost de altfel și unul dintre principalele mele criterii care au stat la baza realizării acestei liste cu booktuberi.

Sugestii: Îmi plac foarte mult book review-urile tale, dar ar fi bine să încerci să dai mai puține spoilere. Și încearcă să vorbești mai liber, cam ca în stilul Dariei, probabil că ai un text scris și trebuie să îl respecți, dar asta nu trebuie să te împiedice să îți spui părerea! Spune și ce NU ți-a plăcut, să vezi că videoclipurile se vor îmbunătăți. Și nu prea îmi palce că citești Sinapsis-ul. Ai imaginație și sigur ai reuși să faci o mică descriere mai bună de atât.

Cititorul în stele

Nici nu vreți să știți cât mi-a luat să găsesc un BookTuber băiat cu videoclipuri care merită văzute. Este mult mai puțin popular decât Daria sau Tea, dar videoclipurile lui au o calitate surprinzător de bună. Canalul lui este aici.

Sugestii: Fă colaborări cu BookTuberi mai populari. În mod clar ar ajuta ca content-ul tău chiar foarte bun să iasă la suprafață. Și fă mai multe recenzii că momentan nu prea ai mult conținut. Recenziile sunt după părerea mea cele mai ok, pentru că script-ul ia mai puțin timp de scris și sunt și foarte bune.

Vanilla Moon Books

Pe numele ei real Adela, momentan este „șefa” booktube-ului romanesc, cu un număr de 12.000 de abonati. Cred că îmi și dau seama de ce este atât de populară. Este atât de haioasă și carsimatică că ceva trage de tine să apeși butonul de subscribe. Fără crtici la adresa celor mai puțin populari, au timp să își facă conținutul mai bun și poate chiar s-o întreacă. Dar momentan este PewDiePie-ul booktube-ului românesc. Aveți un link cu canalul ei aici. Adela are și un blog, la fel de interesant. Linkul de la blogul ei este aici. Momentan nu prea am critici, recunosc. Dar am câteva sugestii de videoclipuri. Aș vrea să văd mai mult videoclipuri cum ar fi cel cu poziții de citit, care apropo, a fost mult prea haios. Uite chiar o idee bună: tipuri de cititori sau ceva de genul și poate, mai multe topuri, cum am spus și în cazul lui Daria. Mi-a plăcut foarte nult ideea cu TOP 5 cărți care ar fi jocuri video bune.

Irina Citește

Un alt booktuber destul de popular. Irina este veche pe BookTube, de vreo 3 ani, cam ca Adela. Face multe videoclipuri foaaarte diverse, de la Book Tag-uri, la Q-and-A-uri, La Book Haul-uri, la Wrap-up-uri și la topuri. Are 6.800 de abonați, canalul ei îl găsești aici.

Sugestii: Încearcă să folosești cărți mai de copii (nu-s genul), pentru că mulți din audiența de pe BookTube sunt copii. De exemplu, mie nu mi s-a părut o alegere prea inspirată ”Vegetariana”, pentru că Doamne Ferește cât de ciudată e cartea aia și greu de digerat mai ales pentru copii 14-. Și nu spun asta din cauza că sunt printre aceștia… nu, nu, nu. Dacă am reușit să termin ”Maestra”, cred că mă descurc și cu asta… Cred însă că titluri de genul ”Harry Potter and the Cursed Child” chiar sunt potrivite, sau poate chiar ”Mințile lui Billy Miligan” care, frate, chiar a fost genială.

Cam aceasta a fost lista mea legată de fenomenul BookTube. Nu am făcut un top cu BookTuberii, doar i-am notat în ordinea în care mi-au venit în minte. Toți ne oferă informații interesante împachetate mai mult sau mai puțin bine după opinia mea. Oricum, este un fenomen în creștere, sigur mai sunt și alții care se ocupă de cărți pe Youtube. Pe măsură ce-i descopăr o să revin la acest articol cu completări. Până atunci să ne auzim / vedem cu bookurie. A, și nu uita! Citește!

Matei Cercel
Total
8
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
carte gratis

3+1 Gratuit la cărți

Next Article
cărți ieftine

Minim 50% Reducere la mii de cărți (doar azi, 17 august 2017)

Related Posts

Total
8
Share