fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Broderii. Romanul grafic, de Marjane Satrapi

O bunică iraniană dependentă de opiu îi dă lecţii de seducţie nepoatei. În timp ce bărbaţii familiei trag un pui de somn, femeile povestesc câte în lună şi în stele despre dragoste şi sex. Bătrâna îşi îndeamnă nepoata să-şi subţieze ochii pentru o privire languroasă. „Crezi într-adevăr că arăt plină de viaţă şi inteligentă în felul acesta?”, întreabă tânăra. „Nu. Dar îţi vei găsi mai uşor pretendenţi”, răspunde vârstnica.

broderii

Sesiunea de iniţiere în ale amorului începe cu o anecdotă despre o prietenă îngrozită de faptul că proaspătul ei soţ va descoperi că nu este virgină. Sfătuită „să ţipe puţin şi să se taie uşor cu o lamă pentru a obţine sângele necesar”, fata se panichează şi îl taie pe soţ în loc. Apoi mătuşa tinerei povesteşte cum la 13 ani fusese silită să se mărite cu un bărbat cu 56 de ani mai în vârstă decât ea. În ziua nunţii fusese pomădată şi împodobită „ca o mică târfuliţă”. În noaptea aceea, privind la spinarea ridată a soţului, fugise cu vălul de mireasă cu tot, sărind un gard înalt.

O altă femeie povesteşte tot ce făcuse pentru a-l determina pe cel ales s-o ceară de nevastă, inclusiv magie albă. O alta se îndrăgosteşte de partenerul ei de dans, una nimereşte cu un soţ psihopat care noaptea doarme sub patul ei şi urlă ca un şacal, iar o alta este împodobită de partener cu o mulţime de bijuterii, pe care tot el, ulterior, i le fură. În aceeaşi încăpere, celelalte femei râd, plâng, exclamă, se amuză sau căinează ghinionul suratelor. Toate sunt mândre, puternice, încăpăţânate şi voluntare într-o lume a femeilor pe care vesticii nu reuşesc s-o înţeleagă mai departe de vălul tradiţional. Per ansamblu, toate aceste poveşti sunt „broderia” menită să reconfirme preţioasa virginitate a femeii.

Când bunica narcomană conchide „Asta-i viaţa! Uneori eşti călare pe cal, alteori este calul călare pe tine”, soţul ei, al treilea, tocmai s-a trezit din somn şi întrerupe şirul istorisirilor.

Mesajul? Ia existenţa aşa cum este, ia plăcerea în serios, caută experienţele şi bucură-te de ele oricum ar fi, bune sau rele. Este un sfat bun? Nu toţi cititorii ar fi de acord. Dar cu faptul că Broderii este o carte specială, da.

Cartea Broderii, de Marjane Satrapi poate fi cumparata cu reducere de la Elefant / Libris / eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Lansare de carte: ”Aventurile hingherului în Balkanya” de Mihai Măniuţiu

Next Article

Oferta excelenta la cartile Editurii Polirom. reduceri de pana la 84% + transport gratuit, doar azi, 27 octombrie

Related Posts

Total
0
Share