fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Carte la alegere de la revista Historia

revista HistoriaEditia din luna februarie a revistei Historia ne aduce ca insert o carte. Avem de ales intre 3 carti din colectia “Secretele dinastiei Romanov” si anume “Saga dinastiei Romanov” de Jean des Cars, “Jurnalul Marii Ducese Olga Romanova” de Helen Azar si “Ecaterina cea Mare” de Henri Troyat. Revista impreuna cu una dintre aceste carti va putea fi achizitionata la pretul de 19,99 lei de la toate punctele de difuzare a presei.

Descrierile cartilor:

“Saga dinastiei Romanov” de Jean des Cars

Saga dinastiei Romanov a fost publicata la editura Corint si ne prezinta momente importante din viata si domnia suveranilor care au stat, de-a lungul secolelor, pe tronul Imperiului Rus: Petru cel Mare si Ecaterina a II-a, Elisabeta si Pavel I, sau, mai aproape de vremurile noastre, Alexandru I si Nicolae al II-lea, ultimul Romanov, ucis cu salbaticie de bolsevici. Intr-un stil alert, adaugand amanunte picante si incercand sa ne faca sa intelegem psihologia fiecarui suveran si felul in care a influentat aceasta modul sau de a guverna, autorul ne provoaca sa aflam mai multe despre istoria plina de vicisitudini a unei tari fascinante, care a reprezentat si continua sa fie o voce majora in concertul natiunilor.

Jurnalistul francez Jean des Cars a fost martor al ceremoniei prin care Boris Eltin, presedintele de atunci al Federatiei Ruse, a cerut public iertare pentru „crimele bolsevismului si stalinismului“, la 17 iulie 1998, in timpul inhumarii ramasitelor pamantesti ale familiei ultimului tar. Astfel, el a inceput sa puna pe hartie povestea dinastiei Romanov, care a domnit in Rusia timp de trei secole si care si-a gasit din nou locul meritat in istoria oficiala dupa ani de uitare, minciuna si dezinformare.

“Jurnalul Marii Ducese Olga Romanova” de Helen Azar

Jurnalul contine extrase din scrisorile familiei si memorii ale contemporanilor. Marea Ducesa Olga Romanova avea 22 de ani cand a murit, in iulie 1918, ucisa, impreuna cu toti ceilalti membri ai familiei imperiale, de bolsevici.
Cel mai mare copil dintre cei cinci ai tarului Nicolae al II-lea si ai tarinei Aleksandra, Olga era in vremea relatarilor din jurnal la varsta maritisului, fiind considerata una dintre cele mai ravnite printese ale epocii. Viitorul rege Carol al II-lea al Romaniei s-a numarat printre cei mai importanti pretendenti ai sai, dar intalnirea dintre cele doua familii regale nu s-a sfarsit cu o hotarare in privinta mariajului princiar.

Jurnalul Olgai Romanova, inceput in 1905 si incheiat pe 15 martie 1917, la scurt timp dupa abdicarea tatalui ei, este o descriere atenta si plina de candoare a intamplarilor de zi cu zi din viata Marii Ducese.
Un document remarcabil al unei tinere care nu a ales sa faca parte dintr-o familie regala si nu a profitat niciodata de pozitia sa, ci si-a pierdut viata tocmai din cauza a ceea ce reprezenta familia ei.

“Ecaterina cea Mare” de Henri Troyat

La numai treizeci si sase de ani, printesa de origine germana Sophie von Anhalt-Zerbst, nascuta in 1729, a ajuns pe tronul Rusiei sub numele de Ecaterina a II-a. Indragostita de cultura franceza, dar invatand rusa ca sa-si inteleaga mai bine poporul, liberala in prieteniile sale – Voltaire, Diderot, d’Alembert – dar autocrata in guvernarea sa, pudibonda in vorbe, dar cu un temperament nesatios, muncind cu ravna si iubind copiii, natura, animalele… iata o descriere pe scurt a celei care a fost Ecaterina cea Mare.

„Aceasta stanca de vointa are o structura complexa“, scria despre ea Henri Troyat si a fost nevoie de spiritul sau patrunzator de analiza ca sa putem intelege mai bine personalitatea contradictorie a uneia dintre cele mai fascinante figuri din istoria Rusiei.

Anuta Stanculeanu
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
soaptele trandafirilor

Carti cu Libertatea: "Soaptele trandafirilor" de Teresa Medeiros

Next Article
operatiunea iepurasul

Operațiunea Iepurașul, de Sally Gardner

Related Posts

Total
0
Share