În luna în care toată lumea vorbește despre iubire, probabil că ar fi mai simplu să-ți prezentăm cele mai îndrăgite cărți de dragoste sau poveștile în care aleșii inimii trăiesc fericiți până la adânci bătrâneți. Adevărul este că iubirea nu este ca-n filme, nici ca-n online, uneori aduce cu cea din cărți, dar și acolo e discutabil.
Și totuși nu putem să nu discutăm despre ea. O trăim zilnic prin gesturi, când luăm pisica în brațe, scoatem câinele la plimbare sau dăm un mesaj pe care l-am tot amânat din teamă, care se leagă tot de-un soi de iubire. După o lungă introspecție și câteva cărți luate la mărunt, am ajuns la patru concluzii legate de formele pe care le ia iubirea uneori (evident, numărul e subiectiv și orientativ):
1. Iubirea naivă
Care este experiența definitorie în perioada adolescenței? Cea care te schimbă adesea și care te determină să te maturizezi? Momentul care-ți rămâne în amintire o viață întreagă? Răspunsul poate fi doar unul: prima dragoste. De aceea prima dragoste a fost „cântată” în romanele din toate timpurile și a găsit mereu cititori dornici de a rememora experiențele adolescentine. Iar Emily Henry reușește în romanul Iubirea care a rupt lumea în două să ia toate aceste amintiri și experiențe comune ale apropierii dintre un băiat și o fată, a relației lor, a scânteilor și fluturilor în stomac și să le plaseze în cu totul altă paradigmă. Este și o carte ușor transformațională, despre trecerea de la iubirea naivă, adolescentină, la cea matură.
2. Iubirea dezinhibată
Sigur ai ajuns la un moment dat într-o relație într-un soi de confort în care simți că poți să spui orice îți trece prin cap și ai senzația că ești în stare de orice. Totul fără perdea și dezinhibat. Dacă te identifici și vrei să citești un graphic novel inteligent, plin de umor și foarte „graficˮ când vine vorba de scene cheie (fie ele de război sau erotice), Saga e o opțiune dintre cele mai bune. În linii mari, cartea spune povestea acestei familii atipice și fugare, un cuplu tânăr, amândoi plini de personalitate, pasionali și slobozi la gură și un bebeluș pe care trebuie să-l ocrotească într-un context de violență invazivă. Povestea este și tandră, și brutală și, poate, lucrul cel mai important, lipsită de tabuuri. De la scena nașterii până la discuții fără mistificări despre probleme delicate din cuplu, nimic nu e trucat, iar imaginile sunt în același registru.
3. Iubirea (pseudo)monstruoasă
Lipsa de iubire, de înțelegere, de acceptare te poate transforma într-un monstru? De fapt, cine este adevăratul personaj malefic – cel care și-a respins creația, fără să se gândească la consecințe, sau cel creat și abandonat într-o lume ostilă, pentru care răzbunarea devine singura legătură cu ființa care-i cunoaște povestea? Sunt oamenii atât de înspăimântați de urâțenie, atât de lipsiți de empatie față de cei diferiți? Acestea sunt câteva întrebări dacă alegi să citești Frankenstein, de Mary Shelley. Și nu oricum, ci într-o ediție foarte frumoasă, de formatul unui album, ilustrată într-o manieră minunat de stranie de David Plunkert – artist american cunoscut pentru stilul său conceptual, influențat de colajele Dad.
Sunt rău pentru că sunt nefericit. Nu mă ocolește oare cu ură întreaga omenire? Chiar tu, creatorul meu, bucuros m-ai face bucățele de-ai putea. Gândește-te atunci și spune-mi: de ce să-mi fie mie milă de om când lui nu-i este deloc? De-ai putea să mă azvârli într-una dintre prăpăstiile astea de gheață, distrugând astfel opera propriilor tale mâini, desigur, nu ai numi aceasta crimă. Să respect omul, când el nu are pentru mine decât dispreț? (pag. 154)
4. Iubirea dificilă
Nu, nu ne referim la iubirile dificile ale lui Italo Calvino, publicate la Editura Art, care vorbesc despre dragoste, alienare și sincopele care apar în comunicare, deși ar fi la fel de potrivită. Aici vrem să-ți vorbim despre o iubire care ridică ziduri, în loc să contruiască punți. Toate păsările din cer aduce în prim plan o vrăjitoare, un inventator şi sfârşitul lumii. Un război între magie şi ştiinţă care ar putea să distrugă planeta. Deși se iubesc, Patricia şi Laurence luptă unul împotriva celuilalt pentru că trebuie și pentru că li se cere. Au viziuni şi metode diferite, dar acelaşi ideal: binele comun. Însă ce e de făcut când soluţiile sunt la fel de periculoase ca problema pe care încearcă s-o rezolve?
Articol preluat din newsletter-ul Editurii Art