fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Cele 21 de legi supreme ale liderului, de John Maxwell

Fost pastor, actual consultant şi, bineînţeles, „expert leader”, John Maxwell îşi sintetizează experienţa într-un set de „legi” ale conducerii pe care le pune la dispoziţia tuturor. Paradoxal, cu toţii le putem înţelege, unii le şi aplicăm, mai mult sau mai puţin conştient, dar, nu-i aşa, nu toţi suntem lideri. Fără să insistăm asupra lui „de ce”, prezentăm succinct un sumar al acestor reglementări care, garantează autorul, ne-ar putea, cine ştie, muta din postura de guvernaţi în cea de guvernanţi.

  • cele-21-de-legi-supreme-ale-lideruluiCarte publicata in 2002 de Amaltea
  • Cumpara cartea la cel mai bun pret
  • Colectia Cunoastere & Autoeducare MOTIVATIONAL
  • Format: 135×205
  • Tip coperta: Brosata
  • Numar pagini: 200
  • ISBN: 973-9397-30-1

În primul rând, organizaţia ta nu se va ridica niciodată mai sus decât nivelul tău de conducere o permite. De aceea, explică autorul, atunci când este nevoie de schimbare este concediat conducătorul… limitat.

Conducerea este pur şi simplu o chestiune de a influenţa oamenii. Testul suprem pentru un lider este acela de a crea schimbare pozitivă în organizaţie. Dacă nu poţi genera schimbare, nu poţi conduce. „Cel care crede că este la conducere dar nu are oameni care să-l urmeze nu face altceva decât o plimbare”.

O lege pe care mulţi dintre şefi sunt departe de a o respecta este aceea a învăţării continue. A conduce este mai mult decât a avea o poziţie. „Liderii sunt întotdeauna dispuşi să înveţe”.
Legea „navigaţiei” este regula care spune că oricine poate conduce o barcă, dar nu oricine poate stabili cursul. Viziunea de lider implică o vizualizare a întregului traseu înainte de a părăsi portul. „Nu anvergura proiectului este importantă, ci cea a liderului”.

Legea lui Hutton se traduce prin „atunci când un lider adevărat vorbeşte, toată lumea ascultă AUTOMAT”. Cum ar spune Margaret Thatcher: „A fi la putere este ca a fi o doamnă. Dacă trebuie să le spui oamenilor că eşti, de fapt nu eşti”. Şi din nou putem privi cu uşurinţă la propriii noştri şefi: câţi dintre ei au caracter, informaţie, intuiţie, experienţă, succes anterior, abilitate şi câţi au doar… relaţiile potrivite?

Legea încrederii vorbeşte despre capacitatea unui lider de a construi pe teren solid. Asta din nou cere amintitul caracter, plus competenţă, fireşte. Din această lege derivă altele, cum este cea a intuiţiei şi a magnetismului. Liderii atrag oameni asemeni lor. Autorul consideră că „Cine eşti ca lider este determinat de persoanele pe care le atragi” (a nu se confunda cu legea din viaţa intimă, aceea cu contrastele, oricum contestată pe scară largă). Mai departe ne sunt prezentate legea conectării, care spune că trebuie să atingi inimile oamenilor pentru a-i determina să te urmeze, legea potenţialului (cu adevărul că anvergura liderului este determinată de cei care îi sunt cei mai apropiaţi, cunoscutul „un lider este bun dacă este înconjurat de o echipă bună”) sau legea meritocraţiei, care spune că numai liderii siguri pe puterea lor acordă putere altor persoane capabile: „Marii lideri câştigă autoritate acordând-o altora”.

John Maxwell nu şi-a propus altceva decât o sinteză a observaţiilor sale de specialist şi de om cu o bogată experienţă de viaţă. Restul depinde de cititor şi de relaţia lui cu calitatea (personală sau nu) de lider.

Cartea Cele 21 de legi supreme ale liderului, de John Maxwell poate fi cumparata cu reducere de la Elefant / Libris

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

10 edituri de top - reduceri de 50%

Next Article

Lista Anutei: Zece romane clasice ale literaturii ruse (partea a doua)

Related Posts

Total
0
Share