fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Cele trei stigmate ale lui Palmer Eldritch, de Philip K. Dick

Suntem într-o vreme (secolul XXI imaginat în 1965) în care un personaj ca Palmer Eldritch, care are un braţ artificial, dinţi de fier şi ochi electronici, proaspăt întors din aventuri pe Proxima Centauri pe un pământ supraaglomerat şi supraîncălzit, este păzit de Naţiunile Unite ca un secret de stat. Nici din aceste timpuri nu lipsesc corporatiştii gata să profite de nevoia celor care colonizează spaţiul de a avea anumite obiecte care să le amintească de planeta pe care s-au născut.

cele-trei-stigmate-ale-lui-palmer-eldritch

În acest domeniu îl avem pe Leo Bulero, marele boss care face păpuşi şi animale de pluş şi care controlează un fabricant de droguri folosite tot de colonişti şi tot pentru a-şi potoli aleanul după Terra. Acest corporatist este primejduit de faptul că Eldritch a descoperit un halucinogen încă şi mai puternic.

Cei doi îşi măsoară puterile şi Bulero sfârşeşte sub vraja drogului celuilalt, închipuindu-şi că toate relele vin de la el. Lumea materială devine opţională. Ce mai este real? I se poate rezista lui Eldritch? Într-o magmă delirantă, patronul crede că Dumnezeu şi diavolul sunt totuna, că sufletele noastre nu ne aparţin şi că Eldritch este răul absolut, în faţa căruia nu poate sta nimeni. Acesta este momentul în care propriile dileme ale autorului sunt puse în faţa cititorului care are în faţă un alt tip de roman SF: are mintea puterea de a controla realitatea? Au binele şi răul aceeaşi sursă? Ce adorăm şi de ce?

Dick sugerează prin intermediul cărţii sale că suntem toţi actori care joacă drama unui mare regizor aflat în ceruri. Personajele tind să întărească acest concept şi de aceea romanul se încheie cu o foarte serioasă punere sub semnul întrebării a identităţii fiecăruia. Mai exact, Bolero revine pe Pământ şi începe să difuzeze drogul lui Eldritch şi odată cu acesta viziunea stigmatelor caracteristice duşmanului său, lucru care înseamnă că de fapt Bolero rămâne „prins” în domeniul de halucinaţii al lui Eldritch şi că drogul lui este tot mai popular printre pământeni şi colonişti. Aşadar, cine îşi pierde identitatea, de ce şi în avantajul cui? Cine este mai imoral? Cel care vinde păpuşi coloniştilor sau cel care vinde fantasme?…

Cartea Cele trei stigmate ale lui Palmer Eldritch, de Philip K. Dick poate fi cumparata cu reducere de la Elefant / Nemira / eMAG.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Marea sfaramata: Jumatate de rege de Joe Abercrombie [Editura Nemira, 2015]

Next Article

Revista Psychologies din octombrie impreuna cu cartea ”Teste IQ si de personalitate”

Related Posts

Total
0
Share