fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Cenuşă şi pulbere, de Yrsa Sigurdardottir

Thora Gudmundsdottir este o avocată care are obiceiul de a prelua cele mai neobişnuite cazuri. De aceea, de multe ori este mai mult detectiv decât magistrat. Acum îl reprezintă pe Markus Magnusson, a cărui casă din copilărie este dată peste cap de excavaţii pe care le face un grup de arheologi care caută rămăşiţele a ceea ce este cunoscut drept „Pompeiul nordului”. Mai exact, cu trei decenii înainte, erupţia unui vulcan făcuse ca jumătate din oraş să fie acoperit de cenuşă. Deşi reticent la început, Markus pune condiţia să fie primul care coboară în fosta lui locuinţă după dezvelirea ei. Iar în subsol descoperă trei cadavre. Poliţia devine bănuitoare, iar când prima iubire a lui Markus este la rândul ei ucisă, bărbatul este arestat pentru crimă. În aceste condiţii, Thora trebuie să-l exonereze şi de acuzaţia curentă şi în plus să descopere povestea celor trei trupuri din subsol.

cenusa-si-pulbere

„Înarmată” doar cu propriul fler şi cu ajutorul inventivei secretare Bella, personaj remarcabil, care nu străluceşte prin nimic şi totuşi are „ceva”, avocata trece la intervievarea şi reintervievarea unei serii de martori, personaje unul mai interesant decât altul, descoperă relaţii complicate şi aderenţe în timp ale acestor complicaţii, viaţa de zi cu zi mai puţin cunoscută a unei părţi a Islandei care se dovedeşte plină de mistere, în care greşelile părinţilor sunt prelungite asupra generaţiilor următoare şi unde totul mai este, pe deasupra, îngropat sub un strat gros de cenuşă vulcanică.

Mai mult, Thora întâmpină rezistenţă din partea comunităţii, pentru că Markus este un moştenitor bogat, iar oamenii sunt reticenţi nu doar în a vorbi despre cel care deţine cea mai importantă industrie locală, ci şi pentru că aşa le este felul; nimeni nu vrea să trădeze vechi confidenţe sau să dezvăluie incidente jenante care s-au întâmplat cu atât de mult timp în urmă şi care nu au interesat niciodată poliţia. În aceste condiţii, se dovedeşte la fel de greu să demonstrezi şi nevinovăţia cuiva. În fond, dacă nu ai faptele, cum ai putea să tragi concluziile?

O menţiune specială se cuvine evocării momentului erupţiei din 1973, pe care autoarea o redă în detalii cutremurătoare, descriind memorabil, de pildă, felul în care oamenii panicaţi au făcut tot posibilul să salveze obiecte inutile ca lămpi sau plase de pescuit, lăsând în urmă preţioase fotografii de familie…

Cartea Cenuşă şi pulbere, de Yrsa Sigurdardottir o poti cumpara cu mare reducere de aici.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Carti cu Libertatea: "Ducesa curtezana" de Joanna Shupe

Next Article

Minim 50% reducere la orice carte. Vezi voucherul!

Related Posts

Total
0
Share