fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

“Chemarea cucului”, de Robert Galbraith (J.K. Rowling)

În momentul în care „Chemarea cucului” s-a dovedit a fi o carte de ficţiune scrisă de JK Rowling, a trecut imediat din postura de outsider în cea de bestseller.

  • chemarea-cuculuiCartea publicata in 2013 la Trei
  • Cumpara cartea cu reducere
  • Colectia Fiction Connection
  • Traducator: Constantin Dumitru-Palcus
  • Tip coperta: Brosata
  • Format: 130×200
  • Numar pagini: 616
  • ISBN: 978-973-707-880-3

Tema investigaţiei domină naraţiunea, care debutează cu scena unei crime (aparent sinucidere) a unui supermodel. Cititorul desluşeşte cu uşurinţă, din spatele pseudonimului masculin ales de celebra autoarte a seriei „Harry Potter”, laitmotivul efectelor atenţiei opiniei publice asupra unei persoane. Victima, Lula Landry, „este una dintre cele mai fotografiate femei ale lumii” şi, cine ştie, întocmai ca Prinţesa Diana, ar fi putut fi împinsă către moarte de presiunea celebrităţii. Şi din nou reperul simpatiei pentru cei excluşi sau tulburaţi transpare, ca o confirmare a scriiturii celei ce s-a remarcat prin această abordare în toate cărţile sale, indiferent de numele sub care le-a publicat. Este, de altfel, şi amprenta personajelor – un supraponderal Hagridian sau un fost poliţist în prezent frustrat detectiv particular, Cormoran Strike, care are un defect la un picior.

Interesant de menţionat este faptul că, până la aflarea adevăratei identităţi a persoanei care a scris „Chemarea cucului”, critica a considerat-o un promiţător debut, ceea ce spune mult despre abilitatea celebrei JK Rowling de a scrie volume de calitate. S-a demonstrat din nou că autoarea este o formidabilă povestitoare, ale cărei scrieri abundă de imaginaţie şi atenţie la detalii şi care este de o remarcabilă abilitate atunci când trebuie să gestioneze un complot cum este acela din cartea de faţă, în care personajele Strike şi Robin încearcă să demonstreze că moartea Lulei Landry nu a fost o sinucidere. Acţiunea prezentă este completată de referiri la trecutul detectivului care şi-a pierdut cândva piciorul şi la nenumăratele amininţări cu moartea pe care acesta le-a primit şi care creează o presiune suplimentară unui thriller complex şi captivant, scris într-o proză de o claritate de cristal.

Un alt „amănunt” care o dă de gol pe Rowling în spatele cărţii este forţa cu care sunt create personajele. Evoluţia şi complexitatea lor vădesc discursul autoarei asupra uneia din temele care o preocupă cel mai mult: moartea. În virtutea reflecţiilor anterioare ale lui Rowling asupra subiectului, prezente în alte cărţi, se poate observa în creatoarea celui mai iubit magician din lumea copiilor o remarcabilă abilitate pentru genul poliţist. În condiţiile în care, în literatură, era lui Poirot s-a consumat iar în zilele noastre poliţia desface iţele crimelor în spatele uşilor închise, demersul lui Rowling este cu atât mai spectaculos prin introducerea în scenă a investigaţiei paralele.

Cumpara cartea “Chemarea cucului”, de Robert Galbraith (J.K. Rowling) cu reducere de la: eMAG / Elefant / Libris

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

"Sete de iubire", de Yukio Mishima

Next Article

"O intamplare ciudata cu un caine la miezul noptii", de Mark Haddon

Related Posts

Total
0
Share