fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Cina blestemată, de Ismail Kadare

Scriitorul albanez celebru în toată lumea propune o carte scrisă într-o vară: Cina blestemată. Este cu atât mai puternică cu cât pare să fi „zăcut latent” în mintea scriitorului care abordează un eveniment şocant petrecut în localitatea copilăriei sale, orăşelul Gjirokastra, din sudul Albaniei.

  • cina-blestemataCarte publicata in 2013 de Humanitas Fiction
  • Cumpara cartea cu reducere
  • Colectia Raftul Denisei
  • Traducator: Marius Dobrescu
  • Format: 130×200
  • Tip coperta: Brosata
  • Numar pagini: 208
  • ISBN: 978-973-689-630-9

Suntem în anul 1943 şi localitatea se află sub ocupaţie germană. Într-o seară, la cină este invitat comandantul german care răspundea de oraş, iar invitaţia vine din partea unui reputat chirurg, Vasil Laboviti, vecin cu Kadare. Gestul a stârnit rumoare, întrucât localitatea era marcată de ură şi teamă faţă de ocupanţi. Ce s-a discutat în timpul mesei a rămas un secret, dar cert este faptul că a doua zi, 80 de albanezi care se aflau întemniţaţi de trupele germane au fost eliberaţi.

Kadare, cel mai prolific scriitor albanez contemporan, are astăzi 73 de ani şi sintetizează faptul că „acea cină, mai precis reverberaţiile ei ca eveniment local şi tot ceea ce s-a ţesut în jurul ei a fost viu în memoria mea şi m-a forţat să nu las subiectul deoparte. A fost o cină plină de enigme şi întrebări”. Aşa încât autorul a făcut apel la arhive, dând multă autenticitate unei cărţi care deja a făcut senzaţie, portretizând viaţa Balcanilor la fel de viu şi unic ca în „Asediul” (1970), „Marea iarnă” (1977) sau „Concertul” (1988), ca să nu dăm decât aceste exemple. Stilul în care amestecă fastuos imaginaţia şi faptele istorice au făcut ca scriitorul albanez să fie considerat un Garcia Marques al Balcanilor. Kadare „îşi apără” unicitatea susţinând că „literatura începe întotdeauna ca realism magic. Nu a fost inventată în secolul XX – este suficient să privim la Dante Aligheri. Misterul susţine marea literatură a lumii”.

Kadare trăieşte în Franţa încă din anii 1990 şi, chiar dacă a plecat din ţara sa din motive politice, continuă să scrie în limba albaneză.

Romanul Cina blestemată, de Ismail Kadare poate fi cumparat cu reducere de la Elefant / Libris / eMAG

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Seara dedicata romanului Un apartament la Paris, de Michelle Gable

Next Article

Valea minunilor, de Amy Tan

Related Posts

Total
0
Share