fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Citesc sau nu citesc tinerii din ziua de astăzi?

libraria_librisAtata vreme cat blogul nostru inregistreaza vizitatori este un semn ca cineva mai si citeste. Ei bine, pe la noi oamenii vin si citesc despre carti, gasesc informatii relevante despre lansari de carte, campanii oragnizate de catre edituri, dar si noutati legate de promotiile desfasurate in orice librarie online.

Tema despre care incercam sa vorbim putin astazi pleaca de la o dilema justificata, lansata sub forma unei intrebari de catre Libris, una dinre cele mai mari librarii online din Romania (singura care ne si bookura, de altfel, cu faptul ca acorda transport gratuit la orice carte, indiferent de valoarea ei. Si din respect pentru oameni si carti, asa cum este enuntat si sloganul Libris, transportul gratuit nu este oricum, ci prin curier – ca librarii iscusiti sa se asigure ca titlurile comandate de la ei ajung repede si bine direct acasa la cititor).

Intorcandu-ne la intrebarea dilema, Citesc sau nu citesc tinerii din ziua de astăzi?, primul raspuns este ca da, tinerii citesc. Este greu de cuantificat daca citesc mai mult sau mai putin decat acum 20 sau 30 de ani, important este ca o fac. Si nu ne referim aici doar la carti. Din pacate, tirajele cartilor au scazut dramatic in ultimii ani, cifrele vanzarilor  ne plaseaza undeva la coada clasamentului european in ceea ce priveste „consumul de carte”. Si nu este vorba doar de criza economica, ci si de un obicei uitat, de o rasturnare dramatica a piramidei valorilor ce ne insotesc. Admir zi de zi eforturile editurilor si ale librariilor facute pentru a promova carti, asa cum admir si faptul ca apar noi autori, oameni frumosi care ne scriu despre orice, oameni care au ceva de spus.

De citit, tinerii citesc. Este greu sa-i extragi din marea masa a cititorilor romani, neavand o definite clara a ceea ce inseamna „tanar”. Si daca mai sus spuneam ca piata de carte nu se simte taman bine, asta se intampla si pentru ca, mai ales, tinerii aleg sa citeasca tot mai mult online. Si nu doar ca citesc – viata celor mai tineri incepe online si, din pacate, prea putini mai reusesc sa vada si dincolo de ecran. Exista senzatia ca online se intampla totul: nu doar ca poti citi o carte, „rafsoi” o revista, un ziar sau cauta informatii despre tot ce te intereseaza. Online esti „in gasca” cu prietenii pe orice retea de socializare, vezi filme, participi in comunitati construite in jurul unor idei sau obiceiuri prin comentarii pe bloguri / forumuri, urmaresti persoane care te intereseaza si care, in cele mai fericite cazuri, te si pot invata ceva. Tinerii sunt acolo, cum spuneam, dar, din pacate, parca prea multi doar acolo.

Aici am putea vorbi si de importanta pe care inca o are cartea tiparita, lucru pe care-l tot spunem pe aici de ani de zile. Stiu, aproape orice carte apare acum si in format eBook – este minunat ca se intampla asa, gasiti din partea noastra chiar si multe incurajari facute in acest sens. Poti avea cu tine, oriunde, o intreaga biblioteca. Tinerii, deprinsi cu tot ce inseamna online, electronic/gadget, gasesc „cititul electronic” nu doar ca pe ceva util, ci si ca pe ceva cool. Acesta este viitorul, clar. Dar „viitorul” este pana la urma doar o suma a unor actiuni ce se intampla in prezent. Filosofic vorbind, viitorul poate fi mai aproape sau mai departe, in functie de cat de mult ne straduim pentru a-l face sa se intample.

Ei, eu as amana putin viitorul asta, cel legat de carti. Citirea unei carti tiparite, cel putin in cazul tinerilor, are marele dar de a-i desparti pentru cateva clipe de un ecran. De a le arata ca viata este si dincolo de tot ce inseamna online. Ca se pot construi relatii si intre noi si scriitori, noi si personaje. Relatii care, functie de imaginatia fiecaruia, ne vor aduce valori, sentimente si informatii ce ne vor ajuta foarte mult intr-un viitor ce acum ne pare ca va fi unul cel putin bezmetic :)

Cum si noi promovam cititul, zi de zi, ne bookuram ori de cate ori aflam de la prietenii nostri ca au mai citit o carte in urma recomandarilor pe care le facem. Ne ajuta mult si faptul ca librariile online sunt extrem de active si aproape de cei care-si petrec mult timp in fata calculatorului. Promovarea de carti online prin campanii istete duce in mod sigur la performante. Si nu vreau sa vorbesc de performante economice, ma gandesc doar la faptul ca achizitionarea unei carti, apoi citirea ei – este deja o frumoasa performanta.

Drept concluzie, atata vreme cat exista cineva care sa scrie, cu siguranta se va gasi si cineva care sa citeasca, sa aprecieze si sa recomande mai departe acea carte, acea idee. Un rol extrem de important in aceasta ecuatie il au si revistele culturale (fie ele online sau offline), blogurile dedicate cartilor, dar si vocile tot mai numeroase a celor care vorbesc despre carti prin toate ungherele internetului (facebook, twitter etc.).

Ca sa continuam povestea, te rugam sa ne raspunzi si tu intr-un comentariu la acest articol la intrebarea din titlu: “Citesc sau nu citesc tinerii din ziua de astăzi?”

Articol participant la concursul initiat de Libris. Gasiti aici mai multe detalii despre concurs.

Bogdan Cercel

bogdan
Total
0
Shares
2 comments
  1. Cum bine zici, depinde în ce interval de vârsta se încadrează tinerii. Eu am aproape spre 30 ani şi citesc, la fel şi majoritatea prietenilor mei. Poate o fi şi din cauza faptului că cercul meu este compus în mare parte din absolvenţi de limbi străine.

    1. Cu siguranta este vorba si de anturaj, asa cum spui si tu. Cred insa ca cititul ar trebui sa fie o constanta in viata fiecaruia. Cu mentiunea ca anumite lecturi sunt proprii anumitor varste.

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Din 17 martie incepe Eclipsa Preturilor

Next Article

Reducerile zilei. 12 martie 2015

Related Posts

Total
0
Share