fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

“Cu cat merg mai repede, cu atat sunt mai mica”, de Kjersti Skomsvold

In “Cu cat merg mai repede, cu atat sunt mai mica”, Mathea Martinsen este o văduvă fără copii care toată viaţa a trecut neobservată. „Copiii vecinilor nu m-a găsit niciodată când s-au jucat de-a v-aţi ascunselea, nu am găsit vreodată nuca din prăjitura de Crăciun…”. Trăieşte singură într-un apartament din Haugerud, o suburbie a oraşului Oslo, unde a locuit toată viaţa cât a fost măritată. Are tabieturi, este foarte mândră şi foarte singură; atât de singură încât obişnuieşte să facă aceleaşi cumpărături ca străinii care intră în magazinul ce ei îi este atât de familiar; atât de singură încât în momentul în care aude sirenele Salvării se gândeşte că ambulanţa vine după ea, care „poartă lenjerie curată şi va muri curând”. „Dar nu, este altcineva acolo, cineva care nu mai are nicio responsabilitate faţă de propria existenţă”.

  • cu-cat-merg-mai-repede-cu-atat-sunt-mai-micaCarte publicata in 2013 la ALL
  • Cumpara cartea cu reducere
  • Colectia Strada Fictiunii Contemporan
  • Tip coperta: Brosata
  • Format: 130×200
  • Numar pagini: 120
  • ISBN: 978-973-724-738-4

Povestea femeii din “Cu cat merg mai repede, cu atat sunt mai mica” începe imediat după moartea soţului ei cu concluzia că propria viaţă a însemnat atât de puţin până în acel moment. Pe de o parte grăbită să conteze în anii care i-au mai rămas, Mathea este, pe de altă parte, teribil de intimidată de lume: „Îmi este la fel de teamă de a trăi cum îmi este de a muri”.

Pentru acest personaj puternic dar fragil în acelaşi timp este un mare efort şi cel mai neînsemnat lucru: să se oprească pentru a citi un afiş pe stradă. Mathea a dat totul căsniciei şi, după moartea bărbatului din viaţa ei, reflectează asupra faptului că „ar fi trebuit să păstrez o parte din viaţa mea pentru momentul în care m-aş fi lămurit ce am de făcut cu ea”.

In “Cu cat merg mai repede, cu atat sunt mai mica”, autoarea creionează până la cel mai mic detaliu teama de viaţă a unora dintre cei cărora viaţa le pune în faţă unele dintre cele mai grele încercări. „Nu ar fi frumos dacă cineva şi-ar aduce aminte cât de frumoasă şi de amuzantă eram cândva?…”.

Peronajul care „nu-şi mai aduce aminte cum este să râzi” se trezeşte într-o dimineaţă cu nevoia imperioasă de a se demonstra. Dar în viaţa socială funcţionează proverbul „Răzi şi lumea va râde cu tine. Plângi şi vei plânge singur”…

„Întrebarea care mi se pune cel mai des, mai ales în străinătate, este dacă nordicii sunt la fel de singuri precum personajul cărţii mele. Răspunsul este Da”, spune autoarea. Argumentul cartii “Cu cat merg mai repede, cu atat sunt mai mica” este personajul Mathea, întruchiparea nefericită a tuturor celor care îşi duc în tăcere ciudata solitudine.

Cartea “Cu cat merg mai repede, cu atat sunt mai mica”, de Kjersti Skomsvold poate fi cumparata cu reducere: eMAG / Elefant / Libris

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

„Go Set a Watchman” zdruncină un personaj clasic

Next Article

Cat ai cheltuit pe ultima carte cumparata si care a fost?

Related Posts

Total
0
Share