fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Cucerirea sociala a pamantului, de Edward O. Wilson

De unde venim? Ce suntem? Încotro ne îndreptăm? Iată câteva dintre întrebările pe care şi pe punea cândva Paul Gauguin şi la care Edward O. Wilson încearcă să răspundă într-o carte ce poate fi considerată semeaţă.

  • cucerirea-sociala-a-pamantuluiCarte publicata in 2013 la Humanitas
  • Cumpara cartea la cel mai mic pret
  • Colectia Pasi peste granite
  • Tip coperta: Brosata
  • Format: 130×200
  • Numar pagini: 392
  • ISBN: 978-973-50-4255-4

De la bun început, autorul notează in Cucerirea sociala a pamantului că religia nu este de niciun folos: „Crearea de mituri nu ar putea duce niciodată la desoperirea originilor şi sensului umanităţii”. Mai departe, nici filosofia nu este mai bine văzută, întrucât „a abandonat de mult întrbările fundamentale despre existenţa umană”.

Unde să căutăm răspunsuri? Wilson, profesor emerit la Harvard, ne îndreaptă spre ştiinţă – arheologie, neurologie, biologie, inclusiv studiul insectelor. Dacă se ia în calcul anvergura cărţii pe care Wilson a publicat-o în 1975, „Sociobiologie. O nouă sinteză”, care a creat un adevărat scandal şi care i-a adus autorului… o împroşcare cu apă la o conferinţă internaţională, apoi se observă faptul că lucrarea cu pricina a fost de fapt piatră de temelie a abordărilor ulterioare, avem în faţă tabloul luptei unui precursor; astăzi, Wilson este considerat un pionier al abordării psihologiei umane prin intermediul evoluţiei, respectat pentru realizările sale, pentru activismul social şi prolificitatea muncii sale.

Aşadar, Cucerirea sociala a pamantului explorează, în zorii mileniului trei, strania legătură dintre oameni şi unele insecte. Cel mai important aspect observat de autor este acela că oamenii şi furnicile sunt singurele specii care formează comunităţi ce conţin mai multe generaţii şi, ca parte a diviziunii muncii, sunt capabile de gesturi de altruism. Autorul argumentează cu adevăruri care uimesc: furnicile africane mărşăluiesc în coloane de circa un milion de exemplare şi devorează tot ce le iese în cale, formând în acelaşi timp lanţuri din propriile corpuri pentru a ridica frunze pe post de scuturi. Mai mult, unele specii chiar leagă între ele resturile dedicate apărării, formând „ziduri”.

Fireşte că autorul cartii Cucerirea sociala a pamantului nu se lasă dominat de faptul că există atâtea similarităţi – deopotrivă la agricultură şi război – între oameni şi furnici. Insectele sociale nu se ridică deasupra „creierului mic în stare de realizări mărunte”. De partea cealaltă, omul, mult mai recent pe Terra, a evoluat spectaculos, realizând artă şi cultură, limbaj şi dominaţie. Dar, în timp ce furnicile au devenit elemente vitale ale biosferei, „omul, acest cuceritor care pare să fi venit de nicăieri, a început să se prăbuşească sub presiunea propriei evoluţii”.

În ciuda faptului că, o dată în plus, vor exista critici care vo considera că Wilson desfiinţează cu prea mare uşurinţă relevanţa filosofiei şi a ştiinţelor complementare în explicarea evoluţiei rasei umane, faptele cu care omul de ştiinţă vine în sprijinul argumentaţiei cărţii nu pot fi ignorate. În aceste condiţii, rămâne în continuare să ne întrebăm „De unde venim? Ce suntem? Încotro ne îndreptăm?”…

Cumpara cartea Cucerirea sociala a pamantului, de Edward O. Wilson de aici: Elefant / eMAG / Libris

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Inca o sarbatoare la Elefant: 500.000 de cliente

Next Article

Excelent continut in numarul de iulie al revistei Timpul

Related Posts

Total
0
Share