fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Dati foc acestei case, de William Styron

Italia, puţin după terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial. Tânărul avocat american Peter Leverett este în vacanţă, încântat să se afle în compania prietenului său Mason Flagg pe platourile de filmare din localitatea Sambuco. Mason este un tânăr frumos, bogat, un playboy cu un stil de viaţă strălucitor. Pentru Peter, care este mai degrabă un bărbat obişnuit, Mason a fost întotdeauna visul, eroul. La doar câteva ceasuri de la întâlnirea lor, Mason este găsit mort.

dati-foc-acestei-case

Deşi autorităţile corupte clasează repede cazul, considerându-l sinucidere, Pater are îndoieli serioase, mai ales din mmentul în care începe să bănuiască, spre oroarea lui, că este foarte posibil ca un compatriot, Cass Kinsolving, să se facă vinovat de abominabilul act. Ca şi Peter, Cass este sudist. Dar asemăcarea se opreşte aici. În timp ce Peter este un tip manierat, din clasa mijlocie din Virginia, plin de bun simţ şi cu o provenienţă sănătoasă şi sufieient de prosperă, Cass a crescut în cea mai neagră sărăcie în Carolina de Nord şi este azi un soi de artist ratat. Poate tocmai din aceste motive, la un moment dat, Cass se îmbată şi începe să vorbescă urât despre Mason şi categoria de oameni din care face parte, cu prietenii lui bogaţi de la Hollywood cu tot.

Dezgustat de Cass în acel moment, Peter îşi aduce aminte de acest episod luni mai târziu, când Mason este mort. Conştient că totuşi Cass ar putea şti foarte multe despre Mason, Peter îl abordează. Cei doi au un schimb de scrisori şi confidenţele fac loc unor dezvăluiri cel puţin surprinzătoare. Conversaţii, amintiri, întoarceri în timp, apoi o lungă discuţie revelatoare în timpul unei partide de pescuit în Carolina de Sud, iată ingredientele care fac „miezul” acestei cărţi ce ţine cititorul „legat” în permanenţă. Şi asta pentru că, din aproape în aproape, se atinge subiectul violului şi uciderii unei tinere italience dintr-un sat uitat de lume, fată de care Cass fusese îndrăgostit…

„Lucrul de care are nevoie această ţară, acest mare pământ al nostru, este să fie lovit de tragedie, să i se întâmple ceva. Ceva feroce şi dramatic, ceva teribil, astfel încât oamenii, atunci când vor fi fost trecuţi prin foc şi vor fi îndurat suficientă agonie, să redevină oameni, fiinţe umane şi nu o cireadă de vite încrezute”, spune Styron in Dati foc acestei case.

Romanul Dati foc acestei case, de William Styron poate fi cumparat cu reducere de la Elefant / Libris / eMAG.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

La Adenium a apărut volumul „Minoritățile în context legislativ internațional”, de Roxana-Alina Petraru

Next Article

Doamna cu căţelul, de A.P. Cehov

Related Posts

Total
0
Share