fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

”Despre China”, de Henry Kissinger [Editura Comunicare.ro, 2012]

Henry Kissinger, secretar de stat american şi câştigător al premiului Nobel pentru Pace, declară că a fost în China de peste 50 de ori. Unele dintre aceste vizite au rămas antologice, cum a fost cazul celei secrete din 1971, în numele relaţiei Nixon-Mao sau a celei din 1989, când episodul dramatic Tiananmen zguduise serios relaţiile bilaterale. Şi totuşi, acest număr impresionant de vizite a atras atenţia opiniei pubilce, care consideră că totuşi, în afară de jurnaliştii occidentali care îşi fac meseria, nu prea este obişnuit ca un politician vestic să viziteze un stat comunist de zeci de ori. Să aibă Kisinger afaceri acolo?… Este de menţionat că multe vârfuri politice de la Washington au făcut parte, de-a lungul timpului, din asociaţia de consultanţă a lui Kisinger; mulţi dintre ei având contacte strânse la Beijing, ca de exemplu Brent Scowcroft, consilierul pe probleme de apărare al preşedintelui George W. Bush (la şase luni după tragedia din Piaţa Tiananmen, acesta îi spunea liderului chinez Deng Xiaoping că „preşedintele Bush încă vă consideră un prieten, un prieten pentru totdeauna”!). Aşadar, „apă la moară” celor care susţin că Kisinger a fost mai mult decât fascinat de civilizaţia chineză, aspect reliefat, de altfel, şi de tonul cu care fostul secretar de stat scrie despre China, lăudându-i pe conducătorii gigantului asiatic şi argumentându-le acţiunile prin „mândria enormă faţă de trecutul imperial”…

  • despre-chinaCarte publicata in 2012 la Comunicare.ro
  • Cumpara cartea cu reducere
  • Traducator: Vladimir Bortun, Dan Flonta
  • Tip coperta: Brosata
  • Format: 170×240
  • Numar pagini: 490
  • ISBN: 978-973-711-354-2

„Despre China” este o analiză a rolului jucat de această ţară pe scena internaţională în ultimele două secole. Cele 18 capitole ale cărţii fac din ea o sinteză avizată a momentelor de decădere a Chinei în diverse perioade (imperialismul trecerea la republică, războiul civil, poziţionarea în Războiul Rece şi conflictele cu SUA, India, URSS şi Vietnam etc), precum şi mărirea economică din prezent. Lăsând la o parte unele inconsistenţe istorice sau momentele în care Kisinger este ciudat de măgulitor la adresa unui regim pe care SUA îl consideră oficial la antipod de valorile democraţiei, politicianul Kisinger îşi dă măsura atunci când vorbeşte cu claritate despre discuţiile la nivel înalt pe care le-a purtat alături de preşedintele Nixon cu liderii chinezi Mao Zedong şi Zhou Enlai. În aceste pasaje se relevă faptul că fostul secretar de stat este un narator admirabil, stăpân pe domeniu şi atent la nuanţe. Cu amendamentul că Zhou Enlai este prezentat ca „elegant, expresiv, cu ochi luminoşi”…

Se pare că, până la urmă, Kisinger consideră că „universalitatea drepturilor omului este mai degrabă o chestiune de opţiune decât de lege”, după cum punctează specialiştii în legislaţie internaţională. Pe de altă parte, dincolo de ciudatele justificări ale unor acţiuni ce au revoltat în timp democraţiile occidentale, „Despre China” este, fără îndoială, o sursă de informaţii despre un trecut fără de care viitorul este greu de estimat.

Cartea “Despre China”, de Henry Kissinger, poate fi cumparata online de aici: eMAG / Elefant

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Enciclopedia pentru toti copiii (58% reducere)

Next Article

Silent Strike si Marius Chivu il remixeaza pe Bacovia

Related Posts

Total
0
Share