fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Despre emotii…

emotionsCum ne gestionam emotiile? De ce ne lasam coplesiti de emotii? Ce anume ne declanseaza emotiile?

Atunci cand suntem la volan si partenerul ne atrage atentia ca am facut ceva nepotrivit, iritarea sau chiar furia de a fi criticati si de a ni se pune la indoiala indemanarea pot pune stapanire pe noi.

De ce ne afecteaza acest lucru?

In mare parte a timpului, emotiile sunt de folos, focusandu-ne sa rezolvam cerinte importante ale vietii si oferindu-ne bucurii. Exista insa si reversul medaliei. Acest lucru se intampla cand reactiile noastre emotionale sunt nepotrivite.

De ce se declanseaza emotiile neadecvate?

Nu orice lucru ne face sa fim cuprinsi de emotii; emotiile vin si pleaca. Intr-un anumit moment putem simti ceva, dar intr-un alt moment nu mai simtim absolut nimic. Desi exista si persoane foarte emotionale si acestea au momente cand nu simt nimic.

Acceptand faptul ca nu suntem stapaniti de emotii in fiecare clipa a vietii noastre: de ce devenim emotionali? Adesea ne trezim invadati de emotii atunci cand simtim ca urmeaza sa se intample ceva care ne-ar putea afecta in sens negativ sau pozitiv. Fiind modalitatea centrala de declansare a emotiilor ma voi concentra asupra ei.

Mari reduceri la cartile de dezvoltare personala. Vezi titlurile

Daca am face un exercitiu de imaginatie in care sunteti la volan, iar o masina apare in viteza, parand ca urmeaza o coliziune, iar dumneavoastra sunteti atent la radio, instantaneu frica si-a facut aparitia, ati simtit pericolul. Aceasta emotie pune stapanire pe dumneavoastra in primele milisecunde, influentand ceea ce faceti. Fara sa alegeti constient acest lucru, in mod automat smuciti de volan pentr a-l evita pe celalalt sofer, apasand frana cu piciorul.

Emotiile ne ajuta sa facem fata evenimentelor importante fara a ne gandi prea mult la ce trebuie sa facem. Acestea fac schimbari in anumite zone ale creierului ce ne mobilizeaza sa facem fata la ceea ce a determinat emotia respectiva. Tot ele sunt “vinovate” de modificarile sistemului nervos autonom, responsabil cu reglarea ritmului cardiac, a respiratiei, a transpiratiei si cu alte scimbari ale organismului, pregatindu-ne astfel pentru diverse actiuni. Nu noi alegem aceste schimbari, ci se intampla pur si simplu.

Aceasta caracteristica poate sa lucreze si impotriva noastra, facandu-ne sa reactionam in moduri nepotrivite.

De-a lungul vietii trecem prin multe experiente pe care le interpretam in asa fel incat sa ne speriem, sa ne infuriem, sa fim surprinsi,sa fim bucurosi, toate acestea adaugandu-se evenimentelor universale anterioare, extinzand aria elementelor la care reactioneaza evaluatorii automati.

Daca v-am facut curiosi cu privire la emotii va recomand sa cautati informatii despre emotii in cartile de specialitate de aici.

Psiholog Hortensia Stefan

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Carte cadou cu revista Avantaje: "Invata-ma sa simt"

Next Article

Reducerile zilei. 5 octombrie 2014

Related Posts

Comunicarea in cuplu

O buna comunicare in cuplu nu inseamna ca nu exista probleme sau ca cei doi sunt intotdeauna de…

Increderea in sine

Intr-o viata intalnim multe provocari, dar cel mai adesea adevaratele provocari sunt cele care tin de propria persoana.…

Total
0
Share