fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Eon, de Greg Bear

Privit ca unul dintre cei mai prolifici scriitori de literatură ştiinţifico-fantastică ai momentului, Greg Bear vine în faţa fanilor cărţilor sale – şi nu numai – cu Eon, povestea care începe cu căderea unui asteroid şi evoluează în cel mai surprinzător chip cu putinţă.

  • eonCarte publicata in 2013 la Trei
  • Cumpara cartea la cel mai mic pret
  • Colectia Science Fiction
  • Traducator: Ana-Veronica Mircea
  • Tip coperta: Brosata
  • Format: 130×200
  • Numar pagini: 684
  • ISBN: 978-973-707-660-1

În anul 2005, aşadar, un corp ceresc apare pe orbita Terrei. Omenirea, ocupată cu Războiul Rece dintre SUA şi URSS, asistă la escaladarea lui în condiţiile în care între cei doi giganţi începe cursa pentru explorarea şi studierea asteroidului. Dar „Piatra”, cum o numesc pământenii, ascunde o mulţime de surprize şi nu este deloc ce pare a fi. Vedem „minunile” pe care le ascunde prin ochii matematicienei Patricia Vasquez, o persoană fermecătoare care este dublată de un specialist de calibru. Şi specialista descoperă şapte „încăperi” în interiorul „Pietrei”. Prima este locuită de oameni şi există vegetaţie. Oraşul Alexandria, cu o mare bibliotecă, se află în a doua încăpere. Aici, femeia primeşte un exemplar din „Tom Sawyer”, cartea lui Mark Twain. Revelaţiile camerelor continuă, într-una din ele găsindu-se maşinării extraterestre, alta neavând dimensiuni fizice, fiind, adică, nesfârşită, şi tot aşa…

Fireşte, oamenii nu se dezic şi în jurul existenţei pietrei se declanşează un conflict nuclear schiţat magistral în câteva fraze de către autor: „flăcări scurgându-se… din oraş în oraş, de pe un continent pe altul. Oamenii nu avea mai multă consistenţă decât acele de pin…”. Şi apoi apar extratereştrii.

Faptul că Bear a fost cândva militar transpare din ordinea instituită în cărţile sale, precum şi din preocuparea de a le da veridicitate tehnică. Aşadar, suntem în faţa unui creator de lumi ştiinţifico-fantastice care nu fabulează, ci porneşte de la date care pot apropia cititorul de evoluţii ce ar putea chiar să se petreacă de-adevăratelea. Personajele sale sunt certe prin prisma profesionalismului – ca Patricia – şi deopotrivă misterioase, geniale şi complicate – aceeaşi Patricia. Ca în cazul multor altor scriitori americani, politica nu este departe de suprafaţa acţiunii, dar Bear are meritul de a arăta compasiune faţă de umanitatea atacată de forţe din afara Terrei şi în final, americanii, chinezii, sovieticii şi toţi descendenţii lor de după războiul care a decimat rasa umană fac echipă pentru a reda Terra pământenilor.

Între timp, facem cunoştinţă cu rasa de extratereştri Frant, a căror planetă este încontinuu bombardată de comete, şi cu felul nebunesc, dar eroic, în care oamenii reuşesc încă o dată în literatură să se reinventeze ca specie după ce s-au autodistrus.

Romanul Eon, de Greg Bear poate fi cumparat cu reducere de la: Elefant / eMAG / Libris

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Lista Anutei: Zece carti interesante de la Editura Herg Benet

Next Article

Matei Visniec, autorul lunii august in libraria Libris (carti cu reducere si autograf)

Related Posts

Total
0
Share